Skocz do zawartości

[Porady] Poczatki z szosą

krisek96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zakupiłem wczoraj pierwszy rower szosowy. Jak dotąd jeździłem ciężkim trekkingiem do pracy po świecie po prostu wszędzie.

Chciałbym prosić o jakieś porady dotyczące jazdy na takim rodzaju roweru oraz w jaki sposób dbać o niego.

Może wyliczenia kilka pytań i jeżeli ktoś coś wie to proszę o radę :)

1.Jak poruszać się po polskich drogach :)

Chodzi mi głównie o brak przestrzegania 1.5 m odleglosci, studzienki, dziury,koleiny.

2.uzupełnianie prowiantu w sklepie na trasie. Jak zabezpieczyć rower przed uszkodzeniem bądź kradzieża?

3.Jak często serwisowac? Wymieniać poszczególne elementy?

4.szosa zimą? Czy podczas opadów śniegu warto ryzykować? Czy zaopatrzyć się w opony z chociaż lekkim bieżnikiem i po kłopocie?

5.jaki oświetlenie dobrać do szosy?

6. W jakie akcesoria warto zainwestować?

Do roweru,serwisu,postoju wszystko co przydatne.

Jeżeli ktoś hxialby dać jakaś poradę początkującemu to bardzo prosze i będę wdzięczny. :)

Napisano

1. Jak najszybciej, nie po dziurach i nie tuż przy krawędzi jezdni. I co to za jakieś 1,5m?

2. Zależy od sklepu. Gdzieś na wsi, wystarczy że postawisz rower przy wejściu, tak by nie zastawiać innym przejścia, ale nadal mieć oko na np. koło. W większych sklepach można zapytać, czy możesz zostawić sprzęt np. przy kasie. Zazwyczaj nie ma problemu. W marketach wiadomo, zupełnie inny temat.

3. Zależnie od potrzeb, pogody i jakości komponentów.

4. Szkoda się męczyć.

5. Jest na forum cały temat o światełkach. Napisz tam, jaki masz budżet i jakie wymagania.

6.Tradycyjnie. Pompka szosowa, dętka, łatki, łyżki do opon, jakaś spinka, multitool, koszyki i bidony, licznik. Więcej chyba nie potrzeba.

Napisano

Chodzi mi głównie o brak przestrzegania 1.5 m odleglosci,

Przede wszystkim - naucz się przepisów drogowych, to ci sporo pomoże :P Ale nie ucz się ich z głupawych akcji na facebooku.

Przepisy o Ruchu Drogowym, Art. 24:

"2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania roweru, wózka rowerowego, motoroweru, motocykla lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m."

Napisano

6. W jakie akcesoria warto zainwestować?

Pompka stacjonarna z dość dokładnym manometrem

3.Jak często serwisowac? Wymieniać poszczególne elementy?

• Warto się zaopatrzyć w przymiar do łańcucha.
  • Napęd utrzymywać w czystości. Jak się ręką tak dość agresywnie poszarpie napędem i słychać że jest takie charakterystyczne grzechotanie - to znak że między pinami a kółeczkami nie ma smaru.
  • wg mnie od tiagry/105 warto zastosować system jazdy na 3 łańcuchy. Na ultegrze to już jest obowiązkowa zabawa.
  • do piast warto zajrzeć do 4k km
  • co 500-1000km poszarpać paznokciem szprychy jak struny od gitary. Jak któreś wydają bardzo wysokie albo bardzo niskie dźwięki to skorygować naciąg. Przedłuża to znacząco żywotność obręczy.
  • opony wymieniam jak zaczyna wyłazić płótno
  • co 2k km smarowanie linek. Ja smaruję olejem silnikowym. Wcześniej je czyszczę benzyną ekstrakcyjną

1.Jak poruszać się po polskich drogach :)

• używam lusterka http://allegro.pl/zefal-lusterko-rowerowe-nietlukace-spin-france-jrk-i6651063434.html szczególnie przydatne na drogach z dużym natężeniem ruchu. Widać w nim czy jedzie z tyłu tir, światła samochodów a i pozycję kolegi kolarza na ustawce widać  :thumbsup:
  • raczej unikam ścieżek rowerowych (kontrowersyjne)
  • unikać nagłych manewrów podczas jazdy międzymiastowymi przy omijaniu dziur/ studzienek itp
  • nie przy samej krawędzi. Jak nie chcesz żeby Cię wyprzedzali na trzeciego to wyjechać na środek pasa po chamsku. Wiadomo że z odpowiednim wyprzedzeniem, a nie pchać się tuż przed autem. Oczywiście zasadnicze to grzecznie się dajemy wyprzedzić.
  • planując trasę preferuję powrót z wiatrem
  • uwaga na piasek i "mokrą maź" - jak deszcz zmoczy asfalt ale woda jeszcze nie spływa z drogi. Szczególnie niebezpieczne po dłuższym okresie bez deszczu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...