krisek96 Napisano 29 Sierpnia 2017 Napisano 29 Sierpnia 2017 Witam. Zakupiłem wczoraj pierwszy rower szosowy. Jak dotąd jeździłem ciężkim trekkingiem do pracy po świecie po prostu wszędzie. Chciałbym prosić o jakieś porady dotyczące jazdy na takim rodzaju roweru oraz w jaki sposób dbać o niego. Może wyliczenia kilka pytań i jeżeli ktoś coś wie to proszę o radę 1.Jak poruszać się po polskich drogach Chodzi mi głównie o brak przestrzegania 1.5 m odleglosci, studzienki, dziury,koleiny. 2.uzupełnianie prowiantu w sklepie na trasie. Jak zabezpieczyć rower przed uszkodzeniem bądź kradzieża? 3.Jak często serwisowac? Wymieniać poszczególne elementy? 4.szosa zimą? Czy podczas opadów śniegu warto ryzykować? Czy zaopatrzyć się w opony z chociaż lekkim bieżnikiem i po kłopocie? 5.jaki oświetlenie dobrać do szosy? 6. W jakie akcesoria warto zainwestować? Do roweru,serwisu,postoju wszystko co przydatne. Jeżeli ktoś hxialby dać jakaś poradę początkującemu to bardzo prosze i będę wdzięczny.
Fenthin Napisano 29 Sierpnia 2017 Napisano 29 Sierpnia 2017 1. Jak najszybciej, nie po dziurach i nie tuż przy krawędzi jezdni. I co to za jakieś 1,5m? 2. Zależy od sklepu. Gdzieś na wsi, wystarczy że postawisz rower przy wejściu, tak by nie zastawiać innym przejścia, ale nadal mieć oko na np. koło. W większych sklepach można zapytać, czy możesz zostawić sprzęt np. przy kasie. Zazwyczaj nie ma problemu. W marketach wiadomo, zupełnie inny temat. 3. Zależnie od potrzeb, pogody i jakości komponentów. 4. Szkoda się męczyć. 5. Jest na forum cały temat o światełkach. Napisz tam, jaki masz budżet i jakie wymagania. 6.Tradycyjnie. Pompka szosowa, dętka, łatki, łyżki do opon, jakaś spinka, multitool, koszyki i bidony, licznik. Więcej chyba nie potrzeba.
gocu Napisano 30 Sierpnia 2017 Napisano 30 Sierpnia 2017 Chodzi mi głównie o brak przestrzegania 1.5 m odleglosci, Przede wszystkim - naucz się przepisów drogowych, to ci sporo pomoże Ale nie ucz się ich z głupawych akcji na facebooku. Przepisy o Ruchu Drogowym, Art. 24: "2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania roweru, wózka rowerowego, motoroweru, motocykla lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m."
Wojtek_Trek Napisano 30 Sierpnia 2017 Napisano 30 Sierpnia 2017 6. W jakie akcesoria warto zainwestować? Pompka stacjonarna z dość dokładnym manometrem 3.Jak często serwisowac? Wymieniać poszczególne elementy? Warto się zaopatrzyć w przymiar do łańcucha. Napęd utrzymywać w czystości. Jak się ręką tak dość agresywnie poszarpie napędem i słychać że jest takie charakterystyczne grzechotanie - to znak że między pinami a kółeczkami nie ma smaru. wg mnie od tiagry/105 warto zastosować system jazdy na 3 łańcuchy. Na ultegrze to już jest obowiązkowa zabawa. do piast warto zajrzeć do 4k km co 500-1000km poszarpać paznokciem szprychy jak struny od gitary. Jak któreś wydają bardzo wysokie albo bardzo niskie dźwięki to skorygować naciąg. Przedłuża to znacząco żywotność obręczy. opony wymieniam jak zaczyna wyłazić płótno co 2k km smarowanie linek. Ja smaruję olejem silnikowym. Wcześniej je czyszczę benzyną ekstrakcyjną 1.Jak poruszać się po polskich drogach używam lusterka http://allegro.pl/zefal-lusterko-rowerowe-nietlukace-spin-france-jrk-i6651063434.html szczególnie przydatne na drogach z dużym natężeniem ruchu. Widać w nim czy jedzie z tyłu tir, światła samochodów a i pozycję kolegi kolarza na ustawce widać raczej unikam ścieżek rowerowych (kontrowersyjne) unikać nagłych manewrów podczas jazdy międzymiastowymi przy omijaniu dziur/ studzienek itp nie przy samej krawędzi. Jak nie chcesz żeby Cię wyprzedzali na trzeciego to wyjechać na środek pasa po chamsku. Wiadomo że z odpowiednim wyprzedzeniem, a nie pchać się tuż przed autem. Oczywiście zasadnicze to grzecznie się dajemy wyprzedzić. planując trasę preferuję powrót z wiatrem uwaga na piasek i "mokrą maź" - jak deszcz zmoczy asfalt ale woda jeszcze nie spływa z drogi. Szczególnie niebezpieczne po dłuższym okresie bez deszczu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.