masti Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Witam. Składam sobie szose i tak kupuję cześci itp. Nie wiedząc co z czym i jak ale składam sam. Wiec zakupilem przerzutke shimano deore. Zakladam a tu zonk. Chaczy o opone i to konkretnie. Musi byc jakas konkretna do szosowki ?Jakaś obejma inna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Jeśli korbę zakładasz szosową,to przerzutka też musi być szosowa.W przeciwnym razie mogą być problemy ze zmianą przełożeń.Dodatkowo tak jak u Ciebie,może się nie zmieścić. Jeśli jeszcze nie kupiłeś wszystkiego,to wcześniej się dopytaj czy podzespoły które zamierzasz kupić będą kompatybilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masti Napisano 29 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Tak tak. Korba na pewno shimano sora tiagra bądz jakaś inna. Oś zintegrowana bo juz mam założone adaptery. na pewno na 2 blaty http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6702861767 Taka będzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario_awario Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Sprawdź też jak masz w ramie puszczone linki. Szosowe ramy generalnie mają linki na dolnej rurze, ale ramy przełajowe miewają na poziomej. Wtedy będziesz potrzebował kółeczka zawracającego linkę, albo przerzutkę z górnym ciągiem (chyba FD-CX70). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masti Napisano 29 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Mam z dolnym ciągiem. Mam otwór na ślizg w mufie. No i są dwa kołnierze na skośnej rurze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Tak tak. Korba na pewno shimano sora tiagra bądz jakaś inna. Oś zintegrowana bo juz mam założone adaptery. na pewno na 2 blaty http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6702861767 Taka będzie ok ? Ile biegów planujesz z tyłu? Claris dedykowany jest dla 8 przełożeń. Będzie przerzucał biegi również z napędem 9 i 10 biegowym, ale węższy łańcuch może powodować pewne problemy. Ja przy węższym łańcuchu 10 biegowym i clarisie miałem częsty problem ze spadaniem łańcucha podczas przerzucania z małej tarczy na dużą - wózek jest za szeroki dla takiego łańcucha. Zanim kupisz jakikolwiek element napędu musisz zaplanować ilość przełożeń i dobierać komponenty tak aby były ze sobą kompatybilne. Kupowanie części na chybił trafił to nie jest dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masti Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Wlasnie koles ma wąski łancuch od 10 rzęd. I mu spada. Przełozen będe miał 7-8. Zakupilem juz clarisa fd-2400. Będzie śmigac ? Ciekaw jestem czy sie zmiesci i nie bedzie o noc chaczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Claris powinien pasować, tylko dobierz wersję z odpowiednią średnicą obejmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masti Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Tak zgadza się. Sprawdzałem 3 razy . 34,9mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.