macia22 Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 @some1dzięki, ale mam dokładnie taki 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macia22 Napisano 9 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Cześć. Szukam piasty tylnej mtb- 148x12, pod bebenek microspline Macie jakieś chińskie sprawdzone opcje? Znalazłem taką, ale obawiam się jak to będzie w przyszłości z serwisem- ratchet / łożyska. https://pl.aliexpress.com/item/4001166641016.html?spm=a2g0o.detail.0.0.40485717da27NH&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.169870.0&scm_id=1007.13339.169870.0&scm-url=1007.13339.169870.0&pvid=a9cb4989-cdba-43a9-bd90-ccb17d8b165e&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreThisSeller,scm-url:1007.13339.169870.0,pvid:a9cb4989-cdba-43a9-bd90-ccb17d8b165e,tpp_buckets:668%232846%238110%231995&&pdp_ext_f={"sku_id":"12000021747639521","sceneId":"3339"} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 (edytowane) Pierścienie ratchet, end-capy i cały bębenek są 100% zamienne z DT Swiss. Łożyska w tylnej są standardowe (jak w DT). Nie wiem jak w tym modelu z przodu. W wersji na szprychy j-b przód jest na "rowerowych" łożyskach 18307 (nadal są to łożyska toczne, kulkowe, jednorzędowe (jak maszynowe) ale mają niestandardowe wymiary, stosowane w wielu piastach innych producentów jak np. mavic). Pamiętaj, że to piasta 28H. Łożyska słabe jak w novatecach. Ratchety 54T też szybko się kończą, za "grosze" można kupić oryginał 18T od DT ew. w okolicach 130-150zł ratchety 36T. Edytowane 9 Listopada 2021 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Listopada 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Panowie, nie chce się wcinać, ale czy warto ryzykować zakup od Chińczyka zamiast kupić sprawdzone rozwiązanie DT za niewiele większe pieniądze? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macia22 Napisano 9 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 @bogus92 dt najtaniej znalazłem za 660zł. Biorąc pod uwagę różne promocje czy kupony Chińczyk wyjdzie za połowę te j kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Listopada 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Do jakiego DT porównujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macia22 Napisano 9 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 5 minut temu, bogus92 napisał: Dt350 boost microspline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Komplet dt350 boost starego typu (ratchet 18t, duże łożyska) to koszt z 900zł. Może gdzieś da się trafić bez gw z drugiej ręki zan650. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Listopada 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Wszystko fajnie, tylko czy te piasty są jakości 350? Druga sprawa to kwestie ewentualnego cła i VATu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 @bogus92 od lipca VAT jest wliczony w cenę zakupu na ali, zwolnienie z cła do 150€, czyli ~700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Użytkuję te ztto pod klasyczne szprychy (j-bend) oraz kilka kompletów kół na piastach 350 i 240. Specjalnie różnic nie ma. Tak samo po zanurzeniu roweru w wodzie napełnia się bębenek ;). Ratchety jeszcze się trzymają a w razie draki mam siatkę 18T które zostały z piast dt. Jedyne do czego można się przyczepić to rowerowe łożyska piasty przedniej. Najbiedniejsze kosztują 20zł/szt, najdroższe 40. O dostępności w tym rozmiarze nierdzewnych należy zapomnieć. W tych pod szprychy proste chyba są już typowe maszynówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 2 godziny temu, nctrns napisał: zwolnienie z cła do 150€ nedede. walą cło na każdy pierdół aż miło. Ostatnio za wideł w cenie 80 usd doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Miałem w ostatnim miesiącu dwie przesyłki po 200-300 zł i nic. Ja bym się kłócił z pocztą albo UC, bo sami twierdzą, że zwolnienie nadal obowiązuje. https://www.podatki.gov.pl/clo/zwolnienia-celne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Nie doczytałeś: Należy dodatkowo podkreślić, że zwolnienia od podatku, o którym mowa wyżej, nie stosuje się towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego." Czyli jeśli kolega chińczyk wyśle Ci coś i zadeklaruje kwotę do 150 euro, to OK. Jeśli kupisz w sklepie online to od 0,01 euro w teorii zapłacisz. Niestety, ale zastosowałeś od lat powielany mit (stąd też wywodzi się często powielany błąd, że jak Ci chińczyk napisze "gift" to nie zapłacisz nic, bo to prezent). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Ta część dotyczy VATu i zwolnienia dla przesyłek <22€, zwolnienie z cła <150€ obowiązuje niezależnie od tego, czy kupiłeś towar i gdzie (chyba że towar podlega akcyzie lub środkom ochronnym). Przepraszam, że wyciągam tę kartę, ale moja praca polega na przygotowywaniu deklaracji importowych dla firmy kurierskiej. Znam przepisy celne, oraz podejście polskiej służby celnej oraz poczty polskiej. Nie powinni byli naliczyć ci cła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Nie powinni, a w korespondencji z UC na to się powołali i na tym zakończyli rozmowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 (edytowane) Od lipca zamówiłem kilkadziesiąt przesyłek z różnych chińskich platform wysyłkowych - ani razu przesyłka nie była clona w PL - odprawa odbywała się w hubach poza granicami naszego pięknego kraju i nie zapłaciłem ani grosza cła. Jeśli idzie przez polski hub (czyli np. wysyłka pocztą chińską) to wtedy dla wartości do 150EUR poczta dolicza sobie 8,50zł opłaty za obsługę celną nawet jeśli cło się nie należy. Jeśli chodzi o powyższe to możesz się odwołać pisemnie. Edytowane 16 Listopada 2021 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Nie wiem jak dokładnie wyglądało pismo od nich, ale jeśli nie naliczyli ci cła antydumpingowego, tylko 4.7% standardowego, to cię po prostu nasze wspaniałe państwo oszukało, albo potraktowało jak przedsiębiorcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Nie pamiętam procentowo jak to wyszło, ale było cło i jakieś opłaty drobne. Coś w okolicach nieco ponad 25 zł. VAT nie był naliczany, bo był opłacony na Ali, a druga przesyłka z banggod. Jedna końcem lipca, druga końcem sierpnia. W sumie nieistotna sprawa, ale denerwowała, a najgorzej denerwowało ignorowanie, po pierwszym kontakcie moim na ich email odpowiedź formułką z informacją, że mogę zgłosić swoje uwagi drogą pisemną. UC Przemyśl. Od ludzi wiem też, że mimo opłat na ali dostają od listonosza do zapłacenia jakieś kwoty rzędu 8,5 zł za pieron wie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Ali Standard Shipping, Ali Saver Shipping, Cainiao Supereconomy/Economy/Special for Special Goods - u mnie 100% bez cła i opłaty "pocztowej" zarówno do ichniejszego paczkomatu jak i na adres domowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 17 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 https://shopee.pl/Rowerowy-pas-ochronny-Rama-rowerowa-Łańcuch-pozostawiony-akcesoria-łańcuchowe-Osłona-ochronna-X5N8-i.544419162.13028075176 Co prawda Shopee nie Ali ale mogę polecić, całkiem fajny pasek ochronny. Bardzo mocny rzep, fajnie się trzyma ramy. Nie wiem ile to przeżyje w deszczu i błocie ale za takie pieniądze to sobie można zmieniać co sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 20 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 16.11.2021 o 17:26, Dokumosa napisał: Użytkuję te ztto pod klasyczne szprychy (j-bend) oraz kilka kompletów kół na piastach 350 i 240. Specjalnie różnic nie ma. To dopytam, czy przekładałeś koła na piastach Ztto i koła na DT w jednym rowerze? Tarcze mają ten sam offset, czy trzeba było regulować zacisk po przekładce? Pytam, bo myślę nad Ztto do mtb, ale np. mam dwa komplety kół szosa (RYET)/ przełaj (DT350) i różnica w wymiarach jest znaczna. Nowe koło wchodzi na przygiętej tarczy hamulcowej . Przy częstej zmianie kół to dość irytujące. Czy Ztto trzyma wymiary DT? jbc, mam takie: https://pl.aliexpress.com/item/4001132122918.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0ftJDcMW Edytowane 20 Listopada 2021 przez lukwycz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 Nie sprawdzałem ale przy okazji to zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sil_afein Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Czy ktoś może zamawiał jakieś ramy torowe z ali? Bo chodzi mi po głowię chęć złożenia czegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Przywieźli mi dzisiaj dwie owijki z linku Supacaz Taśma na Kierownicę Rowerową PU Paski na Kierownicę Rowerową Pasek Antypoślizgowa Owijka(Fast delivery) | Shopee Polska Zamówilem z ciekawości bo cena zbija z nóg i chciałem sprawdzić jak to naprawdę jest. No i teraz mogę już napisać, że koło Supacaza to te owijki nawet nie leżały chociaż faktycznie mają na powierzchni wzór supacaza. Opakowanie nie wskazuje na żadną markę, nie jest w żaden sposób brandowana. Jedynie wzór wskazuje, że jest to podróbka supacaza, ale jeśli ktoś nie zna oryginałów to pewnie nawet nie skojarzy co to ma udawać. Sama taśma..trudno powiedzieć, na pewno nie jest taka mięsista jak oryginał. Korki to już zupełna parodia, zwykłe plastiki zamiast fajnych zaślpelek supacaza. Waga ( w pudełkach) wskazuje 90g gdy Supacaz ma 130g. Na razie zgłosiłem zwrot bo nie lubię takich oszustw. Gdyby w nazwie nie wystąpiła marka SUPACAZ to bym przełknął. Ale skoro oferowali supacaza, a dostałem coś innego to niech teraz myślą co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi