wolek Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Ja zamawiałem, rok temu z wysyłką z Europy. Żona jeździ w takim ala fitnesie. Ja przejeździłem na tym rowerze singletracki w Bardo, wytrzymał. Może znajdę jeszcze link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanMarcinPL Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 2 godziny temu, Q_u napisał: @PanMarcinPL kto Ci daje gwarancje na ułamany element i to jeszcze plastikowy? Zapodaj sprzedawcę, który coś takiego pozytywnie rozpatruje. Rękojmia, wada ukryta, wada materiału, wszystko da się zrobić tylko trzeba odpowiednio ująć to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Tak, oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K9G Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 W dniu 26.03.2021 o 15:37, PanMarcinPL napisał: Rękojmia, wada ukryta, wada materiału, wszystko da się zrobić tylko trzeba odpowiednio ująć to. 3 lata rozpatrywałem reklamacje mając odgórnie narzucone, że mam odrzucać, więc uwierz mi, że jak byś nie ujął to jak nie będą chcieli uznać to nie uznają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Lekki OT, ale od dłuższego czasu obserwuje problemy z dostawami z Ali w ramach Aliexpress Standard Shiping. Zwykle paczki dochodziły do 3 tygodni (nawet w pandemii). Jednak obecnie dostawa wygląda tak, że paczka dociera do Polski i staje. Wisi tam do końca czasu jaki podaje sprzedawca przy dostawie. Składam reklamację na Ali, paczka pojawia się u mnie po kilku dniach. Nie jest to jednostkowy przypadek. Obecnie 2 paczki mają dokładnie taki sam problem. Wcześniej kilka paczek to samo. Czy u kogoś jeszcze pojawił się podobny problem? Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez Eathan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Dwa zamówienia złożone 24.01. Jedno dostarczone 01.02, drugie od połowy lutego "wysłane lokalną firmą kurierską" i nic się w trackingu nie dzieje W ogóle słyszałem ostatnio, że w podobnych przypadkach chińczyk nie chce zwracać kasy bo do kraju docelowego dotarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 13 minut temu, Eathan napisał: Lekki OT, ale od dłuższego czasu obserwuje problemy z dostawami z Ali w ramach Aliexpress Standard Shiping. Zwykle paczki dochodziły do 3 tygodni (nawet w pandemii). Jednak obecnie dostawa wygląda tak, że paczka dociera do Polski i staje. Wisi tam do końca czasu jaki podaje sprzedawca przy dostawie. Składam reklamację na Ali, paczka pojawia się u mnie po kilku dniach. Nie jest to jednostkowy przypadek. Obecnie 2 paczki mają dokładnie taki sam problem. Wcześniej kilka paczek to samo. Czy u kogoś jeszcze pojawił się podobny problem? Podaj początek numeru przesyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 @wolek wygląda to tak: PL00002003 - od 15.03 jest niby w Polsce, wysyłka lokalną firmą przewozową PL00001773 - od 17.02 jest niby w Polsce, wysyłka lokalną firmą przewozową Wygląda jakby te paczki przetrzymywała poczta polska. @Mihau_ u mnie za każdym razem oddają bez dyskusji. Może to kwestia koloru klienta i liczby transakcji na Ali... żeby było śmieszniej to kilka razy było tak, że po tym jak minął termin zakładałem spór, dostawałem zwrot kasy, kilka dni po tym paczka docierała. Chciałem zapłacić i nikt nie raczył odpowiedzieć na moje wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Ja dość dużo zamawiam z ali i w sumie przy standard shipping nigdy takiego numeru paczki nie miałem. Przy tych tańszych formach wysyłki tak. Przy aliexpress standard shipping miałem trzy rodzaje numerów: paczkomat, poczta jako paczka pocztą polską 00459... i NL..... przepakowywane w Holandii i dalej przechodzą przez WER warszawa. Te ostatnie dość długo potrafią iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Holandie przerabiałem. Masakra. Niby tracking pokazał w doręczeniu. Następnie paczka jakby wróciła i wisiała w Holandii. Potem nagle dotarła do mnie. Paczkomat mile wspominam, mniej niż 2 tygodnie i paczka była u mnie. Na temat powyższych wszystkie możliwe trackingi milczą. Paczki nie ma w systemach. Wg. Ali w doręczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanMarcinPL Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 W dniu 8.04.2021 o 09:55, Eathan napisał: @wolek wygląda to tak: PL00002003 - od 15.03 jest niby w Polsce, wysyłka lokalną firmą przewozową PL00001773 - od 17.02 jest niby w Polsce, wysyłka lokalną firmą przewozową Wygląda jakby te paczki przetrzymywała poczta polska. @Mihau_ u mnie za każdym razem oddają bez dyskusji. Może to kwestia koloru klienta i liczby transakcji na Ali... żeby było śmieszniej to kilka razy było tak, że po tym jak minął termin zakładałem spór, dostawałem zwrot kasy, kilka dni po tym paczka docierała. Chciałem zapłacić i nikt nie raczył odpowiedzieć na moje wiadomości. To nie jest ASS tylko zwykłe economy, najwolniejsze z wolnych. ASS zaczyna się od 00459... i dostarcza kurier Poczty Polskiej jako paczka 48, kolejny nr na paczkomaty 65339... i tu masz z reguły do dwóch tygodni dostawę. Czasami jak wybierzesz ASS idzie jeszcze NL post i czymś jeszcze ale to żadko się zdarza. Numery PL000 i ich statusy to jedna wielka fikcja, te statusy często nie mają nic wspólnego z realną drogą paczki, po pierwsze te numery są nierejestrowane, jedynie w Chinach w kraju nadania działa tracking, dalej już nie. Jeżeli chcesz szybko wybieraj ASS nie żadne economy cianciao itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 @PanMarcinPL czyli lecą w pręta, bo na stronie oferty wyraźnie napisano, że wysyłka do Polski za pośrednictwem AliExpress Saver Shipping. Do tego była płatna dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Czasami taki nr dają a później w consolidation warehouse nadają zbiorczy już poczty polskiej. Ale generalnie Ali Saver Shipment to jest 100% to samo co cainiao supereconomy i nie ma sensu dopłacać bo i tak nie dojdzie w zakładanym terminie (do mnie w ogóle dociera jakieś 5$ przesyłek z Ali innych niż standard, tracking urywa się na dotarciu do kraju przeznaczenia - widać firemki krzaki, które mają to dalej dystrybuować zgarniają kasę a przesyłki w najlepszym razie lądują gdzieś w kontenerze na śmieci). Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 @Dokumosa dzięki za podpowiedź. Teraz zwróciłem, że to Saver a nie Standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją. Dokonałem zakupu na Ali. 2 dni później odezwał się sprzedawca. Napisał, że ma problem z zamówieniem i coś poszło nie tak. Prosi o anulowanie zamówienia. Zdarza mi się to pierwszy raz i mam wątpliwość. Jak zgodę się na anulowanie to co ze zwrotem kasy? Płaciłem BLIKiem. PS Zakładam, że gość uznał, że nie będzie wysyłać do mnie paczki, która waży pod 3 kg bo źle skalkulował koszt wysyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaq49 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Kasa automatycznie wróci na konto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziol Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Dokładnie. Miałem podobną sytuację i też płaciłem blikiem. Kasa wróci na konto. Jeśli używasz aplikacji mobilnej banku to powinieneś dostać powiadomienie o zwrocie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Pięknie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 W dniu 8.04.2021 o 09:35, Eathan napisał: Lekki OT, ale od dłuższego czasu obserwuje problemy z dostawami z Ali w ramach Aliexpress Standard Shiping. Zwykle paczki dochodziły do 3 tygodni (nawet w pandemii). Jednak obecnie dostawa wygląda tak, że paczka dociera do Polski i staje. Wisi tam do końca czasu jaki podaje sprzedawca przy dostawie. Składam reklamację na Ali, paczka pojawia się u mnie po kilku dniach. Nie jest to jednostkowy przypadek. Obecnie 2 paczki mają dokładnie taki sam problem. Wcześniej kilka paczek to samo. Czy u kogoś jeszcze pojawił się podobny problem? Tak u mnie paczki 2 zostaly dokładnie w ten są sposób zamówione. I to samo się dzieje, termin dostawy się kończy a o paczkach słuch zaginął. Co dokładnie w takiej sytuacji zrobić? Gdzie pisać reklamacje do sprzedawcy, czy na panelu dyskusyjnym? Ostatni raz zamawiam anten sposób przesyłki na Aliexpress. 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 W dniu 8.04.2021 o 09:55, Eathan napisał: @wolek wygląda to tak: PL00002003 - od 15.03 jest niby w Polsce, wysyłka lokalną firmą przewozową PL00001773 - od 17.02 jest niby w Polsce, wysyłka lokalną firmą przewozową Wygląda jakby te paczki przetrzymywała poczta polska. PLxxxxxx to nie jest Aliexpress Standard Shiping. Aliexpress Standard Shiping to paczki z numerami Poczty Polskiej 0045xxxxxx, ewentualnie wysyłane przez Holandię i mają numery PLxxxxxNL albo z południa Azji z numerami PLxxxxxBG. To co masz to standardowa tania przesyłka, która dociera do PL i potem leci pocztą biznesową i potrafi to lecieć nawet 2-3 miesiące do Ciebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziol Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 38 minut temu, Thomass13 napisał: Tak u mnie paczki 2 zostaly dokładnie w ten są sposób zamówione. I to samo się dzieje, termin dostawy się kończy a o paczkach słuch zaginął. Co dokładnie w takiej sytuacji zrobić? Gdzie pisać reklamacje do sprzedawcy, czy na panelu dyskusyjnym? Ostatni raz zamawiam anten sposób przesyłki na Aliexpress. 😕 Ja bym otworzył spór oraz napisał do sprzedawcy. Jedno nie wyklucza drugiego. Kiedyś coś mi nie doszło i kasa została zwrócona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ok tak planuję zrobić bo dziś mija termin dostawy zamówionych rzeczy. Jeśli do dnia jutrzejszego nie dojdzie pisze do sprzedawcy i otwieram spór o niedostarczenie przesyłki w terminie. Z drugą dostawa jest podobnie tylko tam mają czas do 17 kwietnia. Trochę w tym momencie się zawiodłem na AliExpress. Godzinę temu, Q_u napisał: PLxxxxxx to nie jest Aliexpress Standard Shiping. Aliexpress Standard Shiping to paczki z numerami Poczty Polskiej 0045xxxxxx, ewentualnie wysyłane przez Holandię i mają numery PLxxxxxNL albo z południa Azji z numerami PLxxxxxBG. To co masz to standardowa tania przesyłka, która dociera do PL i potem leci pocztą biznesową i potrafi to lecieć nawet 2-3 miesiące do Ciebie. Czyli jesteśmy w ciula robieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 A no jesteście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Thomass13 napisał: Co dokładnie w takiej sytuacji zrobić? Ja zakładam spór jak mija czas na dostawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Dostałem powiadomienie żebym poczekał na dostawę. No dobra poczekam jeszcze do końca możliwości roszczeń w ramach sporu zostało do końca 33 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi