Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

------------------------------

Kupowal ktos tarcze do Ultegry 50/34 albo mnejsze na ali , takie zeby nie wpadal lancuch miedzy duza i mala - czyli zeby byl profil do wewnatrz w duzej -jakby wybrzuszenie? i zeby w miare wytrzymaly a tansz od ultegry?

Napisano (edytowane)

@kmk używam w dwóch rowerach od roku. Ja różnicy nie widzę pomiędzy oryginałami a tymi z Ali. Może dlatego, że nie jestem ekspertem a moja jazda jest czysto amatorska. Nie wiem jak będą się sprawować w górach na długich zjazdach bo nie miałem okazji żeby je przetestować w takich warunkach. Jak na razie klocki są całe i nie kruszą się. Szybciej zużywają się od metalików, które miałem wcześniej. Na forum jest trochę opinii o tych klockach, ja nie widziałem negatywnych. 

Klocki w jednym zestawie mam połączone z chińskimi tarczami 203mm. A drugi zestaw to tarcze sram centerline 180mm. 

Początkowo używałem je z zaciskami xt785. Teraz z trp hy/RD sram guide t,  bb7. 

Edytowane przez 100lar3k
Napisano
3 godziny temu, kmk napisał:

Czy one sa choc coiut porownywalne do tanich tarcz deore, nie mowie o XT czy lepszych??

Są lepsze od Shimano. Tarcze Shimano to padlina.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
W dniu 5.02.2024 o 23:19, eloo napisał:

Kupiłem ztto i alpharider. Jakość adekwatna do ceny. Ztto ma dużą szczelinę między połówkami po ściśnięciu a alpharider ma nieprecyzyjnie nawiercone szyny przez co połówki się lekko nie zgrywają. Po delikatnej poprawce da się jednak nimi pracować.

Edytowane przez eloo
Napisano
W dniu 22.02.2024 o 16:02, ArtGD napisał:

Są lepsze od Shimano. Tarcze Shimano to padlina.

z czym masz dosw poza shimano, jakie przebiegi meij wiecej zrobiels, co polecasz? linki?

Napisano (edytowane)
W dniu 22.02.2024 o 12:50, Dokumosa napisał:

Ostatnio cieżko znaleźć tarcze gorsze od deore, slx i chińskich xt (jeśli jeszcze są gdzieś japońskie).

ostatnio są japońskie 180tki na alle.

Screenshot_20240310_200452_com.android.gallery3d_resize_76.thumb.jpg.cfc4a7433b8dd8e77d85af2d5bf479de.jpg

Edytowane przez dfq
Napisano

@no1być może to przez te podkładki, ale to da się zamontować tak aby te zęby z trytytek nie wystawały w dół, tylko układały się wzdłuż mocowań - w górę. W te mocowania dedykowane trytytki chowają się idealnie. Ja mam taki w gravelu zamontowany. 

Napisano

Tak jest wygodniej ściągać jak jest na wierzchu. Mam grube rurki, nie ma problemu. Zresztą ja je przyciąłem więc nie dyndają tak jak na zdjęciu :)

Napisano

Ja jeszcze nie popsułem żadnej z posiadanych. Przypuszczam że w przypadku dociążenia elektrykiem gdyby były marne to coś by zdechło,  do tej pory nic z tych rzeczy 

• +1 pomógł 1
Napisano

Czy ktoś poleci jakieś sprawdzone marki kierownic szosowych z chin? Trochę obawiam się o zęby :D Ktoś coś poleci czy raczej sobie odpuścić? Zaznaczę że nie szukam jakiegoś taniego badziewia, tylko faktycznie coś sprawdzonego. Wizualnie najlepiej podchodzi mi S-Works Aerofly II, ale jak patrzę na Ali to ceny tak koło 200 zł nie zachęcają do zakupu.

Z marek które rzuciły mi się w oczy to np. RYET, OG-EVKIN, TOSEEK, KOCEVLO czy to też jakieś badziewie?

Napisano

Z wymienionych Og- evkin najpewniejszy. Miałem styczność z kierownicami, mostkami i sztycami. Wszystko dobrze wykonane. Kiery nadspodziewanie sztywne gdzie bezmarkowe chinole nie raz uginają się jakby z plastiku były. Ryeta montowałem jedną kierę i wyglądała ok. Toseek bym sobie darował - widziałem nadpęknięte sztyce. Kcevlo nie miałem styczności.