Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a jak wygląda rozkład światła? bo już nie jedną taką widziałem co to miała milion lumenów świecąc na kilometry do przodu a na bokach i przed kołem biednie.

Napisano

@Rafał87To "cudo" wali światłem od ziemi po czubki drzew 15 metrowych przed Tobą. Nadaje się na bezdroża gdzie nikomu nie wypala się oczu. Te dwa przyciski sugerujące, że jedno z nich ma odcięcie to oszustwo. I to się tyczy każdego klonu Kastora 

• +1 pomógł 1
Napisano

Korba dla młodego o długości ramion 160 mm.

Wykonanie przyzwoite, ale przydało by sie kilka uszczelniających oringów w miejscach, które np. ma szimano. Gniazda pod osie pedałów wyfrezowane niedbale, z drobnymi zadziorami.

Reszta wyjdzie w praniu.

IMG_20231115_103135.jpg

• +1 pomógł 2
Napisano

Szkoda, ze te korby dostepne.od w miarę niedawna. Jak szukalem krótszych korb dla 5-latka jakieś 7-8 lat temu, to ustrzelenie aluminiowych ramion graniczylo niemal z cudem, a żeby jeszcze miały możliwość wymiany tarczy, to już można było pomarzyć.

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)
W dniu 14.11.2023 o 08:23, Charvel napisał:

@Rafał87To "cudo" wali światłem od ziemi po czubki drzew 15 metrowych przed Tobą. Nadaje się na bezdroża gdzie nikomu nie wypala się oczu. Te dwa przyciski sugerujące, że jedno z nich ma odcięcie to oszustwo. I to się tyczy każdego klonu Kastora 

Wali też na boki kolego @Charvel i niekoniecznie milionem lumenów, bo ta latarnia ma kilka poziomów generowania światła. I obawiam się, że raczej Kastor to klon (licencja na umieszczanie logo ProX kupiona od producenta z Chin).

Pozdrawiam

P.S. Czasem warto sprawdzić coś organoleptycznie, czyli pomacać i poświecić samemu zanim wyda się WYROK😉

P.S.2. Ksywa jak marka gitar. Mam rację? 

Edytowane przez Marinbiker
Napisano

@MarinbikerNajwyraźniej nie stałeś przed tą włączoną lampką - ja owszem, testowałem w każdym możliwym trybie. Nie nadaje się do świecenia tam, gdzie ma się ludzi z naprzeciwka - oślepia na każdym "trybie". 

P.S. czasem warto się zastanowić, czy ma się rację pisząc takie "mądre" konkluzje, bez znajomości rzeczywistości - nie napisał bym opinii o czymś, nie będąc w posiadaniu tego.

P.S2: jest idealna na wszystkich tych matołów którzy jeżdżą teraz ze swoimi reflektorami lotniczymi i wypalają oczy z 100m - po to ją teraz wożę, by każdy z nich przekonał się osobiście co robi innym z naprzeciwka. Brakuje do niej tylko pilota, wygodniej by się ją odpalało na ten moment.

20231130_124527.jpg

Napisano
W dniu 27.11.2023 o 19:03, Marinbiker napisał:

Wali też na boki kolego @Charvel i niekoniecznie milionem lumenów, bo ta latarnia ma kilka poziomów generowania światła. I obawiam się, że raczej Kastor to klon (licencja na umieszczanie logo ProX kupiona od producenta z Chin).

Większość produktów sygnowanych przez Proxa można znaleźć na aliexpress w wersji niebrandowanej. To żadna licencja, tylko zwyczajne zamówienie u chińskiego producenta. 

Jedyną wymierną korzyścią kupienia produktu Proxa, a nie generycznej wersji na aliexpress jest objęcie kupującego europejskimi przepisami konsumenckimi.
I wtedy należy sobie policzyć, czy warto zapłacić jakieś 40-50% więcej za dwuletnią gwarancję.
Zresztą takich "producentów" jest więcej. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
23 godziny temu, vincek napisał:

Bardzo fajny uchwyt, który zredukował mi miejsce na licznik i światło. Całkiem porządnie wykonany.

Screenshot_20231130_145843_Brave.thumb.jpg.553706efdfe079d5912b97c469af4831.jpg

https://a.aliexpress.com/_Ejv7bnJ

A jest jakakolwiek możliwość regulacji kąta? Chodzi o to że nie każdy ma mostek taki i tak ustawiony, żeby te 2 dolne śruby mocujące jego "czoło" były równolegle do drogi bo tak rozumiem powinna być ta karbonowa "blacha" ustawiona.

Edytowane przez Mentos
Napisano

Dwa uchwyty do róznych rowerów. Oba spisują się super, a cena rewelacja:

1. Alternatywa dla wersji mtb od garmina

https://pl.aliexpress.com/item/1005005795994051.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.17.21ef1c24eAId61&gatewayAdapt=glo2pol

2. Dobrze wykonany GUB, w wersji z podniesionym uchwytem w stosunku do miejsca montażu. Dzięki temu nie trzeba bardzo obniżać kierownicy

https://pl.aliexpress.com/item/1005003919152928.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.103.21ef1c24eAId61&gatewayAdapt=glo2pol

Napisano
W dniu 30.11.2023 o 12:59, Charvel napisał:

P.S. czasem warto się zastanowić, czy ma się rację pisząc takie "mądre" konkluzje, bez znajomości rzeczywistości - nie napisał bym opinii o czymś, nie będąc w posiadaniu tego

Mam ten chiński lampion od miesiąca i testowałem go na różne sposoby, więc pisałem o rzeczy, którą posiadam. 

Nie chcę wywoływać gównoburzy, dlatego odpuszczam dalszą dyskusję.

Bgx0IY0.jpg

W dniu 30.11.2023 o 15:08, KarolekKrasek napisał:

A porównywałeś je bezpośrednio?

Nie porównywałem, bo musiałbym kupić dwie lampki a to, uwzględniając ceny, zwłaszcza ProXa, trochę droga zabawa.

Napisano

Kupując części osprzętu SLX/XT na aliexpress 20-30% taniej od towaru w PL gdzie kupujący podają przyklady zważenia tego osprzętu i waga równa jest tej, którą podaje producent może być to oryginalny produkt? Kupujecie takie części na ali?

Napisano

Tak, jest oryginalny. Nie mniej shimano na ali wcale takie tanie nie jest. Przykład kasteta xt 12s m8100 na ali 450zl w PL 402zł, hamulce deore m6100 na ali przeszło 500 w PL 400. Poza tym kupując w PL masz gwarancję oraz rękojmie (przydaje się w przypadku hamulców, manetek a czasami nawet kaset).

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Właśnie przyszła manetka i przerzutka z ali zapakowane w gazetę, co prawda było w kartonie i w folii bąbelkowej ale i tak beka.
20231208_161422.thumb.jpg.16a24b7aa4aeedc326c07e8f3e80ac56.jpg

Co do cen z ali na shimano to tak szału nie ma ale na wyprzedażach to tak to wychodzi, przy dolarze za 4pln nie ma tragedii.

d.thumb.png.3b23e3f2fa4a3e92465b3dbae9daba95.png

Licząc po 4zł kaseta 185  a w PL 340
Manetka + przerzutka 357 a w PL 170+ 320 chociaż teraz na świeta na allegro idzie wyrwać za 279 + 165 = 444
Korba slx 170mm 32t + MT801 bsa  345zł a w PL 345+85 = 430

Podsumowując najtaniej wychodzą kasety. Reszta 25% taniej.
najważniejsze to trafić w to co się potrzebuje aby było w "Choice" bo wtedy przesyłka darmowa a tutaj w przypadku manetki i korby wysyłka była 10 i 15 usd .

Edytowane przez Molekpl
Napisano

Jak wspomniałem wyżej - akurat po tym co się działo z kasetami Mx100 z oficjalnej dystrubucji (roznitowywały się) bym z ali nie brał. Manetek M8100 zajeździłen 2 w jeden sezon teraz jest zamontowana już trzecia. Mam też w jednym rowerze xtr M9100 i strach jeździć bo chodzą opinię, że jest to produkt one-race only.

Napisano

Ja nikogo nie namawiam, różnica w cenie mała, lepiej brać z naszego rynku. Ja mam z tego sklepu całą Deorkę 1x12 od 4k km wszystko działa idealnie. Dlatego zamówiłem drugi raz, wcześniej zamawiałem też kasety i przerzutki ale z 11 rzędowych i wszystko bangla.

• 2 tygodnie później...