Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potwierdzam. Solidne korby (zarówno te z bcd 104 jak i "gxp").

Wracając na chwilę do łańcucha o którym wyżej... skleiłem się gdyż otworzyłem spór, pokazałem 3 zdjęcia z zaznaczeniem różnic oryginał vs. chiński KMC, napisałem że oczekiwałem łańcucha KMC nie jego perfidnej imitacji. Zrobiłem to wczoraj w nocy. O godz. 5:00 dzisiaj mam już zwrot na koncie. Zwykle na.przelew czekało się kilka dni po rozstrzygnięciu sporu (a na samo rkzstrzygnięcie czasami i 2 tygodnie) a tu nie dość, że w kilka h to jeszcze w niedzielę i praktycznie spór został rozstrzygnięty w kilka minut. Jakieś drugie dno chyba ma kwestia handlowania podróbkami.

Napisano (edytowane)

Aliexpress poważnie traktuje podrabianie produktów. Pewnie stąd taka reakcja. A jak na karcie było tylko zatrzymanie środków na pokrycie zakupu, to jeden klik w systemie i środki są zwalniane.

A sprzedawca jeszcze jest, czy już mu zwinęli wystawianie oferty?

Edytowane przez Q_u
Napisano

Co sądzicie o takim zestawie? Miał moze ktos:  

Korba: Prowheel 104 BCD 36T 170mm z suportem: https://pl.aliexpress.com/item/4001340116665.html?spm=a2g0o.cart.0.0.206a3c00V8Hzl1&mp=1 (lub Racework 104 BCD 36T 170mm z suportem: https://pl.aliexpress.com/item/32964726880.html?spm=a2g0o.cart.0.0.206a3c00V8Hzl1&mp=1 ) - która lepsza?

Kaseta: Sunshine 8s 11-34T https://pl.aliexpress.com/item/4001365522819.html?spm=a2g0o.cart.0.0.206a3c00V8Hzl1&mp=1

Łańcuch: VG sport 8s Half Hollow gold  https://pl.aliexpress.com/item/4000548833214.html?spm=a2g0o.cart.0.0.206a3c00V8Hzl1&mp=1

Napisano

Będzie normalnie działało w prawie wszystkich rowerach mam korby z rozebranych trój i dwu blatów.

Ja mam w jednym rowerze tą z allegro ale ściągana z Chin

https://allegro.pl/oferta/wydrazona-zintegrowana-korba-roweru-gorskiego-ixf-9922117867

Jakiś czas temu były dostępne od ręki u nas, przez naszych rodzimych przemytników. Teraz to jedynie cukier, kawa i banany są dostępne na wyciągnięcie ręki.

Napisano
30 minut temu, Dokumosa napisał:

To czemu szukasz korby 2x jak potem chcesz montować jeden blat. To bedzie słabo działało.

Na ta chwile wszystkie polecane  co znalazłem na Ali ma możliwość montazu 2 blatów i tez sa sprzedawane w takich zestawach ze zamontowany jest 1 blat, potiwerdzalem także z sprzedającym i powiedzial ze nie bedzie zadnego problemu z zmontowanym tylko jednym blatem ( należy odpowiednio dać podkladki by zachować najlepsza linie lańcucha)

Napisano

No właśnie podkładki trzeba dać tylko dołączone do tej korby kominy pozwalają na bezpieczne założenie 1mm a przesunąć trzeba 3mm. Bez podkładek można sobie montować do ramy boost. W zwykłej ramie napęd będzie głośny na miękkich przełożeniach i będzie się szybciej zużywał.

Korby 1x jak najbardziej są. Z tych polecanych nawet tej samej firmy np. Prowheel mpx-11. W tym przypadku kupuje się po prostu blat z odpowiednim offsetem (do ramy zwykłej 6mm).

Napisano (edytowane)

Nie. Mylisz się znacząco. Korby 3x i korby 2x różnią się trochę bardziej. Korba 2x nie-boost ma linię łańcucha 48,8mm i wypada ona równo pomiędzy blatami korby. Korba 3x ma linię 50mm w miejscu środkowego blatu. Ponieważ w zależności od konkretnego modelu korby odległość między blatami wynosi 7,5-8,5mm to przyjmując tą mniejszą wartość duży blat na korbie 2x wypada w linii ~52,5mm. Natywne korby 1x mają linię 48,8mm (sram podaje 49). 

Edytowane przez Dokumosa
Napisano

Te co masz na pokazywanych tu zdjęciach owszem - wizualnie nawiązują do staroci Shimano. Ale rozważane przez aitora prowheel czy racework to natywne korby 2x. Tego prowheela z bcd 104 montowałwm w ubieglym tygodbiu.

Napisano (edytowane)

Sprzedawca twierdzi ze bedzie wspołpracować ok, ale możliwe, że twierdzi tak by sprzedać towar ( info od dostawcy że linia łancucha jest 49mm /52mm boost) Czy w takim razie znajde gdzieś korbe z mocowaniem 104 bcd dla napedu 1x? pytam ponieważ korby z montowaniem blatu mpx jak i same blaty sa droższe.

Edytowane przez Asica10
Napisano (edytowane)

Jak wspomniałem montowałem w ubiegły weekend wskazaną przez Ciebie korbę proweel i na pewno jest jak pisałen wyżej - bedzie mialo to bez podkładek linię ponad 52mm.

Z korb natywnych 1x znajdziesz ale nie chińszczyznę. Np. shimano fc-m640.

U chińczyka możesz szukać korby 3x i montować w niej tylko środkowy blat. Wtedy bedzie znośna linia ~50mm  Jest tego na ali sporo. Poznasz po tym, że pająk korby od zewnątrz jest splanowany pod blat zewnętrzny (zwykle gołe alu w tym miejscu).

Odnośnie blatów do mpx-11 to chińszczyznę z offsetem 6mm kupisz od 30-35zl w górę. Pasują tez blaty srama (około 50zł ale stal nie alu). Można też za 25-30zł dokupić pająka pod pod  bcd 104. Pajak robi juz odpowiedni offset 6mm.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano

Shimano powyzej budzetu znacznie:)  Chodzi o np taka korbe jak na zdjeciu?

Mam jescze tylko teoretyczne pytanie a czy mozna odsunac tarcze dodatkowymi dystansami w tej korbie prowheel by zachować linie lańcucha? 

Screenshot_20210426-134106_AliExpress.png