Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W dniu 13.04.2020 o 11:35, wkg napisał:

Kto Ci takich bzdur naopowiadał ? :D Powinien się odkształcić plastycznie. Absolutnie nie pęknąć. To jakby przekonywać, że przy zderzeniu pas bezpieczeństwa powinien się urwać bo inaczej znaczy, że nie działa.

W zeszłym roku zaliczyłem dość mocną glebę po której m.in. złamałem rękę i dość mocno uderzyłem głową o ziemię. Kask (Rudy Project Rush) z zewnątrz wyglądał jak nowy, natomiast w środku (co dopiero zauważyłem po kilku dniach ;-) ) był cały popękany (żadnych odkształceń). Moim zdaniem kask zadziałał tak jak powinien - ale co ja tam wiem ;-)

20190212_205551.jpg

Napisano

Odkształcił się, bądź pewien : ) Po pewnym czasie wrócił do kształtu zbliżonego do pierwotnego ale to było odkształcenie plastyczne - nie sprężyste. Dlatego żyjesz : )

• +1 pomógł 1
Napisano

Panie władzo przysięgam to niewinny przypadek, że dojechała do mnie wczoraj paka z bandanami!

vvv.jpg

Napisano

https://a.aliexpress.com/_dSXs1IQ

Kolejne pedały, tym razem a'la RF Chester, 60zł, 3 tygodnie czekania i wiem że jeśli te rozwalę- kupię je ponownie. Platforma dosyć mała, mnie się to akurat podoba, piny wystają mocno ponad plastik dzięki czemu platforma ma efektywnie wklęsły kształt. Trzymanie znacznie lepsze od tych bardziej kwadratowych platform z Ali, co do trwałości nie mam wątpliwości że będzie ok, solidny kawał tworzywa.

Napisano

Te pedały dają radę. Użytkuję ich już 4 komplety. Dzieciakowi musiałem wymienić piny na 2mm krótsze (fabrycznie są śruby m3x10 z łbem orągłym pod torxa) bo przyorał piszczelą i było słabo. W jednym przyhaczyłem o kamień i wyrwał się pin z kawałkiem korpusu ;). Najważniejsze, że nie ma tam żadnych ślizgów które trzeba smarować co 2 tygodnie.

Napisano
Teraz, Dokumosa napisał:

Dzieciakowi musiałem wymienić piny na 2mm krótsze

Gdzie kupowałeś piny, bo moje piszczele też wołają o krótsze.

Napisano

Butów zwykłych nie zniszczą, na pewno nie podczas dojazdów do pracy etc. niszczenie podeszwy jest jedynie efektem dużych sił działających na pedały- kiedy na zjeździe stoisz i walczysz z wybojami, podczas pedałowania na siedząco siły są znacznie mniejsze. Buty cywilne w większości mają też dosyć twarde i grube podeszwy czyli ewentualne zarysowania są tylko kosmetyczne, a na podeszwę chyba nikt nie patrzy ;)

Napisano

Odnośnie zużycia butów to na freeriderach tego nie widać ale w zwykłych sportowych butach bym nie jeździł - zapomniałem kiedyś butów rowerowych  na 3 dniowy wypad i moje adiki nabawił się dziur o średnicy kilku cm i głębokości około 1cm. Trampki zalatwisz takimi pinami w kilka minut. Krawędzie tych śrub są ostre jak nóż.

Teraz, MaxCava napisał:

Czyli zwykłe śrubki @Dokumosa? Ja mam takie piny:

image.png.9e3376d8ad09cd2e6ed2636358564eac.png

I podobnych szukam, tylko krótszych.

To po co pytasz w temacie o wspomnianych pedałach?

Napisano

Bo nie wiem gdzie kupić "piny" a o pinach wspomniałeś chyba.

Co do zniszczenia butów - to potwierdzam. Moje Lotto sportowe po sezonie zmasakrowane, tanie trampki z bazaru tydzień wytrzymały.

Napisano

Trzyma piekielnie mocno , ale też zdrowo niszczy obuwie. Dlatego szukam czegoś co to zastąpi, nie zniszczy w miesiąc butów.

Napisano

Te kwadratowe z Ali trzymają gorzej ale piny niższe i bardziej się stopa o samą platformę opiera, pewnie obuwie niszczą w mniejszym stopniu, poza tym śrubki można na krótsze zmienić jakby co. Jednak jeśli ci zależy na nieuszkadzaniu butów to musisz po prostu zrezygnować z trzymania- innej opcji nie ma, bo trzymanie jest osiągane tylko i wyłącznie poprzez wgryzanie się w buta.

Napisano (edytowane)

W temacie pedałów to zrobiłem kilka zdjęć porównawczych dwóch typów IMHO zacnych nylonów z ali. Konstrukcyjnie są identyczne (te same osie, te same łożyska 3szt/pedał, nie ma żadnych ślizgów). Różnią się korpusem ale powierzchnia styku z butem jest taka sama... Zdjęcia mocno mają rozjaśnione darki ale te pedały są naprawdę czarne a nie antracytowe.

https://pl.aliexpress.com/item/4000216539778.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7f375c0fvOpheT

https://pl.aliexpress.com/item/4000372079984.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fD2Finr

20200417_121416_resize.jpg

20200417_121446_resize.jpg

20200417_121536_resize.jpg

20200417_121551_resize.jpg

20200417_121615_resize.jpg

20200417_121649_resize.jpg

20200417_121714_resize.jpg

Edytowane przez Dokumosa
  • +1 pomógł 2
Napisano

Niektórzy pytali o wysokość pinów więc:

- wheelup od 3,5 do 5mm (na brzegu platformy są niższe,  w środku wyższe ale niżej osadzone w każdym razie wystające piny tworzą jedną powierzchnię)

- mzyrh 4mm

Napisano

No jak m3x4 to ciężej będzie dostać coś mniejszego - to już łatwiej przejechać pilnikiem dwa razy!

Napisano

A no to już inna rozmowa, bo spokojnie dostaniesz krótsze śruby u nas na bejmet'cie. Sam zobaczę "mzyrh" jak przyjdą czy będę coś wymieniał.

Napisano

Witam.

Ktoś testował torby tych producentów?: Apidura(masę in China),sahoo,rockbros,rhinowalk,gyio,westbiking.itp

Które z nich warto wybrać ?