andrzej32 Napisano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Cześć, tak jak w temacie, czy rama 18 w tym rowerze będzie dla mnie dobra? Mam 182 cm wzrostu, długość nogi 83cm. Jeżeli nie to niestety temat odpuszczam bo tylko taka jest dostępna w cenie do jakiej szukam roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VaaT Napisano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 18 cali to zazwyczaj kwestia wzrostu od 170 do 180, wszystko zależy też od budowy ramy i jej geometrii ale myślę że powinna być okey. Najlepiej jest sprawdzić to osobiście, wsiąść, przymierzyć i sprawdzić czy będzie nam pasować czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) a po co zakładasz nowy temat? przecież w poprzednim możesz pytać o rozmiary etc... (bo widzę ze Spec cię jednak kusi z linków które podałeś) wg, mnie powinna być ok. będziesz miał prawdopodobnie mocno sportowy, zwinny rower.(zawsze możesz też wymienić na ciut szerszą kierownice np. zostawiając mostek) Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez lederfox34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mancini Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Bez przymiarki bym nie wziął żadnego. Ja przy wzroście 180 mam "M" speca (camber) i to z krótszym mostkiem. "L" trudno mi się manewrowało, nie skręcał. Z tego co widzę to 17" to M, L to te 18 ( a wręcz 18,5 cala ). Jak lubisz bardzo wyciągnięta pozycje to bierz L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareckiabc Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 W Specu jest M i L. Sam myślałem/myślę o tym Specu Epic HT i mierzyłem M i L. Ty chcesz w ciemno kupić L tak? Od siebie dodam, że mając 179 cm bardziej skłaniam się ku M bo gdy przymierzyłem L wydawał się bardzo duży. Troszkę go pomierzyłem i z podawanych 430 mm w M podsiodłowej to owe 430 mm jest do przecięcia z górną rurą a mierząc do końca podsiodłowej było 445 mm więc sądze, że tak tez jest w L z podawanych 470 mm do końca podsiodłowej wyjdzie 485 mm. Ta L ma przekrok 826 mm i tego bym się obawiał a w rzeczywistości L jest naprawdę duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareckiabc Napisano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Nie wiem skąd jesteś ale wiem gdzie jest dostępna L w cenie 5600 a może i da się jeszcze urwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajoG Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Cześć, Mam tego Speca w rozmiarze M, przy wzroście 178cm i przekroku 81cm. po 3000km jestem pewien, że rozmiar jest OK. Przymarzałem się też do L-ki ale była wyraźnie za duża. Sztycę mam wysunięta mniej więcej do połowy zakresu, więc spokojnie można by było jeszcze podnieść kilka cm. Przy Twoim wzroście faktycznie jesteś gdzieś na granicy dwóch rozmiarów. Wydaje mi się że bez przymiarki to możemy tylko gdybać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wikary Napisano 22 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Czy skoro rozmiar L jest dość duży to czy będzie OK przy wzroście 189? Może ktoś z Was siedzi mocno w specu? Zastanawiam się np. nad tym. https://allegro.pl/carbon-specialized-epic-29-sram-xx1-pike-roval-i7454960034.html?reco_id=827bc6a1-8def-11e8-aef7-b8ca3a6ab208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 22 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 (edytowane) Mam dwa Chisele Expert 2x - M-ka (żony) i L-ka (moja). Mam182 cm : L-ka( opisują ją jako 18,5-19 cali) jest dla mnie idealna (sportowa pozycja) . M-ka za mała. Jezdzilem na fulu Camber expert 29 , L-ka i rozmiar był dla mnie ok. Edytowane 22 Lipca 2018 przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
squirrelkuss Napisano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Wiem że temat stary ale dodam 3 grosze od siebie. Ja 180cm wzrostu, 85cm przekroku. Jak siadłem na Speca Epic HT 2018 L to nie mogłem pojąć jak można w ogóle rozważać rozmiar M przy moich parametrach. Siedziałem na rowerze jak na miejskim! Dopiero mostek na minus, została 1 podkładka z 3 i wtedy pozycja zrobiła się ok. Na fittingu już mi odradzano zabrać jeszcze jedną podkładkę żeby się nie zapowietrzać. Aha! Mostek mam 100mm i nie mogłem wymienić na krótszy bo.. - patrz wcześniej Także dla mnie Spec L to rozmiar idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi