AdaskoKross Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Witajcie ! Chyba pierwszy temat w którym nie pytam się o rady tylko przedstawiam swój pomysł na cokolwiek Ostatnio przejechał znajomy na DT 350 z 54T ratchetem. Brzmienie bajka. Cena piasty +-600/700zł Następny znajomy śmignął na hopce z dźwiękiem wszystkim znanej Hope Pro 2 Cena piasty +-700/800zł Moja piasta to poczciwy Novatec D042SB z systemem 3 zapadkowym. Piasta naprawdę zacna. 4 maszyny,tanie zapadki Cena ? +/-200zł I dopadła mnie raz kolejny pewna myśl którą zaraz przedstawię. UWZGLĘDNIAM TYLKO PIASTY Z SZEROKOŚCIĄ 135mm ORAZ PASUJĄCYCH DO RAM 10mm. Inaczej można by pokusić się na Rotary cassette Boost która zgodnie z opisem rowerowy.com posiada mechanizm: 4 zapadki i 54 punkty zaczepu (co 6,6 stopnia)-W cenie całkiem atrakcyjnej bo 400zł i pewnie atrakcyjniej brzmi niż D042SB.... Ale mocowanie to już odbiega o wspomnianym wyżej. Wracając. Czym różnią się te piasty...(Pomijam wagę , naprawdę waga w tym pomyśle nie ma znaczenia. Bo to nie w tym rzecz) Głownie różnią się ceną,materiałem np.bębna i przepysznym dźwiękiem. I o hałas się rozchodzi ! A czym nie różnią się praktycznie wcale ? Zasadą działania , posiadaniem osi,korpusu,łożysk,nakrętek, bębna,zapadek itp... Novatek byłby przełomem jakby miał +XX decybeli w cenie niewiele większej. Istnieją także piasty jak Chris King z dźwiękiem...Ale pomińmy ten pułap cenowy(systemowy) gdy wygramy w totka. Wracając do tegoż dźwięku wszystko zależy od :kąta pod jakim nachodzą zapadki punktów zaczepu ,wielkości(zapewne z moich spostrzeżeń ) ale także od ilości ? ZAPADEK. I w tym rzecz. Novatecz ma 3 zapadki... 3 liche zapadki które po wyczyszczeniu coś cykajo ale to nie to.Powstały też bębenki z 4 zapadkowym systemem który kupiłem zresztą dla testu...I myśli ,że będzie tak lansersko...Niby 4 zapadki ale coś licho to działało.Nie dość ,że bębenek był alu(czego nie lubię ze względu na koszty kaset) To zapadki były jakieś takie... małe. Zastanowiłem się co jakby wziąć bęben i na frezarce czy na CNC dorobić kolejne 3 miejsca , a może tylko 2. Tak aby system nie był 3 zapadkowy ale już 5-cio czy 6-cio. Natrafiłem na pewne nietypowe zdjęcie bębna (do kupienia) które wygląda tak:(zdjęcie z załączniku) Ewidentnie ukazują się +2 miejsca na zapadki. Wątpię aby to było ''dla zbicia wagi''. Co jakby wystarczyło na maszynie zrobić te 2-3 miejsca na zapadki dodać te dwie trzy zapadki uprzednio czyszcząc całość do sucha i zmontować. Myślicie ,że taki plan mógłby wypalić ? Koszta związane z zapadkami czy dorobieniem dodatkowego miejsca spokojnie zamknąłby się w okolicach 100zł z robocizną znajomego frezera i to w porywach. No chyba ,że ktoś ma na zakładzie frezarki,tokarki...prasy,i starych wyjadaczy frezerów palących fajka. Tak więc mam nadzieję ,że temat się rozwinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Pomysł sam w sobie ok ale musiałbyś zrobić sensowny projekt całości. Bo nie wystarczy dodać ot tak zapadki - musi "zgrywać się" z pozostałymi. Inaczej będzie tak, że po włożeniu bębenka w korpus fabryczne zapadki będą się zazębiać, a dodana nie (będzie dociśnięta albo odgięta w połowie). I oprócz tego, że rzeczywiście dźwięk będzie bardziej intensywny, to bębenek zacznie Ci przeskakiwać pod mocniejszym depnięciem bo gdy fabryczne zapadki będą schowane, dodana zacznie się zazębiać i solo nie da rady. Trzymam kciuki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.