MakkuT Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Witam, wchodzę dopiero w temat także poproszę o sugestie rzeczy, które muszę mieć a które moga się przydać Mam kilka stowek na akcesoria a chciałbym kupić niezbędne mi rzeczy, zaczynając od : 1.Buty i pedały, jakieś na start te do wpecia 2.Kask mtb, taki żeby przeżył ostre wypadki 3.Rękawiczki, bidon( a może 2? ), koszyk na bidon, plecak 4.Koszulka i getry 5.Bielizna (majtki, skarpetki) 6.Licznik rowerowy Jeżeli coś jeszcze jest potrzebne albo można mieć dla lepszej jakości jazdy to proszę o napisanie Jeżeli budżet jest za mały mogę go zwiększyć o te kilka stowek jeszcze. Proszę o pomoc i pozdrawiam rowerowe świry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 1. Klasycznie shimano 520, a buty takie jakie będą pasować.2. Każdy kask po uderzeniu powinno się wymienić, na tym nie ma co oszczędzać.3. Zestaw od elite (koszyk+bidon), reszta wedle uznania4. Nie wiem co masz na myśli getry, ale bierz to co pasuje i na co cię stać, przy czym najwięcej wydaj na spodenki5. Licznik lepszy to sigma, a jak tańszy to jakikolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 a jaki styl preferujesz ? bo ogólnie na to wszystko masz stanowczo za mało kasy przyzwoite buty i pedały starczy . zacznij o poszukania kasku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 1.Buty i pedały, jakieś na start te do wpecia 2.Kask mtb, taki żeby przeżył ostre wypadki 3.Rękawiczki, bidon( a może 2? ), koszyk na bidon, plecak 4.Koszulka i getry 5.Bielizna (majtki, skarpetki) 6.Licznik rowerowy 1. PD-M520 + SH-M065 to 300zł. Ale wypadałoby dorzucic np. do SH-XC31. Trzy paski albo dwa plus klamra. Robi się 340zł.2. Kask z Decathlonu, seria 500 - 99zł. 3. Rękawiczki od 50 do 100zł. Ciężko polecić coś, nie wiedząc czy długie, czy krótkie. Bidony np. od Elite, dwie sztuki 40zł. Koszyki dobre i tanie w Decathlonie, dwie sztuki 50zł. Plecak? Jeśli masz bidony, po co? 4. Zostało jakieś 70-120zł. Koszulkę sobie na start odpuść, spodenki mogą być z Decathlonu, seria 500 lub wyżej. I tu się kończy kasa. 5. Majtek pod kolarskimi spodenkami się nie nosi. Skarpetki jakiekolwiek sportowe, np. do biegania. Nic z bawełny. 6. Pewnie jakaś Sigma BASE 500. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Odpuszczanie koszulki? Wolałbym jeździć w byle spodenkach(mój tyłek wytrzyma te 50km), ale w rowerowej koszulce, szczególnie jak jest zimniej, wyjedziesz przepocony, zjeżdżasz z zimną tarczą potu w bawełnie przyklejoną do klaty. Inna sprawa, że dobrej jakości koszulki można wyrwać za 30 zeta na allegro używane. Dobre koszulki się poza uszkodzeniami mechanicznymi praktycznie nie zużywają, ze spodenkami jest gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MakkuT Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Up Styl to MTB cross country Dluzsze trasy leśne/górskie. Wiem ze mało kasy ale jestem początkujący także tak jak pan wyżej napisał da się zemścić Dzięki wielkie za pomoc, a z instalacją tych pedałów dam radę sam czy musze do serwisu iść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 BTW ja jadę na bidonach isostara, które kosztowały pewnie po 5 zł/szt i nie narzekam na nie. One mają klapkę - nie jem błota, nie mam problemu z glonami w ustniku, bo wszędzie jest dobry i łatwy dostęp,ale fakt faktem dla niektórych wygodniej jest podciągnąć ustnik, niż kombinować z klapką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Ok, nie doprecyzowałem. Zamiast koszulki rowerowej można używać jakiekolwiek technicznej koszulki sportowej. A to raczej każdy posiada. Bawełna faktycznie słabo się nadaje. Pedały. Jeśli tylko posiadasz klucze, by odkręcić stare i założyć nowe, nie ma problemu by zrobić to samemu. Tylko zwróć uwagę na kierunek gwintu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Może warto kupić plecak z bukłakiem zamiast dwuch bidonow ja używam plecaka KROSS PICKUP 15 l mieści się w nim bukłak coś na przekąskę oraz potrzebne akcesoria typu pompka,łyżki, detka, plastry,multitul Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 @MakkuT, pedały wymieniasz za pomocą jednego klucza. Bloki do butów przykręcasz imbusem. W sumie żadna filozofia ale możesz jeszcze odpalić YT i podpatrzeć jak to wygląda na żywo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Co do kasku polecam ten model https://www.zawojski.pl/author-kask-mtb-creek-zielony-id-9727?gclid=CjwKCAjwuITNBRBFEiwA9N9YEG6bbLgtpSzhuzBRIRAv4q-T1YCvWiBDFZgTfZcCLhsSRTZT6RiikxoCfrgQAvD_BwE Bardzo dobra wentylacja kask dobrze trzyma się głowy śmiga w nim po trasach mtb i enduro dobrze się sprawdza w upalne dni Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MakkuT Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 A model koszulki dobrej jakościowo i cenowo? Ten licznik wyżej będzie w stanie liczyć ile łącznie przejechałem na rowerze, wyznaczać ile przejechałem 'dzisiaj' ( na danej sesji) oraz prędkości aktualna? A może ma jeszcze jakieś opcje które warto posiadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Może warto kupić plecak z bukłakiem zamiast dwuch bidonow ja używam plecaka KROSS PICKUP 15 l mieści się w nim bukłak coś na przekąskę oraz potrzebne akcesoria typu pompka,łyżki, detka, plastry,multitul Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka A moim zdaniem nie warto, obciążenie pleców i dużo gorsza wentylacja - spadek komfortu. Do tego trzeba dbać, bo jak zajdzie glonem to ciężko się dostać do różnych miejsc przy ustniku(camelback). Kieszonki w koszulce kolarskiej pomieszczą co trzeba. Pompkę i dętkę polecam przymocować na stałe do roweru, bo to i tak zabiera się zawsze, ew mała podsiodłówka na inne rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 A model koszulki dobrej jakościowo i cenowo? Ten licznik wyżej będzie w stanie liczyć ile łącznie przejechałem na rowerze, wyznaczać ile przejechałem 'dzisiaj' ( na danej sesji) oraz prędkości aktualna? A może ma jeszcze jakieś opcje które warto posiadać? To co będzie dobre zależy od potliwości. Jak jest mała albo umiarkowana to działać będzie praktycznie wszystko. Jeśli duża to się tanio nie "opędzisz". W wielu tematach przewija się Spaio, Brubeck, Under Armour, cena 80-150 zł, chwalone przez wielu; ja zadowolony nie byłem, pływam mocno we własnym sosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MakkuT Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Ja tez sporo się poce. A jak że sklepem? Wiem, że jest temat ale ja bym chciał konkretne ze 3 takie największe. Coś w stylu jak w komouterowych np morele. Taki najlepszy i największy, bo co nie wchodzę to jest ich milion i sam juz nie wiem co zrobić :/ PS Jakie rzeczy kupić stacjonarne a jakie internetowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rysib Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Cześć. Jeśli bardzo Ci się nie spieszy, zapoznaj się z ofertą na aliexpress. Opinie na temat np. strojów kolarskich od majfrendów znajdziesz tutaj. Koszyk na bidon też po taniości tam kupisz, rękawiczki tak samo. Kieruj się opiniami o towarze które znajdziesz na stronie danego przedmiotu. Pzdr.Rysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorgu Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Kask - Uvex I-Vo lub Met Funandgo - przystępne ceny i bardzo fajne kaski. Bidon - Elite Corsa albo Ombra, koszyk z deca albo tez Elite. Koszulka na początek zwykła z decathlonu byleby syntetyczna. Nie musi być rowerowa, sa tez fajne z quechuy. Spodenki tez z deca, kup te za 70 zl. Te podstawowe maja dużo gorsza wkładkę. Teoretycznie majtek się do takich spodenek nie nosi ale na krótkie dystanse ja zakładam - mam biegowe, syntetyczne Kalenij i sa super. Skarpetki kup jakiekolwiek biegowe z coolmaxem np. Max 15 zl para. Więcej nie ma sensu. Licznik - sigma. Raczej przewodowy. Wybierz ten, którego funkcje ci starcza. Wszytkie sa dobre. Plecak - najbardziej uniwersalnie będzie kupić plecak okolo 20l i tutaj akurat bym nie oszczędzal bo to mega ważny element wpływający na komfort. Moje propozycje : gregory miwok, osprey talon 22, osprey escapist. To bardzo uniwersalnej plecaki, które świetnie sprawdza się na krótkich wypadkach jak i ma większych wyrypach. Zapakujesz też w razie czego laptop, jedzenie i parę rzeczy do pracy. Wszytkie sa przystosowane do przewozenia kaskow. Osprey i Gregory to absolutna czołówka jeśli chodzi o plecaki. Deuter dawno zaczal odstawac. Bardzo fajne sa tez camelbaki ale mniej uniwersalne. Z czasem możesz kupić mniejszego camelbaka lub mniejszego ospreya np. Raptor czy Viper. Ale na początek zdecydowanie cos większego i bardziej wszechstronnego. Bukłak to zdecydowanie Osprey Hydraulics. Gniecie! Usztywnione profilowane plecy, zero smaku plastiku, wygodne przenoszenie, latwe suszenie i czyszczenie. Ustnik rozbierany na części pierwsze - myje sie w sekundę. Fenomenalne sa. Używam JEDNEGO od 4 lat. Sa zaporowo drogie ale na olx można kupić starsza wersję (ja ja mam) za stowke. Nowy oczywiście. naprawdę polecam. Osprey i Gregory to malo znane firmy w Polsce (choć w górach już sporo widzę), ale obie firmy deklasuja konkurencję i nie bez powodu maja dozywotnia gware na swoje produkty. Musiałbyś to po prostu poczuć na pelcach. A w zasadzie to nie poczuc ;D Jesli chodzi o miwoka to napisałem pw. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.