phoe Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Napisano 28 Sierpnia 2017 Tył zaczął być miękki po Srebrnej. Ale przód twardy, a słaby i tak, klocki i tak już kupione. tarcze kurde to ja regularnie czyszczę Ten nalot czarny też zawsze papierem ściernym usuwam z klocków i wtedy jest git malina, do 1-szego wypadu w góry i 1-szego mocniejszego hamowania. Spoko coś tam ogarniam, te klocki są chyba jednak nie teges. dowiadujemy się że ma zapowietrzone hamulce. A jesteś w stanie ogarnąć fakt, że hamulec tylni się zapowietrzył na ostatnim wypadzie, bo Shimano tak już ma i lubi się zapowietrzyć i po prostu nie chciało mi się go ruszać do wymiany klocków, bo mi na jazdę po lesie nie jest to potrzebne? Dodam, że mam nawet lejek Shimano i całą resztę, nawet sam je skracałem, ale po prostu nie mam teraz ochoty tracić 5 min, bo ten lekko zapowietrzony tył nie ma tutaj nic do rzeczy.
wojtas7 Napisano 29 Sierpnia 2017 Napisano 29 Sierpnia 2017 Shimano tak już ma i lubi się zapowietrzyć A Ty wytłumacz mi jak to możliwe że mi od 5 lat katowania hamulców Shimano (od dwóch lat 675) nic mi się nie zapowietrza, a dwa razy do roku przelewam nowym płynem i tyle? "Shimano tak ma" to bzdura i tyle.
phoe Napisano 29 Sierpnia 2017 Autor Napisano 29 Sierpnia 2017 Albo masz zapowietrzone, a się tutaj mądrzysz... nawet opinie są w necie o Zee że też się lubią zapowietrzyć. I jak Ci się z nimi nic nie dzieje, to po co przelewasz po 2 razy/sezon? Bo ja moje ostatni raz w tamtym sezonie odpowietrzałem.
Mod Team durnykot Napisano 29 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 29 Sierpnia 2017 Przez wiele lat był tu nagminnie polecany gdzie o Twojej Magurze nikt nawet nie wspominał. Temu nie zaprzeczysz. Nie zaprzeczam. O Magurach nikt nie wspominał, bo Shimano wtedy robiło tańsze hamulce, które działały i miały dobrą relację cena/jakość. Poza tym seria MT pierwszej generacji była przez większość odrzucana bo jest/była "plastikowa". Dalej jednak twierdzę,że Magura robi lepsze hamulce niż Shimano. Kto pytał miał odpowiedz kup 675. Nagle nie pasuje po ponoć puchnie Miałem ( i mam ) 665, miałem 675, mam 765- wszystkie prawidłowo zalane i odpowietrzane- wszystkie puchną na długich zjazdach ( na przykład beskidzkich zjazdach ),ale nigdy nie miałem z nimi problemów związanych z wyciekami. Zawsze działały,ale nie tak ,jakbym oczekiwał. W kwestii puchnięcia to nie jest to tylko moja opinia ,ale stosunkowo szerokiej rzeszy właścicieli. Jeśli Ty nie miałeś z tym do czynienia, to nie oznacza,że inni tego nie mieli. Mam Magury MT6, jeździłem na MT4 ( oba z pierwszej generacji MT ), użytkuję MT5- nie dzieje się nic...nie puchną, nie ciekną, mają genialną modulację i siłe. Dlaczego więc nie mogę ich polecać jako alternatywę dla Shimano? Na dziś Ty i kilku innych kolegów jesteście w stanie obrzydzić nawet Zee co zresztą wyszło w temacie o nowych 4 tłokowych XT. W którym miejscu obrzydzałem Zee? Bo w temacie o XT 4 tłoczkowym to raptem miałem chyba 3 wpisy.
wojtas7 Napisano 29 Sierpnia 2017 Napisano 29 Sierpnia 2017 Albo masz zapowietrzone, a się tutaj mądrzysz... nawet opinie są w necie o Zee że też się lubią zapowietrzyć. I jak Ci się z nimi nic nie dzieje, to po co przelewasz po 2 razy/sezon? Bo ja moje ostatni raz w tamtym sezonie odpowietrzałem. Samochodem też jeździsz w opór i nic nie robisz bo przecież wszystko działa? Oj kolego naprawdę, wiele nauki przed Tobą. Właśnie dlatego nic mi się nie zapowietrza i działa długoterminowo mimo srogiego katowania, bo dbam o sprzęt i serwisuję. Po półrocznej jeździe enduro i powiedzmy 1500km jazdy w błocie w górach płyn hamulcowy jest dość mocno ciemny i wyczyszczenie tłoczków uszczelek i nowyolej hamulcowy różowy shimano to dobry pomysł.
phoe Napisano 29 Sierpnia 2017 Autor Napisano 29 Sierpnia 2017 Weź ty się ogarnij może, co ty na to? I nie mam zalanych ich płynem hamulcowym tylko olejem mineralnym. A co mi zrobisz jak nie zaleje ich różowych Shimano tylko niebieskim Magury lub zielonym LHM? Temat jest o klockach, a nie dupie marynie... jutro będę miał SwissStopy i pewnie gdzieś za 2 tyg je w górach przetestuję.
Mod Team durnykot Napisano 30 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2017 jutro będę miał SwissStopy i pewnie gdzieś za 2 tyg je w górach przetestuję. I tym akcentem zamykamy temat. Jeśli Autor będzie chciał coś dodać po testach to proszę o info.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.