thepanone Napisano 25 Sierpnia 2017 Napisano 25 Sierpnia 2017 Hej, Chciałbym połączyć możliwość jazdy w trudnym terenie po górach i całodniową jazdą tam i z powrotem . Zabrać 8 bułek lekkie rowerowe spodnie i kurtkę, koszulkę (nie wiem ile to litrów, myślę że do 5 l). Chodzi o to że z plecakiem plecy mokre, z bagażnikiem i sakwą z tyłu kiepsko się jeździ po górach i kiepsko wygląda. Najlepiej coś na kierownicę chyba, albo kilka mniejszych w różnych miejscach roweru (pod siodłem, pod ramą, tu i tam), a może przemóc się i zamontować ten śmieszny bagażnik na tył? Proszę o jakieś wskazówki. (Fajnie gdybym nie musiał wydawać sporo kasy, raczej na jednorazowy dwutygodniowy wypad)
woojj Napisano 25 Sierpnia 2017 Napisano 25 Sierpnia 2017 https://www.forumrowerowe.org/topic/190408-bikepacking-podroze-na-rowerze/?view=getnewpost troszkę tam jest o tym i tamtym....
thepanone Napisano 25 Sierpnia 2017 Autor Napisano 25 Sierpnia 2017 no. ekstra temat, dzięki. Tylko ma 141 stron, będę czytał, ale jakby komuś chciało się polecić jakiś konkretny produkt tu, w tym temacie to proszę mimo wszystko. Coś sprawdzonego, stabilnego, tańszego niż wytrzymalszego: za siodełko, pod ramę, na kierownicę.
lederfox34 Napisano 25 Sierpnia 2017 Napisano 25 Sierpnia 2017 (Fajnie gdybym nie musiał wydawać sporo kasy, raczej na jednorazowy dwutygodniowy wypad) no to 'odwłok' chyba najsensowniej ewentualnie doposażyć się w torbę przednią jakąś podręczą bardziej niż ekstremalnie bikepackngową (żebyś kasy nie żałował wydanej a nie musiał odsprzedawać za bezcen:) widzialam te authora sumo w dwóch rozmiarach i wydają się sensowne w krótkim zastosowaniu. http://velo.pl/akcesoria/torby-i-sakwy/author/sumo https://www.domenasportowa.pl/product-pol-183500-Sakwa-na-kierownice-Sport-Arsenal-W2B-BikePacking-Art-601-uniw.googleshoppingpl.html?gclid=Cj0KCQjwlf_MBRDUARIsAD8Gj8CECr6ThnRWVIm0RgupbbJ-b-ORTiNprxNd6l6Sg20qwmQnXhWgyDQaAoiuEALw_wcB lub taniej http://www.roswheel.pl/produkty/86-sakwa-rowerowa-na-rame.html inne znane i cenione marki są drogie i faktycznie na regularne wypady to chyba tylko apidury, ortlieby czy -inne. Ale plecak (lekko spakowany) to jednak wez chodzi o to zeby mieć te najpotrzebniejsze rzeczy przy sobie.
MikeSkywalker Napisano 25 Sierpnia 2017 Napisano 25 Sierpnia 2017 Nie wiem co jest śmiesznego w bagażniku ale pod 5 litrów bagażu szkoda się w niego pchać. Według mnie wystarczy Topeak Midloader 4,5l plus jakaś mała podsiodłówka.
zekker Napisano 26 Sierpnia 2017 Napisano 26 Sierpnia 2017 Chodzi o to że z plecakiem plecy mokre To może plecak z wygiętymi plecami? Do końca sprawy to nie załatwi ale jest znaczna różnica względem zwykłego. Zabrać 8 bułek lekkie rowerowe spodnie i kurtkę, koszulkę (nie wiem ile to litrów, myślę że do 5 l). Mam wątpliwości czy to tylko 5l będzie. Jak jeszcze będziesz chciał zabrać zapas picia na cały dzień (bidon + ze 2l zapasu), to będzie trudno to upchnąć. Kiedyś jeździłem z taką torbę: http://velo.pl/akcesoria/torby-i-sakwy/author/n216 Kurtka przeciwdeszczowa (jakaś zwykła nie rowerowa, więc słabo kompresowalna), kanapki (6-8 kromek), jakiś zapas wody i robiło się już ciasno.
zws Napisano 26 Sierpnia 2017 Napisano 26 Sierpnia 2017 Chciałbym połączyć możliwość jazdy w trudnym terenie po górach i całodniową jazdą tam i z powrotem . Zabrać 8 bułek lekkie rowerowe spodnie i kurtkę, koszulkę (nie wiem ile to litrów, myślę że do 5 l). Jeśli rower sztywny a trudny teren to korzenie, kamienie, pisze szlaki (lub wydeptane przez zwierzęta) i wąskie ścieżki to tylko lekki plecak. Tobołki wiązane do roweru sprawdzają się raczej w górach asfaltowo-szutrowych, na nierównościach prędzej czy później wszystko będzie się telepać. Jeśli nie ma konieczności troczenia toreb - lepiej ich nie mieć.
thepanone Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Napisano 26 Sierpnia 2017 tylko lekki plecak. serio istnieją takie plecaki w których można jeździć cały dzień po górach (gdzie temperatura zmienia się o 15 stopni)? (no poza wynalazkami za 1500 zł). hm no tak czytam niektóre wątki o plecakach np marki DEUTER to zaczynam wierzyć, że plecak może być komfortowy.
MikeSkywalker Napisano 26 Sierpnia 2017 Napisano 26 Sierpnia 2017 Jak najbardziej może. Deuter Race/Rocket Exp Air. Owszem, plecy nie będą pod nim idealnie suche ale na pewno wilgotne a nie mokre. I jest naprawdę wygodny, ale tylko do jazdy, do wycieczek pieszych już się nie nada przez specyficzny krój.
thepanone Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Napisano 26 Sierpnia 2017 przez specyficzny krój. o, cenna informacja, bo brałem go pod uwagę również do biegania.
MikeSkywalker Napisano 26 Sierpnia 2017 Napisano 26 Sierpnia 2017 Może na krótką metę dałby radę ale szelki przylegają całą powierzchnią dopiero w pochylonej pozycji.
zekker Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 serio istnieją takie plecaki w których można jeździć cały dzień po górach (gdzie temperatura zmienia się o 15 stopni)? Przy takich warunkach, to przede wszystkim postawiłbym na dobrą bieliznę, która odprowadzi wilgoć. Przy dłuższym podjeździe i dużej wilgotności i tak będziesz cały mokry z plecakiem czy bez.
thepanone Napisano 27 Sierpnia 2017 Autor Napisano 27 Sierpnia 2017 nie no, wiadomo że koszulka musi być porządna, ale koszulka nic nie pomorze jeśli masz zwykły plecak, a ja mam kiepskie doświadczenia z jazdy z plecakiem, szczególnie gdy temperatura skacze, jak w górach. zdecydowałem się na Camelbak Skyline 10l. Wyłapałem na allegro za 250 zł, gdy normalnie chodzą nawet 350-500 zł. Wybrałem ten bo nadaje się do biegania i ma dobre recenzje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.