wkg Napisano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Powoli mi się kończy suport SHIMANO BB-MT800. Z lektury forum widzę, że polecacie dwa suporty Aerozine i Accent: http://allegro.pl/lekki-suport-aerozine-lozyska-do-shimano-srebrny-i5188381778.html http://allegro.pl/lozyska-suportu-accent-bb-ex1-shimano-srebrne-i6793450340.html?reco_id=5754f612-890f-11e7-9a81-6c3be5bb71c0&ars_rule_id=201 Tyle, że to nie sa w miare nowe posty. Zależy mi, żeby były możliwie najlepiej uszczelnione. Który brać czy może coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Accenta mam i polecam. Dobry suport, starcza na długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Accent Kręci się idealnie gładko, zero problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Możesz też sprawdzić suport tokena miałem 2 sezony dawał radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 OK, dzięki, wziąłem Accenta bo tańszy : ) Mam nadzieję, że łożyska już się w nim wymienia bez cudów jak w Shimano ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Tak na zakończenie ... kupiłem Accent PRO. Zamontowałem, kręcił się pieknie, o wiele lepiej niz w Shimano BB70... Przez 2 tygodnie. Potem przestał się kręcić a 2 tygodnie później stanął zupełnie. Fakt, myję rower na myjce, raz go podtopiłem ale tak samo eksploatowałem Shimano i nic się nie działo. Łożyska wymieniłem na EZO i jest znowu świetnie, kręcą się jak orygianalne chińczyki w Accencie przez pierwsze dni jazdy : )). Przejechałem na nich dopiero z 1500km ale nie wygląda, żeby miało się z nimi coś dziać. Odnoszę wrażenie, że suport Shimano BB70 jest lepiej uszczelniony - nie chodzi mi o łożyska - to oczywiste, że są znacznie lepsze - ale o ten plastykowy kołnierz który wchodzi na oś i jednocześnie uszczelnia. Jest lepiej spasowany, ciasny, być może dlatego ciężej się kręci. Kosztuje 70 złotych, same łożyska EZO na wymiane do Accenta 2x30, praska do łożysk z 50. Jeżeli uszczelnienie EZO będzie równie dobre jak w Shimano - super. Kręci sie lepiej. Gdyby jednak Shimano kręciło się lepiej - w tej cenie zostałbym przy Shimano. Właśnie ze zględu na ciasno spasowane uszczelnienie suportu. A tak nawiasem, wymieniłem suport, bo wydawało mi się, że tego wymagał. Okazało się, że źródłem trzasków był pedał a nie suport BB70, pewnie przejechałby znacznie więcej : )) Może ten suport nie jest taki zły : ) Zobaczymy jak się będzie spisywał Accent za kilka tysięcy km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Odnośnie suportów accenta. Po zajechaniu shimanowskiego pressfita,postanowiłem zmienić na bb 86/92 pro. Uszczelnienia przyzwoite,ale dobrałem się od nowości do łożysk. Smaru dosyć mało,i jest bardzo rzadki,tu może być problem. Wyczyściłem,i wymieniłem na dobry smar,i jak na razie jestem z accenta zadowolony. Jednak jest to poprawianie błędów producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Piszesz o uszczelnieniu łożysk czy suportu ? No fakt, trzeba poprawiać. I chyba jest to kwestia smaru, łozyska maszynowe powinny pochodzić dłużej niż kilka tygodni niezależnie z czego są zrobione ... moje pewnie zardzewiało ; D Ale fakt - shimano nie takie topiele przetrwało. Chyba po prostu suporty Accenta trzeba traktować jak baze do rozbudowy : D A łożyska które montuje Mavic w piastach - po 5 000 jak nowe. Szkoda, że tylna piasta taka słaba i łapie luzy, ale to nie kwestia łożysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Akurat w przypadku pressfita,uszczelnienie suportu jest rozwiązane bardzo podobnie u obu producentów. U shimano może ciut ciaśniej. Moim zdaniem, problemem jest smar w łożyskach,a nie samo uszczelnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 No tak, do Accentów ładują najtańsze chińskie łożyska i pewnie bezsmarowe : ) Uszczelnienie suportu w Shimano jest zdecydowanie ciaśniejsze, widać to wydłubując je. Na szczęście nie mam PF : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Jak już jest temat gorący, to dopiszę wam co ostatnio wymyśliłem. Zwykły wkręcany wkład suportu Shimano BB70. Podobno nie da się do niego wcisnąć typowego łożyska 24x37x7? Da się, da. Trzeba tylko wymyślić skąd ukraść brakujący 1mm szerokości w środku. Stara szkoła mówiła, by zeszlifować w tym plastikowym deklu rant, który znajduje się od środka. Super, w ten sposób stworzymy coś na wzór wkładu Accenta czy innej chińszczyzny. Wciśniemy łożysko 2RS, ale nadal nie będzie to system podwójnego uszczelnienia, bo nie mieści się ta uszczelka Shimano. Uszczelki wargowe co są w łożyskach 2RS też nie są jakoś specjalnie wodoszczelne i nie zostały skonstruowane do pracy pod wodą Co zatem zrobić, by powstał system podwójnego uszczelnienia z uszczelką Shimanowską i typowym łożyskiem 6805 2RS? Wystarczy zeszlifować inny rant w dekielku, ten zewnętrzny. Jak go dobrze pomierzymy, to ma on dokładnie 1mm grubości czyli idealnie. Ktoś powie - ale wystaje nam teraz dekiel na zewnątrz za bardzo i zabezpieczenie nie trafia w otworek osi. Nieprawda, jest idealnie i korba pięknie dochodzi i o nic nie trze i zabezpieczenie trafia na swoje miejsce Dodatkowo warto dać smaru pomiędzy łożysko, a Shimanowską uszczelkę, zawsze to dodatkowe zabezpieczenie i takie kąpiele jak na powyższej fotce będą możliwe. Rudy 102 pływał kanałami, to i suport da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Hmmm wygląda to ciekawie, ale łożysko i tak wystaje z miski o ten 1mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 No jak? Delikatnie, bo o 1mm wyszedł dekielek, ale jak widać na fotce, nie ma to znaczenia, bo on pełni tylko rolę redukcji średnicy, a nie uszczelnienia + łączy ramię korby z wewnętrzną bieżnią łożyska (dla tego ten rant od środka musi pozostać). Oryginalnie jest minimalnie schowany, a wystaje tylko ten zewnętrzny rant i my ten rant szlifujemy, by zachować odpowiednią szerokość całego wkładu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Kumam Niestety/ stety, mój suport Szymkowy się kręci cały czas idealnie. W drugim rowerze ma Accenta i ten też od kilku lat "ani drgnie" Na pewno wytestuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Wystarczy zeszlifować inny rant w dekielku, ten zewnętrzny. Zawsze myślałem, że to ten się szlifuje : ) On nie wchodzi w korbę, żeby zrobić coś w rodzaju labiryntu ? Tzn korba nie ma wyfrezowanego wgłębienia na ten rant zeszlifowany ? bo on pełni tylko rolę redukcji średnicy, a nie uszczelnienia Czyli jak rozumiem, nie ma żadnego labiryntu, ten rant ma tylko funkcję dystansu ? jest idealnie i korba pięknie dochodzi i o nic nie trze i zabezpieczenie trafia na swoje miejsce Ale nie kręci się tak lekko jak w Accencie ? Tzn w Accencie ze 30 obrotów a w Shimano kilkanaście : / Masz pomysł dlaczego tak jest ? Dodatkowo warto dać smaru pomiędzy łożysko, a Shimanowską uszczelkę, zawsze to dodatkowe zabezpieczenie A to jasne ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Zawsze myślałem, że to ten się szlifuje : ) On nie wchodzi w korbę, żeby zrobić coś w rodzaju labiryntu ? Tzn korba nie ma wyfrezowanego wgłębienia na ten rant zeszlifowany ? Nie, nie. On przylega do takiej uszczelki/oringu który jest osadzony na ramionach. Ponoć to ma powodować, iż woda nie dostanie się do tuby pomiędzy dekielkiem, a pierścieniem łożyska. Jego równe zeszlifowanie w niczym nie przeszkodziło, bo styk z oringiem jest nadal. Trzeba tylko zrobić to starannie, na gładkiej powierzchni i drobnym papierem. Czyli jak rozumiem, nie ma żadnego labiryntu, ten rant ma tylko funkcję dystansu ? Ten wewnętrzny tak, robi miejsce dla Shimanowskiej uszczelki. Zewnętrzny opisałem wyżej. No i całość musi zawrzeć się w odpowiedniej szerokości. Ale nie kręci się tak lekko jak w Accencie ? Tzn w Accencie ze 30 obrotów a w Shimano kilkanaście : / Masz pomysł dlaczego tak jest ? Ilość uszczelek. Po prostu w Accencie są tylko te malutkie wargowe, a oryginalna jest znacznie większa więc i tarcie większe. Zdemontuj wszystkie uszczelki, to zakręci ci się 100x A tak po prawdzie, to ile Wat zabiera takie wolniejsze kręcenie? 2W, 3W, a może tylko 1? Trzeba sobie odpowiedzieć, ile w zawodach można stracić sekund przez to i o ile pozycji pójść do przodu? Moim zdaniem 1-5s, nie więcej na takim dystansie 1 czy 2h. A jak ktoś się nie ściga, tylko jeździ turystycznie co co daje mu kilka obrotów mniej luźnej korby? Ważniejsza jest czelność mechanizmu, rzadsza wymiana łożysk bo to = oszczędność finansowa. Generalnie zawsze mnie to irytowało, dla czego suporty są tak fatalnie uszczelnione, koła mają podwójne uszczelnienie, a suporty jedno. Znam tylko Enduro i Campagnolo z takim systemem, ale czemu Shimano tak pier... robotę? $$$$$$$$$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Ten wewnętrzny tak, robi miejsce dla Shimanowskiej uszczelki. Zewnętrzny opisałem wyżej. Rozumiem. Chodziło oczywiście o ten zewnętrzny który trzeba zeszlifować. A te uszczelki z Shimano można po zeszlifowaniu założyć do Accenta ? Bo mi suport został a chyba sa lepsze ; ) A tak po prawdzie, to ile Wat zabiera takie wolniejsze kręcenie? 2W, 3W, a może tylko 1? Nie mam pojęcia ; )) I dzięki za zgłębienie tematu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Rozumiem. Chodziło oczywiście o ten zewnętrzny który trzeba zeszlifować. A te uszczelki z Shimano można po zeszlifowaniu założyć do Accenta ? Bo mi suport został a chyba są lepsze Ale nie będziesz chyba w Accentowym dekielku miał tego wewnętrznego rantu. Musi być miejsce na uszczelkę, a to daje tylko ten wewnętrzny rant. Nie wiem jak to wygląda u Accenta, można by ewentualnie dać Shimanowski dekielek jeśli masz. I dzięki za zgłębienie tematu ! A tam, nie można dać się wyzyskowi, a i tandety na tandetę zamieniać nie ma co. MA być zrobione dobrze i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Ale nie będziesz chyba w Accentowym dekielku miał tego wewnętrznego rantu. Musi być miejsce na uszczelkę, a to daje tylko ten wewnętrzny rant. Nie wiem jak to wygląda u Accenta, można by ewentualnie dać Shimanowski dekielek jeśli masz. No właśnie mi został cały suport Shimano z dekielkiem - chyba lepszym. To myślę przy kolejnej wymianie łożysk w Accencie wyjąć uszczelkę z Shimano, zaszlifować zewnętrzny rant, wsadzić do Accenta i mieć porządnie uszczelniony suport : ) Oczywiście jezeli uda mi się zeszlifować nie niszcząc całej uszczelki : D Tak czy inaczej - dobrze, że go nie wywaliłem ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Same miski są chyba identyczne, w Accencie łożysko miało 7mm, a w Shimano łożysko + uszczelka. Jeśli średnice są identyczne i masz podzespoły Shimanowskie, to można by tak zrobić, pewnie. Ja w podobnym systemie (montowałem odwrotnie oryginalne łożysko Shimanowskie tzn. uszczelką na zewnątrz) przejeździłem cały ten sezon. Wszystko było super, mycia roweru i wody się nie bałem, pod Shimanowską uszczelką zero wody (cały czas był super czysty smar). Jednak dostała się w końcu woda do tuby, pewnie kilka kropli i zardzewiało mi delikatnie łożysko. System był ok, ale jednak musi być ta uszczelka od środka, bo ten oring na ramionach nie daje rady i puszcza wodę pomiędzy bieżnią, a deklem. Zresztą jak ma dawać radę skoro jest wycięcie w celu zaciśnięcia ramienia na osi Teraz powinno być już dobrze. Na razie siedzi chińczyk za 3zł, bo tylko takie miałem w domu, jak on kiedyś padnie, to zainstaluję coś lepszego (mam Sloweńskie Codex). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 27 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Ciekawostka? Dziś rozebrałem dwa wkłady MTB BB52 i szosowy Tiagry. Co zastałem w środku? Dwa rodzaje łożysk, na jednym widnieje tylko 6805-RD, a na drugim rodzaju SunHill 6805-RD H021 z tym, że w Tiagrze było i to i to Z ciekawości wpisałem tę drugą nazwę w wyszukiwarce i jako pierwsze linki znalazłem: https://pl.aliexpres...e92514b185ee833 Czytam i widzę dwa rodzaje, jedno w koszyczku plastik, drugie w metalowym. OK. Patrzymy na zdjęcia, a tam wypisz wymaluj pierwszy rodzaj wyżej opisanego łożyska czyli to 6805-DR. Na Shimano tak samo, żadnych dodatkowych oznaczeń, nic, nul, zero. Przypadek? Ale korci mnie spojrzenie na zdjęcie łożyska z czerwoną uszczelką i metalowym koszykiem, przyglądam się a tam 61805-RS1. Kurna, już gdzieś to widziałem, ten metalowy koszyk, ta czerwona uszczelka. Sięgam do pudełka ze starymi łożyskami i znajduję dwa łożyska Campagnolo, oba w metalowym koszyczku, na obu czerwonych uszczelkach jak byk 61805-RS1 i nic więcej, toćka w toćkę to samo co na chińskiej aukcji. Kolejny przypadek? Coś dużo tych przypadków jak na jeden raz, co sądzicie? Teraz nie jestem pewien (musiał bym rozebrać korbę), ale jak pamięć mnie nie zawodzi, to w miskach BB70 też były identyczne łożyska z oznaczeniem 6805-RD i też padały mi w podobnym czasie co te z BB52. Sunhill America/Global produkuje jakieś niestandardowe łożyska, ale co to za firma, co to za jakość? Próbował ktoś tej chińszczyzny z Ali? Za taką cenę wydaje się mega sprawą jeśli to samo jest montowane we wkładach Shimano i Campy, a moje doświadczenia z tymi suportami są takie, ze łożyska są słabiutkie i już dawno domniemałem, że to musi być chiński produkt za 3zł. No ale jeśli Campagnolo montuje to samo i za dodanie dwóch zewnętrznych uszczelek wołają 107zł, to lekka przesada. Ceny wkładów Shimano też nie świadczą o tym, by były tam markowe produkty ze stajni EZO za 25zł/szt. W każdym bądź razie coś mi tu śmierdzi. Przyjdzie w grudniu je wypróbować chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Dziś rozebrałem dwa wkłady MTB BB52 i szosowy Tiagry. Mister, a znasz mzoe jakis nieshimkowy wklad tylko szosowy ? Szukam zmaiennika dla BB6700, na standardowe łozyska, bez szlifowania, cos jak Accent MTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Nie. Z Tiagrą widzę, że nie da się zrobić tego co wcześniej opisałem (inne dekielki), ale ponoć wkład szosowy od MTB różni się tylko tą plastik tubą wewnętrzną a to oznaczało by, że do misek MTB można tylko wsadzić szosową tubę i mamy gotowy wkład do przeróbki pod standardy 7mm. Zadziałaj w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 A to w sumie moge sprawdzic taką kombinacje, bo jakies tam tuby mam szosowe, jak i z jeden suport accentowy mtbtyczny... dzieki za hinta. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Nawet zmierzyłem, miski różnią się tylko długością gwintu prawej. Ta różnica to ok. +1,5mm dla MTB czyli miejsce na podkładkę. Accentowy wkład nie ma jednak dodatkowej uszczelki pod deklem no i chyba nie ma tego zewnętrznego wypustu do zeszlifowania: https://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=23986 a więc jak spasuje, to lepiej jest przerobić oryginał Shimanowski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.