Skocz do zawartości

[Hamulce] Wymiana Tektro na?

VaaT

Rekomendowane odpowiedzi

Przy wypalaniu traci się około 5% klocka, klocek po wypalaniu trzeba przeszlifować drobnym papierem ściernym(na idealnej równej powierzchni).

Ale jest to tańsze rozwiązanie niż wymiana klocków. Już widzę jak każdemu na serwisie wymieniałbym klocki. Mógłbym utrzymać serwis z wymiany klocków bo "piszczą".

Tyle pisania , porad na temat używanych hamulców, reanimowania starych a autor i tak w końcu kupił nowe hample .

Zakupiłem nowe shimano, dostałem na nie gwarancję, paragon i fakturę :)

W razie czego mogę oddać i otrzymam nowe albo zwrot pieniędzy.

Kolega mi je polecił, jeździ na nich już kilka sezonów i mówi że są okey i nie zepsuły mu się ani razu więc nie rozumiem hejtu:)

Ogólnie to nie mam nic do firmy shimano, nigdy nie narzekałem na ich produkty, nawet te z najniższej półki.

P.S

W starych hamulach, a dokładniej prawej klamce wykryłem wyciek oleju przy klamce i przez to nie dało się ich odpowietrzyć. Dlatego też natychmiastowo zdecydowałem się na zakup.

i bardzo dobrze chwile pojeżdzisz bez problemu

Jak już wspomniałem kolega śmiga na nich kilka sezonów w każdych warunkach i są bezawaryjne.

Kolega mi je polecił, jeździ na nich już kilka sezonów i mówi że są okey i nie zepsuły mu się ani razu więc nie rozumiem hejtu:)
Żaden hejt :w00t: Też osobiście kupiłbym nowe - zwłaszcza hamulce. Życzę zadowolenia z zakupu.

@VaaT: jak kolega te sezony liczy? Hamulce BR-M315 weszły na rynek w 2016 zastępując razem z M365 model M355.

Pewnie każdą porę roku jako osobny, zresztą nie wiem, nie obchodzi mnie to i nie ma to nic do tematu.

Mówił że jeździł bardzo długo i jest zadowolony więc okej.

Skoro ściemniał że jeździł długo to wiesz, może i z jakością hamulców jest podobnie

A może i hamulce są solidne i wytrzymają? Nie jestem jakimś ekstremalnym sportowcem i nie pokonuję 50512905819km rocznie.

Mi wystarczą hample z niskiej półki póki co i będę z nich zadowolony:) Ważne żeby hamowały i się dobrze prezentowały.

• Mod Team

A może i hamulce są solidne i wytrzymają?

To jest sprzeczne zdanie :D Może wytrzymają to ok ale o solidności ... nie ma mowy ;) Najgorsze jest ze po pewnym czasie nawet jak nie zaczną cieknąc, to hamulec zaczyna pracować tak że nie ma niemal skoku jałowego. Niektórzy to lubią, klamka od razu łapie ... ale powodzenia w regulacji.

Choć 315 i 355 to jeszcze sie zachowują całkiem dobrze w porównaniu do alivio czy 446/447 po dłuższym czasie.

Ważne żeby hamowały i się dobrze prezentowały.

No i własnie tych 2 aspektów to to one nie spełniają. Prezencja słaba, klamka brzydka. Działają ok, do czasu póki nie przestaną. Ja ta nikogo nie chce straszyć ale niestety to czeka wszystkie heble shimano.

• Mod Team

Ja nie mówię ze im brakuje mocy i nie hamują a nawet przyśpieszają ... są beznadziejne. I to jest paradoks shimano bycie beznadziejnym w tak świetnej oprawie ... Ich hamulce świetnie pracują, dobrze hamują, sa tanie, klocki wszędzie dostępne, zalewanie i odpowietrzanie bajka ... ale co ci z tych plusów jak po kilku wymianach klocków zacisk sie zaciera, skok klamki magicznie skraca sie do 1-3mm i nic sie nie da z tym zrobić ... ulegają biodegradacji, są przyjazne środowisku :D

Może i w polsce to trwa dłużej, moze ten odsetek jest sporo niższy jednak liczby nie kłamią. Potrafię miewać deore 535, który przejechał tyle wiosen co i zim odkąd go zamontowano ok 10 lub nawet 13 lat temu i działa, a kilku miesięczne alivio albo roczny 355 już umarł.

Z resztą nie ma co powtarzać n-ty raz. Kupiłeś - masz. Będzie działa -goood for You, nie, lepiej trzymaj paragon w miejscu w którym go łatwo znajdziesz i nie wyblaknie ;)

Działają ok, do czasu póki nie przestaną. Ja ta nikogo nie chce straszyć ale niestety to czeka wszystkie heble shimano.

A to nie jest czasem tak że każde hamulce i tak kiedyś pewnie ulegną awarii? Nawet najlepsze auta się psują. Sęk w tym po jakim czasie i jak były serwisowane.

A koniec końców i tak kupił badziew

Zobaczymy czy taki badziew ;) Póki co dobrze się jeździ i dobrze hamują.

Prezencja słaba, klamka brzydka.

Precyzja okej według mnie, klamka jest na 3 palce przez co trochę długa, zgadzam się ale wymienię ją na inną żeby lepiej wyglądały :)

Z resztą nie ma co powtarzać n-ty raz. Kupiłeś - masz. Będzie działa -goood for You, nie, lepiej trzymaj paragon w miejscu w którym go łatwo znajdziesz i nie wyblaknie

Tak właśnie, masz rację :) Faktura i paragon w PFD'ie na kompie i tyle.

Przy moim użytkowaniu i tak pewnie starczą na bardzo długo :)

Nie wiem czy jest sens dalej pisać w tym temacie skoro robi się tutaj duży OFFTopic.

Miała być tylko pomóc przy wyborze hamulców a kończy się na mówieniu że to i tak gówno itd...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...