Rowerek1 Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 Witam, mam taki problem od długiego już czasu jeżdżę na rowerze z pewną usterką - mianowicie, tylne koło lata mi na boki i to dość sporo. Dodatkowo ostatnio zauważyłem, że podczas postoju, jak powoli cofam rower do tyłu, zaczyna mi coś z tyłu piszczeć z okolic piasty, jakby tarł metal o metal w jakimś gracie, czego wcześniej nie miałem. Posiadam piastę kulkowa w rowerze MTB. Czy jest możliwe, że zajechałem piastę i jest do wymiany? Od kupna rowero - a minęło już ładnych parę lat, nie serwisowałem piasty, bo wszystko było ok. Nie uprawiam jazdy DH tylko miejsko-polno-leśną, czasem jakieś nierówności, ciężkim zawodnikiem też nie jestem.
gtb Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 Skoro lata na boki (jeśli to nie scentrowanie) to zapewne luzy na konusach . Całkiem możliwe , ze piastę zajechałeś (wskazane jest przeserwisowanie jej co najmniej raz w roku) . Najpierw ją rozbierz (pamiętając w jakiej kolejności jest złożona) wyczyść , przesmaruj być może to wystarczy.
Rowerek1 Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Napisano 24 Sierpnia 2017 Oby to wystarczyło... Dzięki za odpowiedź
seraph Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 A na przyszłość to luzy na piastach powinno się kasować niezwłocznie, bo jakoś nie wierze, że Twojej piaście na tym etapie pomoże samo smarowanie. Pewnie masz już wżery na konusach, a może i na kulkach, bo jak jest luz to obciążenie kumuluje się w jednym punkcie łożyska. Jak gdzieś coś takiego zobaczysz to do wymiany - na szczęście kosztuje to grosze.
cervandes Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 Chyba, że masz piastę np formula do której dokupić cokolwiek graniczy z cudem a jak już znajdziesz to ma chore ceny aka jeden konus za 25pln. A już całkiem rewelacyjnie jak masz zatyraną miskę w bębenku, wtedy zaczniesz szukać nowego bębenka bo samej miski nie dokupisz. I się dopiero zacznie płacz... Jak koło lata/trzeszczy to się niezwłocznie usterkę usuwa!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.