Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Września 2017 (edytowane) @ Paytong Nie będzie ważył mniej niż model 2015, który w rozmiarze M ważył 13,52 kg bez pedałów : http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=126&mar=122&art=6220 Jako ciekawostka, to tu jest podana masa ramy ( model 2017 ma taką samą ) i kół ( takie same obręcze ) w modelu 2015 : http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,c3ouxqft0e Tylne koło 3 kg - zacna waga Fajnie, że model 2017 ma sztywne osie, ale ten amor z prostą sterówką kłuje trochę w oczy Edytowane 7 Września 2017 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moreno_ Napisano 7 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2017 ale ten amor z prostą sterówką kłuje trochę w oczy Prosta w sensie, że nie taper? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Rama ma taperowaną główkę, a amor prostą sterówkę niestety..., no chyba że gdzieś montują inaczej, ale na zdjęciach tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Tylne koło 3 kg - zacna waga No, to by była fantastyczna informacja - 5130 same koła ! Ale nie chce mi się wierzyć ... raczej zważyli na odwal się razem z oponami, dętkami i kasetą. Zresztą masa opon też jakaś zaniżona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Koła może i prawie kompletne ( raczej bez tarcz ), a podając masę opon korzystali z danych z ważenia modelu 2015 : http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=37&mar=121&art=6222 Nowsze modele drutowe ważą 790 - 860 gramów : http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=37&mar=121&art=6616 http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=37&mar=121&art=7271 http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=37&mar=121&art=6692 Oczywiście tym danym nie zawsze można ufać w 100 %, bo czasem trafi się jakaś literówka i zważą nie ten rozmiar, model, czy po prostu podadzą złą nazwę. Poza tym opona oponie nie równa i nawet w przypadku tego samego modelu mogą być różnice ( patrz 70 gramów różnicy w rzekomo dwukrotnie ważonych egzemplarzach modelu 2016 ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Nie, no jasne ... tyle, że podaje sie zwyczajowo masę samych kół bez opon, dętek, kasety i tarczy. A jak im sie nie chciało kasety zdjąc to pewnie i tarczy tez ... Artykuł tym bardziej mylący, że masę opon podali dalej więc tak, jakby te koła bez opon. Komplet kół waży zwykle w rowerach tej klasy 2-2,5 kg a tu 5 : )) To by oznaczało, że za 700 złotych można sobie rower odchudzić o 3 kg ; ) No, za 500 : )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Września 2017 2,5 kg + dętki i opony, czyli około 4,5 kg, a im wyszło 5, więc z kasetą i tarczą tylne nie schodzi poniżej 3 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Hmmmm ... czyli bez kasety i tarczy, opony i dętki wyszło Ci tylne koło 2,5 kg ? To i tak fantastyczny wynik ... wychodzi 1,3 kg odchudzania za 400 PLN ; ) Ale to za dobre, żeby było prawdziwe ... zważyli 5,1. Po odjęciu opon i detek na szybko 3,1, po odjęciu kasety i tarczy około 2,6 oba koła - czyli ciężko ale w normie. Dwa koła na DT350 1,6 kg circa 1800 i tyle za kg mi wychodzi : / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Września 2017 (edytowane) Pi x drzwi 2,5 kg komplet + 2 x opona i 2 x dętka..., a od tych 1,8 k odejmij wartość nowych kół fabrycznych. Edytowane 7 Września 2017 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 (edytowane) No tak. Waga obu kół 2,5 kg d...y nie urywa ale co się dziwić w rowerze za 3 000. Zawsze to lepiej niż jedno o wadze 3kg : ) Tą sterówką też bym się nie martwił - właściwie sie nie martwię bo pewnie mam tak samo : ) @lederfox34 zwróciła na to uwagę w którymś poscie i nawet się przejałem ale stwierdziłem, że nie ma czym. Sztywne jest a rama pasuje pod obecnie produkowane amortyzatory. Oni zresztą mają pewnie te same ramy dla wszystkich Gate-ów patrząc po geometrii. To co dziwne to te piasty ... kulki jeszcze bym przebolał, można sobie wyczyścić, przesmarować, dokręcić i ludzie po 30 kkm robili ale luźny bębenek mi się bardzo nie podoba. Edytowane 7 Września 2017 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Kiedyś w Thorx'ach ( konkretnie 10 z 2015 ) też były badziewne piasty, no i ta geometria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Geo Torxa czy Gate'a ? Mi Gatea pasuje ale fakt - to mój pierwszy 29 więc może inna pasowałaby bardziej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Popatrz na to : http://rowery24h.pl/rower-kellys-thorx-10-limited-edition-model-2015-p-1980.html I pomyśleć, że przez moment był brany przeze mnie pod uwagę, ale to było dawno temu i nieprawda ( styczeń 2015 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 8 Września 2017 Udostępnij Napisano 8 Września 2017 No taka troche kwadratowa ale nad 27,5 to ja nie myślałem. Kąty 73 i 70 OK ... Generalnie sprawia wrażenie 29 któremu dali za małe koła i BB drop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provayder Napisano 8 Września 2017 Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Czesc. Ciekaw jestem czy ,ktoś z Was ważył swojego gate 30 . Nie mogę znaleźć żadnego info na ten temat jak i nic o piastach pza ty że Novatec Ja ważyłem. Rozmiar M z pedałami M520, koszykiem na bidon i pompką 13,75kg. Gdzieś znalazłem informację o wadze Kellys'ów 2017 i tam podali dla ramy M wagę 13,48kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 8 Września 2017 Udostępnij Napisano 8 Września 2017 ramy M wagę 13,48kg. to dobra waga w tym budżecie. Taki standard. 29 na carbonie potrafią ważyć blisko 13 kg ;-( a takie za 11 tys około 12kg ;-(( Mówimy o rowerach z pedałami. Po prostu seryjne rowery są ujowo poskładane. Ale po lekkich modach może być przyjemne 10,5-11,5 kg....oczywiście to swoje kosztuje. Ale 2 kg mniej się czuje pod nogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 8 Września 2017 Udostępnij Napisano 8 Września 2017 To może podaj prosze propozycję takich lekkich modów .... Pod pojęciem "lekkich modów" rozumiem takie, których cena jest znacząco niższa od wartości roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2017 13 kg to chyba karbon na najgorszym możliwym osprzęcie, a 12 kg za 11 k to musi być dopiero porażka osprzętowa - pewnie droga rama, a reszta to kupa do niemal natychmiastowej wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 8 Września 2017 Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Giant xtc advance+pedały 12,8 Cube Reaction GTC 29 slt na RS1 ważył 11.5 z pedałami Cannondale fsi 4 12,4 z pedałami Merida BigNine 4000- 11.8 z pedałami To rowery seryjne ;-) które łatwo odchudzić ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exander Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Hej, zastanawiam się nad kupnem Kellysa Gate 30, nie mam możliwości jednak przymierzyć roweru stacjonarnie. Mógłby mi ktoś doradzić jaki rozmiar ramy wybrać? Wzrost 186cm, noga 89cm waga 90kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) Jesteś między M a L, raczej bliżej M imho ... może gdzieś znajdziesz Treka SF 18,5 - ma podobną geometrię to możesz sie przymierzyć.. M jest na 180-182 idealny, sztycy zostanie Ci około 4-5 cm do maksymalnego wyciągnięcia. To raczej długi rower. Edytowane 14 Września 2017 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Ja mam 188 wzrostu/ noga 90 - mierzyłem się u siebie w robocie i zdecydowanie L. Mam ten rower na sklepie w którym pracuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) Przy 186 cm wzrostu Trek SF w rozmiarze 18,5 " byłby raczej za mały, jeśli już to 19,5 ", a Kellys w rozmiarze L to już kawał kobyły, także bez przymiarki i jazdy próbnej się nie obędzie. Poza tym Trek i Kellys to jednak nieco inna bajka, bo Trek jest dość długi, ale niski, a Kellys przy sporej długości jest bardzo wysoki ( przy porównywalnej długości ma podsiodłówkę dłuższą o prawie 4 cm i główkę ramy wyższą o 1,5 cm - na przykładzie Treka 18,5 " i Kellys'a w rozmiarze M ). Edytowane 14 Września 2017 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) No niby tak, tyle, że w Treku rama jest poprowadzona nisko i nie ma co patrzeć na podsiodłową, sugerowałem się raczej długością poziomej (po prostu zamast kawałka rury jest kawałek sztycy). Przy nodze 89 pzrekrok nie jest problemem ani w L ani w M. Pisałem o 18,5 bo ta sama długość poziomej właśnie co Kellys M i jakby Trek pasował to znaczy, że Kellys M również. . Żeby pozycja była ta sama to trzebaby mostek w Treku odwrócić. Fakt, w Treku zdecydowanie 19,5 ale Kellys takiego rozmiaru nie ma a L to kobyła. A przymierzać zawsze się powinno. Zdumiewają mnie ludzie którzy kupują rowery bez przymierzania - przecież to nie jest zakup na rok i kilkanascie godzin siedzenia na nim. Edytowane 14 Września 2017 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 rozmiaru nie ma a L to kobyła. eee ja przy nodze 90 mam 6 cm prześwitu..... Ja dla wzrost 186 i 89 nogi brałbym L. Ja uważam że przy granicy rozmiarów trza brać większy i korygować mostkiem. Zdecydowanie przymiarka rozwieje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi