Skocz do zawartości

[piasta] shimano XT 32H FH-M 756 ?

STEFIK

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie czy ta piasta nadaje sie do dyscyplin tego typu czy nie zabardzo??? głownie street/trial 4x

zatanawia mnie czy ona sie nadaje czy jest za delikatna nie wiem tez ile ma zapadek w piescie ???

obecnie jezdze na grimece na loz maszyn z 3 zapadkami ale bede zmienial teraz obrecz na tyle i przy okazji chcialem odchudzic troche tylne kolo o ile ma to wogole sens??

dodatkowo wiem ze moja piasta tylna nie jest juz noweczka wiec moze lepiej juz calosc nowa zrobic

co sadzicie o tej piescie jak sie sprawoje jakie ma zalety jakie wady???

najpierw wydawalo mi sie ze najwieksza wada jest brak loz maszyn ale nowy saint tez ich nie posiada.

pozdrawiam i dzieki za odpow. :wink:

Nie ma łożysk maszynowych bo o ile mi wiadomo żadna piasta Shimano nie ma maszynówek, wszystkie są na kulkach, taka już filozofia tej firmy, nie wiem czy jest sens używać takiej piasty w "jeździe grawitacyjnej", jeśli pójdzie Ci na przykład bieżnia kulek w pieście, co przy skakaniu ma dużo większe prawdopodobieństwo niż w XC do którego ta piasta jest przeznaczona, to nie wiem czy gdzieś uda Ci się dokupić samą bieżnie, no i właściwie kulki też możesz szybko zniszczyć co będzie się wiązałą z wymianą konusów i kulek, a może i nawet bieżni, a jak sam pewnie wiesz w piastach na maszynach zużywają się właściwie tylko łożyska, zważywszy na fakt że tam nie ma żadnej bieżni po której "chodziły by" kulki, jeśli złapią luzy to komplet dokupisz bez problemu za kilka/kilkanaście zł, no wiadomo że bębenek z zapadkami też może siąść, ale to akurat w każdej pieście.

piata do xc ale w krakowie jest koles na single speed zrobionym wlasnie z XT i juz 7 lat na niej skacze w streecie i piasta nie ma lekko wymienial tylko kulki i konusy bieznie niewymienialne sa raz bebenek padl ale alivio pomoglo swoimi czesciami.tak btw jako ze ta piasta kosztuje okolo 180zł pomysl nad DT cerit czesto uzywana w grawitacji i zakladana do drozszych modeli-ja nie skacze ale swoje waze(w ciuchach itp pewnie pod 100kg)i jak na razie po okolo 2000km jest noweczka po prostu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...