szczecinmtb Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Napisano 23 Sierpnia 2017 Nie wiem co jest złego w unibike flite w kolorach czarno biały, mostek skróciłęm na pro koryak + kierownice z 660mm -> na 740mm też pro koryak, zjeżdzam tym rowerem z wszelkich zjazdów a dodatkowo z blokada skoku amora moge sie rozpedzic na płaskim do wysokich predkosci, bije kazdego triala na glowe opony specjalnie roro+rara a na szybkie wyjazdy do miasta 2x hurricany by idealnie wymijać pieszych - who can beat me? ;> tej głośniejszej "grzechotki" potrzebuje tylko dla dobra pieszych, by słyszeli że BOSS NADJEŻDZA I TYLE.W przyszłości zwiększam amora do 120mm, rama primal dartmoor a reszta zostaje bo sprzęcior jest kozacki, w porównaniu do niektórych lubie myśleć w przyszlosc, i ten rower był idealna zaplanowaną decyzją, nie bez powodu chciałem zacząć od XC by nabrac doświadczenia w lesie, w dodatku za 2,5k zł taki rower to jak marzenie. Fullem po mieście sie nie rozpędze.
Blue Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 Mylisz dźwięki, ten rodaj dźwięku nie jest trzestem tylko idealną nutą dla ucha jak jeżdzisz furą to chcesz by cichutko chodziło czy fajnie głośno z pazurem? ;> ;> Jak byłbym w liceum to może i bym chciał Golfa z alusami, i bum bum subwofferem etc, ale trochę więcej lat mam na karku i mnie takie rzeczy nie jarają, wożę się rodzinnym kombi i jakby nic w nim nie hałasowało to byłbym bardzo kontent . Nie wiem co jest złego w unibike flite Nic złego, ale do lansu się nadaje tak jak Fiat, kiedy obok podjeżdża BMW i Audi o Porshe i innych nie wspominając.
szczecinmtb Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Napisano 23 Sierpnia 2017 Nic złego, ale do lansu się nadaje tak jak Fiat, kiedy obok podjeżdża BMW i Audi o Porshe i innych nie wspominając. Dla mnie ten rower jest wszystkim, wszystko w niego zainwestowałem stąd mój pomysł o grzechotce jest uwarunkowany skoro z niego potem chce zrobić coś więcej ale ok nie chce dyskutować ze starym weteranem. PS. Mi się nigdy nie podobały bmw czy porshe itd, tylko własnoręcznie zrobiony transport
Punkxtr Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 Ok, pośmialiśmy się i pożartowaliśmy ale prawda jest taka, że zdecydowana większość piast z wysokiej i najwyższej półki jest głośna. Chris King, Extralite, Kappius, DT Swiss (w niektórych konfiguracjach), Tune, Hope, Industry 9, wymieniać można długo. Dodatkowo dźwięk piasty jest wzmagany lub nie przez kasetę oraz tylne koło jako całość w zależności od budowy poszczególnych części. Buduję bardzo dużo kół i olbrzymia rzesza ludzi pyta o głośne bębenki. Ci, którzy chcą ciche piasty są w zdecydowanej mniejszości. Rzeczywiście uśredniając to co robią producenci można zaryzykować stwierdzenie, że często głośna piasta bywa bardziej wybajerzona czy trwalsza od cichej. Generalnie jeśli sprężyna napinająca zapadki czy pierścienie zębate jest mocna to dużo trudniej o przeskakiwanie mechanizmu czy to w przypadku starego smaru czy bardzo mocnego nacisku na pedały. Wracając do pytania Autora tematu, za 400 zł (i to z przepleceniem, oraz prawdopodobnie nowymi szprychami) szukałbym jakiejś używki biorąc pod uwagę to, że pewnie będzie w fatalnym stanie.
szczecinmtb Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Napisano 23 Sierpnia 2017 Ok, pośmialiśmy się i pożartowaliśmy ale prawda jest taka, że zdecydowana większość piast z wysokiej i najwyższej półki jest głośna. Chris King, Extralite, Kappius, DT Swiss (w niektórych konfiguracjach), Tune, Hope, Industry 9, wymieniać można długo. Dodatkowo dźwięk piasty jest wzmagany lub nie przez kasetę oraz tylne koło jako całość w zależności od budowy poszczególnych części. Buduję bardzo dużo kół i olbrzymia rzesza ludzi pyta o głośne bębenki. Ci, którzy chcą ciche piasty są w zdecydowanej mniejszości. Rzeczywiście uśredniając to co robią producenci można zaryzykować stwierdzenie, że często głośna piasta bywa bardziej wybajerzona czy trwalsza od cichej. Generalnie jeśli sprężyna napinająca zapadki czy pierścienie zębate jest mocna to dużo trudniej o przeskakiwanie mechanizmu czy to w przypadku starego smaru czy bardzo mocnego nacisku na pedały. Wracając do pytania Autora tematu, za 400 zł (i to z przepleceniem, oraz prawdopodobnie nowymi szprychami) szukałbym jakiejś używki biorąc pod uwagę to, że pewnie będzie w fatalnym stanie. Żeby było jasne, dźwięk ten ma byc gdy właśnie nie pedałuje, to jak sobie pedałuje to ten dźwięk jest mało istotny, to ma być dodatek gdy nie pedałuje! Co do tej używki za 400zł jak dodałeś te słowa że będzie w fatalnym stanie to w ogóle mnie nie zachęciłeś a całość była tak profesjonalnie napisana A co z novatec 042sb? albo Novatec 772.? Bo myslałem o zamknięciu się w kwocie 400zł za calosc z montazem - tak jak zresztą pisałem.
Punkxtr Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 W tej cenie Novatec będzie ok choć pod względem głośności chyba to nie jest to, czego oczekujesz. Szukałbym starych piast DT Swiss, najlepiej pierwsze wersje HuGI ale pewnie będzie ciężko.
phoe Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 Masz tutaj kilka porównać, są z tej samej kamery umieszczonej w takiej samej odległości od bębenka więc można porównać co i jak. Ale przecież do roweru wartego 3000zł, nie kupisz piasty CK za 1500zł, czy Tune za 1000zł. Chociaż kto bogatemu zabroni. ps, nowe DT, np 350, są sporo cichsze od np Novatec 772. No chyba że DT zrobić na sucho, ale po co? Taki Novatec 772 po prostu wkurza, to jest fajne może 1-szy tydzień.
marcin_ostrów Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 W kategorii wyjących piast wygrywa według mnie e13 https://www.youtube.com/embed/_bZNE17O-Uk
Looser Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 używany dt swiss 350 też chodzi całkiem głośnawo, z ratchetem na sucho to ciężko się z kimś rozmawiatylko uwaga, nowy jest prawie bezszelestny
fw66 Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 Ostatnio jechałem kawałek za głośną szosówką. I pomyślałem sobie, jak można jeździć z taką grzechotką. W Polsce dzwonek i tylny odblask są obowiązkowe.
maczet190399 Napisano 24 Sierpnia 2017 Napisano 24 Sierpnia 2017 Potwierdzam, ze novatec 772 jest gośniejszy od Alivio. Co do używki do DT z systemem ratchet. Co do smarowania to mamy tu na myśli aby skąpo oliwić zapadki bębenka. Śmiało mogę tą piastę polecić. Od razu zmień i obręcze / szprychy. Kolega Dawid z forum na pewno złoży Ci komplet kół / koła w dobrej cenie.
Arni220 Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Zapadki mogą chodzić na sucho, nooooo szybciej się zużyją, To jedno, a dwa, że za miesiąc chłopak powróci na forum i zacznie dopytywać co mu tak trzeszczy podczas pedałowania. I będą to oczywiście suche zapadki
Nial Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 patrzyłem po filmikach na youtube i To moje filmiki Na żywo toto jest jeszcze głośniejsze. Niestety reklamuję i kupuję Deore LX, bo jak widać, Novatec robi krzywe piasty i nie chcę ryzykować, że kolejna też przyjdzie krzywa i będę drugi raz koło rozplatał do reklamacji. Ta piasta jest NAPRAWDĘ głośna. Piesi mi uciekają ze ścieżki rowerowej, używam zamiast dzwonka. Nie znam głośniejszej. Możesz poszukać droższego modelu, aluminiowego z 4 zapadkami - będzie jeszcze głośniej.
AdaskoKross Napisano 14 Września 2017 Napisano 14 Września 2017 Dartmoor reel pro. Dzisiaj przyjdzie koło na ktoreym je złożyłem i dam znać czy głośno. 6zapadek 72 punkty zaczepu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.