schwinn0 Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 Hej Noszę się z zamiarem wymiany kierownicy na szerszą niż mam obecnie (660mm 15mm w górę i 9 stopni w tył). Mam 174cm wzrostu i użytkuję ramę mbike shottas ht 0.6 w rozmiarze 17". Obecna długość mostka to 100mm ustawionego na -7 stopni. Zauważyłem, iż mimowolnie moje dłonie zawsze wędrują na kraniec kierownicy i wydaje mi się, że właśnie szersza kierownica byłaby wskazana. Myślałem o kierownicy 720mm bez wzniosu ale z cofnięciem 9 stopni. Z Waszego doświadczenia czy to dobry pomysł? Czy mostek też wymaga wymiany na krótszy? Myslalem o tej kierownicy http://xtrabike.pl/KOMPONENTY/CZESCI-SZTYWNE/KIEROWNICE/MTB/PRO/PRO-Kierownica-Koryak-Flat-Czarna-720mm-31-8-0mm-p16355c59c196c79c236.html?search=Kierownica%20koryak Dzięki za wszystkie rady
krzyszy691 Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 Taka kierownica dużo daje przy podjazdach w trudnym terenie. U mnie pracuje Easton ec70 (backsweep 9°) z podziałką ±2° ustawiona na -3°, mostek 90 mm -7°, wzrost 170, rama 14". Można przyciąć jeśli komuś nie pasuje (jest podziałka na zakończeniach), ale lepiej jest założyć długie gripy.
rastaMat Napisano 20 Października 2017 Napisano 20 Października 2017 Bierz dłuższą. Tym dłuższą im cięższy teren preferujesz. Ostatnio przesiadłem się ze starego Carvera co miał też kiere 660mm na Primala z kierownicą 740mm i różnica w pewności prowadzenia, manewrowania, pewności na zjazdach, utrzymaniu się na podjazdach jest OGROMNA! Nie wyobrażam sobie już jeździć na krótszej kierownicy. Wiem że i rower całkiem inny ale sama kiera daje naprawdę mega dużo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.