Marcin86Poznan Napisano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Witam, Chciałem w końcu przejść na opony bezdętkowe i pojawił się problem na starcie a mianowicie wentyle. Jest duży wybór i jakieś rozmiary... Skąd mam wiedzieć jaki rozmiar kupić? Wymontować stary czy da się jakoś sprawdzić? Obręcze mam Alexrims Volar 2.5 Czy drogie są lepsze? jakie polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Wszystkie zaworki do systemu tubeless mają średnicę presta, więc tu nie ma niepokoju. Jedyne co musisz sprawdzić to długość, żeby zaworek nie okazał się za krótki, wszyscy producenci podają długość zaworków. Standardowo jest to ok. 35mm, ale jeżeli masz obręcze ze stożkiem to może będą Ci potrzebne zaworki tzw. road o zwiększonej długości ok. 45mm, ja takie musiałem zastosować w obręczach karbonowych. Po prostu zmierz wysokość zaworka w swojej dętce i jeżeli jest odpowiednio długi to kup zaworki tubeless podobnej długości, pamiętając że lepiej nieco dłuższy niż za krótki. Kupując zaworki, wybierz takie ze stożkową stopką a nie prostokątną czy kwadratową, bo te drugie mają problemy ze szczelnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 21 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Rozumiem już dzięki. Kupić oczywiście te odkręcane co można mleko dolewać? A to klucz w zestawie jest czy jak to działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no1 Napisano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Kombinerkami wykręcisz aparacik z wentyla i wlewasz. Klucz płaski, chyba 10, do nakrętki na wentyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Oczywiście, kup takie z wykręcanym wkładem, dużo łatwiej jest je zalać po raz pierwszy i dolewać w razie potrzeby. Co do klucza, to zależy od producenta, do zaworków NoTubes trzeba kupić oddzielnie, natomiast ostatnio do nowego kompletu kół kupiłem świetnie wykonane zaworki Schwalbe, które miały w komplecie kluczyk: http://www.cyklomania.pl/schwalbe-wentyle-ust-tubeless-presta-40mm-2szt,id7433.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.