czeki Napisano 13 Października 2006 Napisano 13 Października 2006 Witam! Zmieniłem siodełko (San Marco SKN) i co za tym idzie muszę kupić nową sztyce (zamontowana w bike ma nietypowy "tani" system mocowania siodła). Zmierzyłem suwmiarką elektryczną średnice i wyszło 24,5 ale takich nie ma więc chyba 1/10 mm nie zrobi różnicy. Interesują mnie tanie oferty, na allegro znalazłem takie bajery: zoom x-factor Która będzie lepsza? Ważę 65kg. Do wyboru jest jeden model zooma i 2 modele x-factor. Jeśli lepszy zoom to dlaczego? Jeśli lepszy x-factor to dlaczego? Jeśli lepsza wygięta to dlaczego? Why!! Pozdrawiam
Żbik Napisano 13 Października 2006 Napisano 13 Października 2006 A tak na chłopski rozum to wg Ciebie co da sztyca wygięta? Tak, brawo, odsunie trochę siodełko do tyłu. Teraz zastanów się co da odsunięte siodełko? Tak, brawo, rozciągnie Twoją pozycję na rowerze trochę. Sam zastanów się czy warto, żeby się rozciągnęła czy lepiej, żeby było tak jak dotychczas Jak widzisz, na wiele pytań można śmiało samemu znaleźć odpowiedź... Nie potrzeba pytać na forum...
Rulez Napisano 13 Października 2006 Napisano 13 Października 2006 Cofnięta sztyca to dwie inne bardzo ważne sprawy : Zmienia się prowadzenie roweru (twoja pozycja względem środka ramy) Zmienia się faktyczny kąt rury podsiodłowej (ponieważ kąt podawany przez producenta jest dla sztycy z jarzemkiem w osi) a co za tym idzie nogi naciskają pod innym kątem na pedały (a optymalny to 73 stopnie)
topol Napisano 14 Października 2006 Napisano 14 Października 2006 Jesli w twoim przypadku rama jest za mała to odsadzona sztyca ma jakies zastosowanie.Jesli natomiast masz wszystko jak najbardziej dopasowane,nie kombinuj.Zostań przy centralnym jarzemku.
czeki Napisano 14 Października 2006 Autor Napisano 14 Października 2006 A tak na chłopski rozum to wg Ciebie co da sztyca wygięta? Tak, brawo, odsunie trochę siodełko do tyłu. Teraz zastanów się co da odsunięte siodełko? Tak, brawo, rozciągnie Twoją pozycję na rowerze trochę. Sam zastanów się czy warto, żeby się rozciągnęła czy lepiej, żeby było tak jak dotychczas Jak widzisz, na wiele pytań można śmiało samemu znaleźć odpowiedź... Nie potrzeba pytać na forum... Żbik a skąd mam wiedzieć, czy ta rozciągnięta pozycja nie jest lepsza? Chyba dlatego pytam!!
Żbik Napisano 14 Października 2006 Napisano 14 Października 2006 To my mamy Ci odpowiedzieć, jaka pozycja na rowerze będzie dla Ciebie najlepsza??? Proszę... Skoro jeździsz teraz w jakiejś pozycji i jest dla Ciebie odpowiednia to sam zastanów się czy ją zmienić czy nie... Ja Ci tylko "uwidoczniłem" co zmieni gięta sztyca...
czeki Napisano 14 Października 2006 Autor Napisano 14 Października 2006 To my mamy Ci odpowiedzieć, jaka pozycja na rowerze będzie dla Ciebie najlepsza??? Proszę... Skoro jeździsz teraz w jakiejś pozycji i jest dla Ciebie odpowiednia to sam zastanów się czy ją zmienić czy nie... Ja Ci tylko "uwidoczniłem" co zmieni gięta sztyca... Chodziło mi o to, co daje tyłek bardziej wysunięty do tyłu. na pewno przesunięcie ciężaru ciała bardziej na tylne koło, chyba wtedy odciążają się ręce. Ale może coś więcej
mloody Napisano 20 Października 2006 Napisano 20 Października 2006 Witam Podajcie - jeśli to nie problem - przykłady sztyc typu sedback do 100 zł. Podoba mi się thomson ale nie ta kategoria wagowa i sprzętowa Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.