xxqsxqs Napisano 21 Sierpnia 2017 Napisano 21 Sierpnia 2017 Witajcie, mam taki problem z rowerem, Kupiłem Cube Tonopah Pro 2016, rower nowy, zrobiłem 600km, wszystko niby ok, ale… Przednie koło to obręcze dt swiss na piastach z maszynami Dt Swiss markowane Cube Straightpull. Problem polega na tym zę koło się przesuwa na boki, podczas jazdy i hamowania, najbardziej w lewą stronę. po porstu traci swoje wycentrowanie, nie wiadomo czy na amortyzatorze czy na obręczy. Rower ma tarcze 180, i przy mocnym hamowaniu koło przesuwa się 1,5-2cm w lewo Przy jeździe też jest to widoczne ale mniej, np. na zakrętach około 5mm. Rower ma zrobione 600km, na amortyzatorze już jest delikatny luz, szprychy były naciągane, zamykacz zmieniany. Jak moje koło przełożę do innego roweru to się wygina tak samo, Jak do mojego roweru przełoży się inne koło też się wygina ale mniej. Serwis na razie rozkłada ręce… jakieś pomysły? Dodam ze rower na gwarancji. Specjalnie dopłaciłem do tego roweru żeby było na dtswiss a tu taki zonk, tylne koło jest idealne, nie przesuwa sie w ogóle. Jakieś pomysły?
seraph Napisano 21 Sierpnia 2017 Napisano 21 Sierpnia 2017 Hamowanie wyciąga oś koła z haka po stronie hamulca - to dość częsta sytuacja i bardzo ciężko temu zaradzić. Czasem pomaga poprawa miejsca na zamykacz w hakach widelca lub wymiana zamykaczy na takie skręcane imbusami, bo mocniej trzymają.
xxqsxqs Napisano 21 Sierpnia 2017 Autor Napisano 21 Sierpnia 2017 że wyciąga podczas hamowania to wiem, ale jeśłi koło się porusza nawet na postoju i zaciśniętym hamulcu? to chyba trochę za duże luzy i wyciągania jak na nowy rower?
xxqsxqs Napisano 21 Sierpnia 2017 Autor Napisano 21 Sierpnia 2017 właśnie nie bardzo, rower w serwisie, i jeden się poddał będa wysyłać do centrali.
Kolmark Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 To wina widelca. Niebezpieczny szmelc. Nic nie poradzisz, reklamuj.
xxqsxqs Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Napisano 23 Sierpnia 2017 ehh dostałem telefon ze skitem, stwierdzają ze z rowerem wszystko ok, to że koło się przesuwa na boki podczas hamowania to jest normalna cecha roweru, i nie nadaje się na gwarancję. Na moje pytanie czy to normalne że koło rusza się / przesuwa także na postoju z zaciśniętym hamulcem to wtedy podejście sie zmieniło i okazało sie że to jednak wada mam podesłać maila (mimo ze rower u nich w serwisie, ale u nich nie kupiony...) czy ktoś może coś poradzić? czy to raczej samo koło czy może także widelec?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.