Skocz do zawartości

[Hamulce] Wymiana BR-M315 na Deore, albo coś innego?

Gawix

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Posiadam rower Cube Attention SL w rozmiarze 19''. Moja waga - 75kg, jeżdżę po Beskidzie Małym/Śląskim. 

Aktualnie posiadam hamulce BR-M315, i co tu wiele mówić - są bardzo słabe. Posiadam w nich klocki stock'owe, najsłabsze żywiczne B01S.

I tu moje pytanie, bo jedną z opcji na zmianę mam Shimano Deore (np. M6000). Sprawdzałem, brzytwa i hamują fantastycznie.

Zależy mi na hamowaniu jednym palcem i na rozsądnej modulacji której teraz nie mam wcale.

Pytanie, czy lepiej odrazu wymienić hamulce, czy może spróbować nowych okładzin? KoolStop? Co powiecie o hamulcach używanych ,warto za takimi się rozglądać?

Kolejne pytanie, co innego niż Shimano Deore? Czekam na jakiekolwiek propozycje. Budżet to 550zł za komplet.

Nie wchodził bym osobiście w temat Deore no ale to kwestia budżetu. Dwie stówy więcej i masz już XT. Co do innych alternatyw to jak tu radzą są jeszcze Magury. 

Używki wchodzą w grę ale to musi być od pewnej zaufanej osoby co by nie wpaść na minę. 

• Mod Team

Noo jak już się bawić to zamiast wywalać ok 700zł ... tyle mniej więcej kosztuje najtańszy Saint na allegro, kup tylko troszkę droższego Hope ...

Saint nie jest taki super jak sie wydaje. Trzeba mu zmieniać olej jak sie dużo jeździ ... Poza tym kosztuje  ... swoje. W tym modelu ja osobiście nie słyszałem, by był awaryjny ale jak pisałem po pewnym czasie ma błoto zamiast oleju ... słabo to o nim świadczy mimo jego całkiem sporych zdolności wytracania prędkości.

Widzę że trochę się rozpędzamy z cenami. Budżet określiłem jasno - 550zl. Gdybym miał więcej to bym napisał.

Wybór padnie między BR-M615 a Magura ST2.

Magura ST2 nowe na OLX/Allegro - około 350-400zł

Sąsiad kupił teraz nowy rower i odrazu wymienia hamulce - własnie Deore wieć możliwe że od niego odkupię.

Jakie klocki polecicie do tych dwóch hamulców? Na pewno kupie półmetaliki jednak odnośnie marki ciężko jest się zdecydować.

To prawda, kotwica do dh mnie nie interesuje. Na ten moment szukam między M615 ale ciężko jest kupić nowe, natomiast na temat M6000 nic nie wiem.

Magura ST2 nowe z rynku wtórnego to cena około 350zl. Pytanie tylko czy tarcze które mam obecnie będą w porządku?

Planuje założyć klocki polmetaliczne.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Magura MTC za 550zl komplet, z bardzo niskim przebiegiem, warto? Co o tych hamulcach powiecie ?

Komplet z tarczami za 500,bez tarcz 450.

• Mod Team

Magura ma 2 tłoki z magnesami - nie ma potrzeby posiadać sprężynki. Zwróć uwagę jakie  klocki sa założone w tej magurze która wybierzesz. type 7.4 lub 7p są zwyczajnie słabe i należy ich unikać. Także aby uniknąć kłopotów, zmierz swój stary przewód i ewentualnie dodaj 10%. Poproś by sprzedawca ci tak skrócił przewód, bo samemu jak nie masz oleju i narzędzi, może być trudno a nowe hamulce magury mają jedyną słuszną długość 2.2m przewodu.

Kupująć np M8000 na organikach, od razu musisz doliczyć z 120-150zł na klocki, te organiki Shimano to jest padaka wg mnie, metaliczne już jako tako dają radę.

Swego czasu dało się kupić XT 785 za 500zł, ale raczej już nie osiągalne.

Ale ale ale:
http://allegro.pl/shimano-br-m785-hamulec-tarczowy-deore-xt-przedni-i6933594540.html

No te XT'ki gdyby był komplet przód tył w takiej cenie (350zł) to bym się nawet nie zastanawiał i kupował.

Jedyne co mi się wydaję podejrzane to ze zdjęć wynika że klamka jest do założenia z prawej strony kierownicy, czyli jak w UK. To mi się nie podoba.

Na pewno zrezygnowałem z Magur, Więc celuje w Shimano Deore BR-615, chyba że uda mi się trafić jakąś okazję to może XT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...