Gawix Napisano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Cześć wszystkim, Posiadam rower Cube Attention SL w rozmiarze 19''. Moja waga - 75kg, jeżdżę po Beskidzie Małym/Śląskim. Aktualnie posiadam hamulce BR-M315, i co tu wiele mówić - są bardzo słabe. Posiadam w nich klocki stock'owe, najsłabsze żywiczne B01S. I tu moje pytanie, bo jedną z opcji na zmianę mam Shimano Deore (np. M6000). Sprawdzałem, brzytwa i hamują fantastycznie. Zależy mi na hamowaniu jednym palcem i na rozsądnej modulacji której teraz nie mam wcale. Pytanie, czy lepiej odrazu wymienić hamulce, czy może spróbować nowych okładzin? KoolStop? Co powiecie o hamulcach używanych ,warto za takimi się rozglądać? Kolejne pytanie, co innego niż Shimano Deore? Czekam na jakiekolwiek propozycje. Budżet to 550zł za komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Nie wchodził bym osobiście w temat Deore no ale to kwestia budżetu. Dwie stówy więcej i masz już XT. Co do innych alternatyw to jak tu radzą są jeszcze Magury. Używki wchodzą w grę ale to musi być od pewnej zaufanej osoby co by nie wpaść na minę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Z uporem maniaka będę polecał Magury https://www.bike-components.de/de/Magura/MT5-MT4-Carbotecture-v-h-Set-Scheibenbremse-p50757/ Zależy mi na hamowaniu jednym palcem i na rozsądnej modulacji której teraz nie mam wcale. W Magurach modulacja jest zawsze i wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BulletTime Napisano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Magura plastikowe klamki za ciężkie hajsy... A ja z uporem maniaka polecę teraz shimano Saint na przód a tył zmienił na jakieś tektro później . Przód to 70%hamowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Noo jak już się bawić to zamiast wywalać ok 700zł ... tyle mniej więcej kosztuje najtańszy Saint na allegro, kup tylko troszkę droższego Hope ... Saint nie jest taki super jak sie wydaje. Trzeba mu zmieniać olej jak sie dużo jeździ ... Poza tym kosztuje ... swoje. W tym modelu ja osobiście nie słyszałem, by był awaryjny ale jak pisałem po pewnym czasie ma błoto zamiast oleju ... słabo to o nim świadczy mimo jego całkiem sporych zdolności wytracania prędkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawix Napisano 21 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Widzę że trochę się rozpędzamy z cenami. Budżet określiłem jasno - 550zl. Gdybym miał więcej to bym napisał. Wybór padnie między BR-M615 a Magura ST2. Magura ST2 nowe na OLX/Allegro - około 350-400zł Sąsiad kupił teraz nowy rower i odrazu wymienia hamulce - własnie Deore wieć możliwe że od niego odkupię. Jakie klocki polecicie do tych dwóch hamulców? Na pewno kupie półmetaliki jednak odnośnie marki ciężko jest się zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Za 129EUR można było niedawno przez 3 dni kupić na bike-discount komplet M8000 na żywicznych. Trzeba szukać okazji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawix Napisano 21 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 To faktycznie całkiem niezła cena. W takim wypadku poprosiłbym o linki do sklepów na których warto szukać okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Magura plastikowe klamki za ciężkie hajsy... Magura ma aluminiowe klamki. Sprawdź,zanim coś napiszesz. Poza tym Autor szuka hamulca z modulacją, a nie kotwicy do zjazdówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawix Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 To prawda, kotwica do dh mnie nie interesuje. Na ten moment szukam między M615 ale ciężko jest kupić nowe, natomiast na temat M6000 nic nie wiem. Magura ST2 nowe z rynku wtórnego to cena około 350zl. Pytanie tylko czy tarcze które mam obecnie będą w porządku? Planuje założyć klocki polmetaliczne. Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Za ~500 można kupić BR-M675 z przesyłką, co prawda z Niemiec więc jeśli zaczną sikać zwrot będzie trochę kosztował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Magura ST2 nowe z rynku wtórnego to cena około 350zl. Za tą cenę masz MT4 https://www.trialshop.pl/pl/hamulce/981-hamulec-magura-mt4.html MT2 są jeszcze tańsze. https://www.trialshop.pl/pl/hamulce/743-hamulec-magura-mt2-2016.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawix Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Chciałbym zaznaczyć że interesuje mnie komplet hamulców przód+tył. Magury są na DOT4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Magury są na olej mineralny Royal Blood. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawix Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Magura MTC za 550zl komplet, z bardzo niskim przebiegiem, warto? Co o tych hamulcach powiecie ? Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Komplet z tarczami za 500,bez tarcz 450. Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 MTC to mieszanka klamki MT2 z zaciskiem MT4 robiona dla Cube. Jeśli to model z pierwszej serii to nie warto, jeśli z obecnej serii to warto. Dobrze odpowietrzone będą fajnie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawix Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Najprawdopodobniej zdecyduje się na Magurke Mt2 za 300zl komplet nowy. W Magura Mt2 są dwa tłoki czy jeden? Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Magura ma 2 tłoki z magnesami - nie ma potrzeby posiadać sprężynki. Zwróć uwagę jakie klocki sa założone w tej magurze która wybierzesz. type 7.4 lub 7p są zwyczajnie słabe i należy ich unikać. Także aby uniknąć kłopotów, zmierz swój stary przewód i ewentualnie dodaj 10%. Poproś by sprzedawca ci tak skrócił przewód, bo samemu jak nie masz oleju i narzędzi, może być trudno a nowe hamulce magury mają jedyną słuszną długość 2.2m przewodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Najprawdopodobniej zdecyduje się na Magurke Mt2 za 300zl komplet nowy. Taniej: https://www.cyklotur.com/czesci/hamulce-rowerowe/hamulce-tarczowe-hydrauliczne/p,hamulec-hydrauliczny-mt2-magura,655065.html?_pli=25e9c6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawix Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Ja mówię o Magurze Mt2 nowej ma przód i tył za 300zl Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 ma przód i tył za 300zl To taniocha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawix Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Na rynku wtórnym normalna cena to 350zl za Magura Mt2. Moje pytanie czy klamki Deore a Mt2 się bardzo różnią? Zależy mi na hamowaniu jednym palcem Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Kupująć np M8000 na organikach, od razu musisz doliczyć z 120-150zł na klocki, te organiki Shimano to jest padaka wg mnie, metaliczne już jako tako dają radę. Swego czasu dało się kupić XT 785 za 500zł, ale raczej już nie osiągalne. Ale ale ale:http://allegro.pl/shimano-br-m785-hamulec-tarczowy-deore-xt-przedni-i6933594540.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawix Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 No te XT'ki gdyby był komplet przód tył w takiej cenie (350zł) to bym się nawet nie zastanawiał i kupował. Jedyne co mi się wydaję podejrzane to ze zdjęć wynika że klamka jest do założenia z prawej strony kierownicy, czyli jak w UK. To mi się nie podoba. Na pewno zrezygnowałem z Magur, Więc celuje w Shimano Deore BR-615, chyba że uda mi się trafić jakąś okazję to może XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 To jest lewa klamka, czyli prawidłowo. Zawsze możesz gdzieś dorwać 2-gi lub kupić na tył 675. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.