rmn1 Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Hejka krejzole! Będąc ostatnio w Rychlebach napatrzyłem si,e na te wszystkie endurowe maszynki i zachciało mi się zmian. Miały być koła, ale chyba nie ma sensu to myślę o kierownicy, bo moja wąska trochę (RF Atlas), amortyzatorze przednim (mam Recona gold ustawionego na 130mm... lub 120 ale raczej nie) lub napędzie 1x11. Napęd przemyślę sobie powoli, ale szukam teraz widelca i szczerze mówiąc jestem ograniczony w takim stopniu, że jest ciężko. Mam zwykłe szybkozamykacze w kołach, te klasyczne, żadne sztywne osie, normalny rozstaw piast, sterówkę nie tapered... nic nie da się znaleźć, jak coś jest to już kasa ponad możliwości. Co występowało pod zwykłą oś i prostą sterówkę ze skokiem 130mm, no i koła 29? A może 140? Ale mój Camber miał chyba fabrycznie tego Recona na 100-110mm... Myślałem o Rebie lub Foxie z drugiej ręki, ale ponoć są teraz zaawansowane konstrukcje od Suntoura czy RST tak, że tego... Poratujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Z którego roku ten Camber? Mój jest z 2012 i ma już tapera. Max jaki tam może być to 120 mm. Fabrycznie dają wideł 120 zniżony do 110 nie wiem po co. Też to kiedyś przechodziłem, szukałem nowoczesnego widelca z piwotami . Bez tapera, boosta i sztywnej osi to nowoczesnego raczej nic nie znajdziesz, ale z drugiej ręki to nawet, nawet tylko raczej nie Suntour bo najlepszy i tak będzie ciężki jak kowadło. Foxa ze zwykłą osią raczej łatwo znajdziesz. Ja pół roku temu zmieniałem lisa na jeszcze lepszego lisa i u mnie była dziewiątka i na necie też widziałem dużo z dziewiątką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Chyba 2011 w takim razie;) Trochę żle trafiłem, bo to własnie ostatni Camber bez "nowości" w standardach. A może zmiana amortyzatora nie sprawi i przyjemności? Czy za powiedzmy 1000zł kupę coś fajnego z drugiej ręki co da mi odczuwalną różnicę? Widzę stery które mi umożliwią wstawienie widelca tapered, zostanie tylko wymiana kola/piasty. Pyanie czy Reba, Fox, Pike (co jeszcze?) będzie dużo lepszym sprzętem niż Recon Gold? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 A może nie Reba i Fox tylko jakiś Auron RC2? Np. 140mm? W moim camberze było wz fabryki chyba 110, zmieniłem na 120 albo 130, to teraz myślę o 140 hehe;) Co myślicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 2 Września 2017 Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Ciężkie pytania zadajesz. Zależy jak jeździsz i jaki ma być ten widelec. Np. na Rebie są inne odczucia niż na konkurencyjnym Foxie. O sterach, które umożliwiają włożenie tapered pierwszy raz słyszę. Ja u siebie mam 120 i myślę, że to max co tam może być, wyższy może źle wpłynąć na prowadzenie roweru. Jak zmienisz Recona na Rebę to poważnej różnicy nie odczujesz. Obydwa widelce są do XC z tym, że Recon cięższy. Na pewno na Piku poczułbyś różnicę bo to widelec całkiem innej klasy, ale czy jest sens? Jak mieszkasz w Oławie to masz do mnie ok. 20 km. Ja mam Cambera z Fox Kashima Fit 4 i trochę wiem o widelcach, jak byś chciał pojeździć to pisz na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.