Skocz do zawartości

[Piasta] Krzywa nowa piasta Novatec F062SB

Nial

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piasta będzie reklamowana w centrumrowerowe.pl, ale chcę tu najpierw zapytać. Moim zdaniem to co widać na filmikach które nagrałem to oczywista wada, ale proszę o Wasze opinie czy rzeczywiście jest to wada. Miałem wiele piast, na różnych łożyskach, od żeliwnych "górali" Rometa z lat 90', przez chińskie piasty w marketowych rowerach, przez piasty "Quando" w Unibike, przez markowe produkty czołowych producentów, po Deore LX ale nigdy coś takiego mi się nie przytrafiło! Pierwszy raz widzę, żeby nowa piasta kręciła się "nie w osi". Novatec F062SB na 4 łożyskach "maszynowych".

Każde minimalne odchylenie na piaście to dużo większe odchylenie widoczne na kręcącej się obręczy. Skutek: zapleść koło na czymś takim się da, ale jeśli ma być równe, to równomiernie naprężyć szprych się już nie da - trzeba "nadrobić" nierówność piasty naprężeniem szprych. 

Wygląda to jakby raz że piasta nie kręciła się w osi, a na dodatek otwory pod szprychy nie były w tych samych odległościach od środka piasty. Podmieniałem zacisk, kręciłem bez zacisku, przekładałem koło w widełkach i nic - efekt ten sam.

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem to co widać na filmikach które nagrałem to oczywista wada, ale proszę o Wasze opinie czy rzeczywiście jest to wada.

No oczywiście, ewidentnie jest obrabiana po pijaku :D Wszelkie wahania korpusu czy pływanie kasety są oznaką że korpus piasty był ustawiony nie centrycznie podczas obróbki ...

Napisano

Uff. Bo już myślałem, że to coś ze mną nie tak - wolę zapytać, bo włącza mi się perfekcjonizm i czasem przesadzam. Nie rozumiem tylko, dlaczego serwisant w CCR Sport Bydgoszcz nie zwrócił na to uwagi podczas zaplatania koła, ale inny serwisant twierdzi, że takie rzeczy wychodzą dopiero po zapleceniu - przed ciężko to zauważyć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...