Nial Napisano 19 Sierpnia 2017 Napisano 19 Sierpnia 2017 Piasta będzie reklamowana w centrumrowerowe.pl, ale chcę tu najpierw zapytać. Moim zdaniem to co widać na filmikach które nagrałem to oczywista wada, ale proszę o Wasze opinie czy rzeczywiście jest to wada. Miałem wiele piast, na różnych łożyskach, od żeliwnych "górali" Rometa z lat 90', przez chińskie piasty w marketowych rowerach, przez piasty "Quando" w Unibike, przez markowe produkty czołowych producentów, po Deore LX ale nigdy coś takiego mi się nie przytrafiło! Pierwszy raz widzę, żeby nowa piasta kręciła się "nie w osi". Novatec F062SB na 4 łożyskach "maszynowych". Każde minimalne odchylenie na piaście to dużo większe odchylenie widoczne na kręcącej się obręczy. Skutek: zapleść koło na czymś takim się da, ale jeśli ma być równe, to równomiernie naprężyć szprych się już nie da - trzeba "nadrobić" nierówność piasty naprężeniem szprych. Wygląda to jakby raz że piasta nie kręciła się w osi, a na dodatek otwory pod szprychy nie były w tych samych odległościach od środka piasty. Podmieniałem zacisk, kręciłem bez zacisku, przekładałem koło w widełkach i nic - efekt ten sam.
Mod Team Puklus Napisano 19 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2017 Moim zdaniem to co widać na filmikach które nagrałem to oczywista wada, ale proszę o Wasze opinie czy rzeczywiście jest to wada. No oczywiście, ewidentnie jest obrabiana po pijaku Wszelkie wahania korpusu czy pływanie kasety są oznaką że korpus piasty był ustawiony nie centrycznie podczas obróbki ...
Nial Napisano 19 Sierpnia 2017 Autor Napisano 19 Sierpnia 2017 Uff. Bo już myślałem, że to coś ze mną nie tak - wolę zapytać, bo włącza mi się perfekcjonizm i czasem przesadzam. Nie rozumiem tylko, dlaczego serwisant w CCR Sport Bydgoszcz nie zwrócił na to uwagi podczas zaplatania koła, ale inny serwisant twierdzi, że takie rzeczy wychodzą dopiero po zapleceniu - przed ciężko to zauważyć.
Nial Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Napisano 22 Sierpnia 2017 Czy jeszcze ktoś doświadczony może się wypowiedzieć o tej piaście?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.