mike78 Napisano 18 Sierpnia 2017 Napisano 18 Sierpnia 2017 WitamZakupilem SPD M540, do roweru krossowego i niestety mam z nimi problemy w terenie - nie przejadę na moich oponkach po piachach, wiec wypinam się szybko zeby się nie wywalić i prowadzę rower. Poza tym mam stres jezdząc zapiętym w mieście i ciągle mysląć czy juz mam się odpinać (bo ktos zrobi cos nieprzewidzialnego) czy nie. Chcę je zmienić na pedały dwustronne. Wiem ze ich nie polecacie, bo trzeba obracać zeby się wpiąć, ale z tym sobie poradzę (raczej sporadycznie będę uzywał SPD, a mam już buty więc nie chcę calkowicie rezygnować z SPD) Czy SHIMANO PDM324 bedą dobrym/optymalnym wyborem (cena ok 150zł), czy polecicie coś innego? Jak z ich wykonaniem/trwałością?I ważne - czy będe mogł korzystać z platformy oraz butów SPD (bez wpięcia) ? Buty mam specialized-rime mtb http://interbike.mtbr.com/specialized-rime-all-mountain-bike-shoe pozdrawiam
huskarl Napisano 18 Sierpnia 2017 Napisano 18 Sierpnia 2017 A może po prostu zmieniaj pedały? Jeśli wiesz, że będziesz jechał po lasach czy mieście to przykręcaj platformy. Na szosę zakładaj SPD. Kombinowanie którą stronę pedału będziesz potrzebował za chwilę nie ma sensu a wbrew prawom statystyki, one zawsze będą odwrócone złą stroną. No i to ciągle odrywanie wzroku by obejrzeć pedał. Spójrz w stronę PD424. Znajomy na tych jeździ i nie narzeka. Warto je jakoś przymierzyć, czy twój but będzie pasował wspięty, bo klatkę mają sporą i cos może zawadzać Są jeszcze plastikowe wkładki w SPD (PD22), których osobiście nienawidzę i niewiele razy używałem, ale są tacy co je sobie chwalą. Można też zmienić haki na wielokierunkowe (SH56). Wypinają się nawet do góry, tylko trzeba poćwiczyć. Najtańsze jest przyzwyczajenie się do SPD. Poluzuj zaciski maksymalnie by wypinały się od byle ruchu na bok. Sam nie wiem po co jest tam ta regulacja bo sam mam ustawione na bardzo lekko i w czasie jazdy jeszcze mi się buty same nie wypięły.
Marcin86Poznan Napisano 18 Sierpnia 2017 Napisano 18 Sierpnia 2017 Jak dopiero założyłeś spd to wiadomo, że masz stres. Ja mam na zmianę i spd mam do pracy a platformy do zabawy. Potrenuj równowagę na rowerze to nie będziesz musiał się wypinać tylko na chwilę staniesz w miejscu. Pojeździsz z dwa tygodnie to zapomnisz o wpinaniu i wypinaniu bo zaczniesz robić to automatycznie. Jak zakładam platformy to przez pierwsze godziny zawsze jest ruch nogą w celu wypięcia Zanim znów wydasz kasę zacznij jeździć i po miesiącu zdecydujesz.
mike78 Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Napisano 18 Sierpnia 2017 dzieki za porady, ale jezdzę juz 1,5 miesiąca w 540 i wiem ze nie chcę być stale przypięty.
adtrip Napisano 19 Sierpnia 2017 Napisano 19 Sierpnia 2017 Mam te pedały M324 od kilku tygodni i są całkiem ok. To nie prawda że zawsze ustawiają się stroną do wpinania w dół,grawitacja na nie nie działa na razie u mnie jak są ułożone tak kręcą się wkoło choć łożyska fajnie chodzą. Ja głównie jeżdżę teraz z wpiętymi bo chcę się wprawić,poza tym kręci się lepiej,na przyszłość pewnie przejdę na pełne spd. Te buty które masz powinny dobrze trzymać się na tych platformach.
cyrax84pl Napisano 19 Sierpnia 2017 Napisano 19 Sierpnia 2017 Gdy zaczynałem swoją przygodę z SPD 9 lat temu, to też miałem podobne odczucia do Twoich. Jednak z upływem kilometrów i serii wpięcie/wypięcie zupełnie pozbyłem się jakichkolwiek obaw. Nawet w trakcie jazdy ulicami miasta nie boję się o wywrotkę, bo wypinanie się jest już odruchowe...Na początek warto ustawić siłę wypięcia na minimum, bo w ekstremalnych sytuacjach nawet ciągnąc do góry/tyły/przodu zatrzask puści blok. Oczywiście siła musi być zdecydowanie większa niż przy wypinaniu w bok ale z wzrostem adrenaliny "w sytuacji kryzysowej" siły też przybywa ;-)Jak to nie pomoże to warto rozważyć wspomniane bloki wypinane w każdym kierunku SM-SH56. Generalnie najważniejsze jest wyuczenie odruchu wypinania. Po pewnym czasie będziesz to robił automatycznie. Niemalże jak pies Pawłowa śliniący się na dźwięk dzwonka ;-)
mike78 Napisano 21 Sierpnia 2017 Autor Napisano 21 Sierpnia 2017 dzieki za wypowiedzi, ale naprawdę chcę miec opcję na platformę + SPD, a nie dwustronne SPD. na tych 540 nic nie stracę, pytanie co wybrać zamiast nich. A czy model A 530 byłby lepszy? z tego co czytam mogą sie lepiej obracać (wyważone), ale na deszczu strona z platformą jest sliska co mnie zniechęca. Ktos-cos z uzytkownikow?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.