Skocz do zawartości

[trenażer] Sztywna oś 12mm a trenażer

lukaszko82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuje zakup trenażera tacx flow smart a posiadam rower ze sztywną osią z tyłu 12x142mm (Kross level B8 2017).

Jak wygląda kompatybilność takich trenażerów z rowerami mtb ze sztywnymi osiami?

Widziałem że tacx oferuje jakieś adaptery E-thru. Czy ktoś tego używał i czy będzie pasować z moim rowerem?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Kupiłem trenażer więc sam odpowiem na swoje pytania.

Trenażer Tacx Flow Smart.

Rower Kross Level B8 2017.

Do instalacji roweru w trenażerze konieczna była specjalna sztywna oś Tacx E-thru T1708.

Niestety po zainstalowaniu tej osi okazało się że oś/piasta/rower jest za szeroka i nie da się zamknąć roweru w trenażerze. Konieczne było zmodyfikowanie trenażera, wyjęcie niebieskiej zaślepki przy śrubie regulującej ustawienie koła i niebieskiej nakrętki kontrującej. Po tym zabiegu śrubę regulującą można bardziej wkręcić i rower wszedł do trenażera.

Konieczna była też opona do trenażera do MTB 29 Tacx T1397 i węższa dętka bo standardowa się nie mieści.

Nawiasem mówiąc opony do trenażera Tacx cholernie ciężko się zakłada więc nie wyobrażam sobie przekładania przed każdym treningiem.

Podsumowując można zainstalować rower ze sztywnymi osiami w trenażerze tacx. Konieczne jest tylko dobranie odpowiedniej osi do roweru bo jest ich kilka i ewentualne modyfikacje które opisałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...