Skocz do zawartości

[Sigma 16.12]Problem z niedziałającym kablem pokazującym prędkość.

kishoth

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam licznik Sigma 16.12 przewodowy z czujnikiem kadencji. Kilka dni temu przestał działać czujnik prędkości (w ogóle nie reaguje więc pewnikiem coś z kabelkiem lub z czujnikiem nie wiem co dokładnie) natomiast czujnik kadencji działa prawidłowo. Mam w związku z tym dwa pytania:

1. Czy jak kupię ten zestaw:

https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/liczniki-rowerowe/czesci-zapasowe/p,zestaw-kabli-do-zestawu-uniwersalnego-00424-sigma,27271.html

Czy będzie on działał z podstawką 16.12 (w opisie jest że z 1609 - teoretycznie niby powinien działać ponieważ w zasadzie jest to ten sam licznik tylko dołożona kadencja) i jak wygląda wymiana takiego kabelka? Ewentualnie czy jest jakiś kabelek specjalnie przystosowany do modelu 16.12.

2. Jeżeli przełożę licznik do góry nogami to wtedy licznik kadencji pokazuje mi wartości prędkości - czy pokazuje on prawidłowe wartości? (sprawdzałem tylko na sucho mając czujniki w rękach) Pytanie jest powodowane próbą na jakiś czas - do momentu dostawy kabelka (jeżeli ten z pytania pierwszego będzie pasował) przełożenia czujnika kadencji jako prędkości i w ten sposób jeździć?

Dzięki za odpowiedzi. Pozdr.

Poczytaj tutaj - jeżeli to problem z kablem to go wymień bo to zwykły kabel (od kadencji dłuższy a od licznika krótszy i w zasadzie tyle):

https://www.forumrowerowe.org/topic/161233-kadencja-diy-czyli-jak-dorobic-kadencje-do-przewodowej-sigmy/

Możesz za symulować działanie liczydła obrotów to będziesz wiedział czy kabel czy licznik.

Spróbuj magnes wymienić albo tym od kadencji(albo jakim kolwiek innym) pare razy nawet ręką przesuń obok czujnika z prędkości i zobacz czy pokazuje prędkość.

Jak dasz licznik dogóry nogami to i tak Ci nic nie da bo będzie pakazywał złą prędkość ( bedzie dobrze jak koło i korba będą miały te same obroty).

A czujnik powinien być dobry wszystkie działają tak (na magnes).

Oczywiście próbowałem czujnikiem prędkości na magnesie od kadencji i nic. Więc stąd moje stwierdzenie, że jest to problem z kabelkiem, a nie z magnesem. A oczywiście chodzi mi o sytuację kiedy czujnik kadencji podepnę w koło a nie jak do tej pory na korbę. Moim zdaniem powinno to zadziałać prawidłowo ale czy tak będzie w rzeczywistości? Oczywiście najlepiej będzie sprawdzić w boju - licznik mam kompletnie zdemontowany. Tylko chciałem przed tą operacją się upewnić czy takie rozwiązanie jest możliwe. 

Poczytaj tutaj - jeżeli to problem z kablem to go wymień bo to zwykły kabel (od kadencji dłuższy a od licznika krótszy i w zasadzie tyle):

https://www.forumrowerowe.org/topic/161233-kadencja-diy-czyli-jak-dorobic-kadencje-do-przewodowej-sigmy/

Możesz za symulować działanie liczydła obrotów to będziesz wiedział czy kabel czy licznik.

Rozwiń o co chodzi z tym symulowaniem działania liczydła obrotów? Jeżeli chodzi o to czy pokazuje kadencje przy obrocie korbą - tak pokazuje. Pozdr.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...