Horban Napisano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Witam Zastanawiam się nad licznikiem przewodowym Sigma BC 16.12. Można dokupić do niego przewodowy licznik kadencji. Czy ktoś z Was wie jak to wygląda z montażem? Chodzi o to że nigdzie na zdjęciach w Internecie i na stronie producenta nie znalazłem informacji czy ten czujnik kadencji ma wbudowany też prędkościomierz. Jak wygląda montaż takiego przewodowego czujnika kadencji a przewodowy licznik? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb3 Napisano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Cześć! Do Sigma 16.12 można dokupić nie licznik kadencji, ale dodatkowy czujnik kadencji. Wygląda prawie tak samo jak czujnik prędkości tylko, że sam magnes jest o wiele większy. Czujkę kadencji montujesz w podstawce licznika - dwa przewody zaczepiasz w wolne dziurki w podstawce. Następnie ciągniesz dość długi przewód po dolnej rurze lub po górnej i podsiodłowej (ja mam tak u siebie) aż do tylnego trójkąta, gdzie zaczepiasz czujkę. Magnes natomiast montujesz na samej korbie na trytkę (opaska zaciskowa). Magnes składa się z dwóch części i można go "zmniejszyć" w razie potrzeby gdyby ocierał o czujkę. Ma również klej lecz gdy masz wyżłobioną od środka korbę to pozostaje tylko mocno zaciśnięta trytka. To chyba na tyle. Ogólnie montaż nie jest trudny lecz czasochłonny. O wiele bardziej niż puszczenie czujki od prędkości po przednim widelcu/amorze. Kabel od czujnika kadencji trzeba sprytnie położyć i przymocować do rury lub pancerzy aby nie latał jak szalony. Od siebie dodam, że warto spróbować, szczególnie z samej ciekawości z jaką kadencją się śmiga oraz dla własnych kolan. Ja dzięki czujnikowi kadencji, kilka lat temu, w końcu nauczyłem się jeździć mniej siłowo. Po pewnym czasie sam będziesz już wiedział kiedy jedziesz w okolicach 90 obr/min, a kiedy 70 lub 100+ i czujnik nie będzie Ci już potrzebny.... no chyba, że do dokładnego treningu. To chyba tyle Uważaj z montażem, aby nie uszkodzić kabla Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Można "druciarsko". https://www.forumrowerowe.org/topic/161233-kadencja-diy-czyli-jak-dorobic-kadencje-do-przewodowej-sigmy/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horban Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Ok, dzięki za info teraz wszystko jasne. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakac93 Napisano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Witam, Mam licznik 16.12 z czujnikiem kadencji i dotknął go pewnien problem. Od ok 2 lat używam tego licznika i do zeszłej jesieni wszystko było ok, ale przestała działać kadencja, jeździłem tak trochę. Teraz postanowiłem wymienić czujnik i kadencja nadal nie działa. W starym przerwany był jeden kabelek, ale nie mam pewniści czy od tego licznik przestał wskazywać liczbę obrotów czy stało się to później. uszkodzony nowy czujnik czy licznik/coś innego? Miał ktoś podobnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Domyślam się ze rozmawiamy o Sigmie przewodowej. Dolne styki są od prędkości ... ich rytmiczne zwieranie na liczniku wyjętym z podstawki powinno skutkować pokazaniem się prędkości na liczniku. Z tego co pamiętam 16`stka obsługuje 2 rowery zwierasz styki które są od siebie dalej oddalone. Górna styki to styki kadencji a analogicznie ich rytmiczne zwieranie na liczniku wyjętym z podstawki powinno pobudzić wskazanie kadencji. Tak sprawdzisz czy wszystko z licznikiem jest ok. Aby sprawdzić czujniki/przewody sprawdzasz miernikiem na podstawce czy styk w czujniku się zwiera gdy w jego pobliżu jest magnes. Analogicznie dolne styki dla prędkości, górne dla kadencji. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakac93 Napisano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Tak licznik jest przewodowy, zapomniałem dodac we wcześniejszym poście. Dzisiaj jadąc do pracy włożyłem licznik odwrotnie w podstawkę, kręcąc pedałami pokazywały się jakieś wartości na liczniku (jako prędkość), ale licznik kadencji (który teraz powinien pokazywać prędkość) cały czas wskazywał 0. Wydaje się więc, że czujniki są sprawne tylko to jakiś problem licznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Oczyść styki w liczniku ... Sprawdź czy się sprężyście wciskają ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Mam sigmę 16.12 obecnie, miałem zarówno czujnik DIY jak w poprzednim rowerze a teraz kupny i kadencja czasem mi przestawała działać. Nie było reguły na jak długo, czasem nie działała 2 min, czasem 10 a czasem przez dzień cały. Reszta licznika działa jak złoto. Feler taki. Dowiedziałem się ile kręcę, nauczyłem się kręcić jak chomik kołowrotkiem i czujnik zdjąłem, zbędna masa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.