scobydo Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Cześć Planuje zakupu roweru i mam w ofercie, jestem początkującym w temacie szosówek. - Scoot Speedster 20 za 3360z na tiagrze https://www.scott.pl/produkt/458/2650/Rower-Speedster-20/ -nSPECIALIZED ALLEZ E5 SPORT na SORZE 3300zł http://allegro.pl/rower-specialized-allez-e5-sport-i6849897128.html -nRomet Huragan 3 na tiagrze 2850 ale na tą chwilę brak już modli z tego roku i zostaje czekać na nowy 2018 no i ma większe zębatki na korbie 52/36 niż pozostałe i trochę się tego obawiam. ale ma też wewnętrzne prowadzenie linek. Mógłbym prosić Was o pomoc w wyborze. Zależy mi aby geometria była typowo sportowa i w razie odsprzedaży aby też był wartościowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszaddz Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Jesli masz pieniądze na scota za 3300zl to huragan 4 jest w tej cenie na kompletnym 105, zapytaj sie czy mają coś jeszcze. Ostatnio kupiłem fuji roubaix 1.5 na toagrze w fajnej cenie napisz priv a dam ci kontakt do sprzedawcy, lepszy rower od wszystkich wyżej wymienionych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Trek Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Zależy mi aby geometria była typowo sportowa Scott speedster ma geometrię endurance. Huragan 4 jak najbardziej sportowa geo 3300zł, shimano 105, sportowa geo. http://allegro.pl/rower-focus-cayo-54-cm-shimano-105-z-4699-i6921762448.html#thumb/1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Usiądź na każdym, wybierz najwygodniejszy, a triban 540? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scobydo Napisano 19 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 No tak porównałem geometrię ram i faktycznie scoot ma najmniej sportową geometrię. Ale osprzęt mi bardzo odpowiada tiagra i przełożenia takie jak bym chciał. Szukałem geometrii do rometa ale znalazłem tylko mało znaczące wymiary w katalogi brakuje tam takich wymiarów jak stack i reach, ale ma prowadzenie linek w ramie i stery tapered i jeśli juz to brałbym rometa huragana 3 z powodu koloru, tylko że przełożenia dość ciężkie bo przód 36/52 i tył 12/28 a jestem początkującym kolarzem więc trochę się ich obawiam, może ktoś byłby chętny na korbę, przerzutkę tylną i kasetę z nowego rometa? Tribany średnio mi się podobają i marka kojarzona z decathlonem. A co jeszcze myślicie o złożeniu szosowego na ramie Accent Apex set? ma też sportową geometrię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 ma, podobnie jak nowy Draft. (różnice milimetrowa miedzy Apex a Draft -głównie wygląd górnej rury profilowanej w Drafcie daje różnicę wizualną) Triban jest pod endurance (wygoda mimo 105) szykowany. Modele sportowe szukaj od Ultra 700 i up.. bardziej przyszłościowa z tych dwóch będzie jednak rama Drafta z powodu tapera. Cena jak za frameset całego Apexa ale jednak warte przemyślenia. (przy widelcu standardowym złotym środkiem stery z redukcją od razu sprzedawane) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scobydo Napisano 21 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Ok teraz stanąłem na wyborze Romet Huragan 3 lub Fuji ROUBAX 1,5 podobny osprzęt. cena za Fuji 850zł więcej i chyba rama ROMETA bardziej agresywna ale FUJI 1 kg mniej co wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Trek Napisano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 W dobrej cenie i ze sportową geo są jeszcze Focusy Cayo AL http://allegro.pl/rower-szosowy-focus-cayo-al-105-2017-szik-cenowy-i6932260891.html#thumb/4 Na papierze Fuji i Romet wyglądają podobnie. Jak dla mnie to chyba by padło na rometa i za tą różnicę ceny bym pomyślał o karbonowej sztycy, fajnych butach i pedałach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszaddz Napisano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Takie pytanko, czemu rower na 105 czesto maja korby rs500 a nie 105 tak jak reszta osprzetu? Zauwazylem ze bardzo czesto jest wlasnie wpychana ta korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Trek Napisano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Takie pytanko, czemu rower na 105 czesto maja korby rs500 a nie 105 tak jak reszta osprzetu? Zauwazylem ze bardzo czesto jest wlasnie wpychana ta korba. Powód? $$$. RS500 jest już kompatybilna z napędem 11 rzędowym, a jest 120zł tańsza niż korba 105 FC-5800. RS500 jest też 150g cięższa od FC-5800. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Ok teraz stanąłem na wyborze Romet Huragan 3 lub Fuji ROUBAX 1,5 podobny osprzęt. cena za Fuji 850zł więcej i chyba rama ROMETA bardziej agresywna ale FUJI 1 kg mniej co wybrać? wczoraj podpytałam trochę o Romety huragany w rowerowym u siebie, odpowiedzi mnie zaskoczyły bo to nie pierwsze które słyszę. Wykonanie.... Romet ma podobno zbyt wiele niedociągnięć, zdecydowanie mniej ma Kross...(malowanie, smarowanie, montaż od producenta) cóż. Fuji nigdy nie spotkałam się z czymś co jest niedopracowane (od malowania poprzez 'chodzenie tego') ot taka dywagacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scobydo Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Wybór padł na FUJI;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.