Quell Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 wycierasz do sucha, nie ma śladów. Odtłuszczacz jest po to,żeby psiknąć i zapomnieć,bez żadnego macania,przecierania czy podcierania,bo znowu syf się robi. Mowa nie o łańcuchu,czy korbie,bo tu to mniej istotne,ale tam gdzie musimy coś dobrze oczyścić,np przy lakierowaniu itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Ja używam "Power K-Spary" do zastosowania profesjonalnego. Cena ok.60 zł za 500ml. Można sikać na metale, ceramikę, tworzywa sztuczne, itp. Całkowicie odparowuje i zero problemów. Do samych tarcz starcza na hmmm bardzo długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Czyli gdzie? http://allegro.pl/ipa-czysty-alkohol-izopropylowy-izopropanol-99-1l-i6837768214.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Njc1NDY1YzktYmRkZC00Y2Q5LWEyZDctZWRlYWFjYzU2ZmE5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=479190e2-b1e4-4052-97a9-10a7e8a16e38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Izopropanol zupełnie nie radzi sobie z większością smarów motoryzacyjnych - potrafią nawet zgęstnieć pod jego wpływem. Poza tym nie wystarczy popsiukać jak ktoś radził bo po odparowaniu brud i tak zostanie tylko trzeba powierzchnie oczyszczaną wytrzeć czystą szmatką nasączoną w specyfiku. Żadnymi zmywacza mi nie psiukać na tarcze bo zawsze trochę wlezie w piasty a tam może z czasem narobić spustoszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Poza tym nie wystarczy popsiukać jak ktoś radził bo po odparowaniu brud i tak zostanie tylko trzeba powierzchnie oczyszczaną wytrzeć czystą szmatką nasączoną w specyfiku. A po co ? Po wstępnym oczyszczeniu po prostu spłukujemy psikając,tam nie ma czego dotykać szmatą czy inną ścierą. I cały czas mowa nie o elementach napędu w rowerze,gdzie jakieś wybitne odtłuszczanie nie jest konieczne,i nawet ta nieszczęsna ściera nie zaszkodzi. Gdy coś odtłuszczamy np. pod lakierowanie, czy tarcze w samochodzie,po co czymkolwiek potem dotykać,po dobrym spłukaniu nie zostaje żaden osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Jeśli spłuczesz pod ciśnieniem to może nie zostanie. W każdym razie nie radzę tak traktować tarczy nie zdjętej z koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Gdy coś odtłuszczamy np. pod lakierowanie, Niezbędna jest szmatka z mikrofibry i odtłuszczacz, która zbiera pył który mógłby się dostać pod lakier. Nie widziałem nigdy by ktoś spłukiwał wodą element do lakierowania. https://youtu.be/NpGz6Tj57ks?t=11m30s POWER K-SPRAY,i czytam: Wstrząsnąć przed użyciem i rozpylić power K-SPRAY na powierzchni docelowej. Czyścić przy pomocy czystej ściereczki. W przypadku silnie przylegających zabrudzeń należy pozostawić power K-SPRAY na powierzchni, po czym powtórzyć zabieg czyszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Nie widziałem nigdy by ktoś spłukiwał wodą element do lakierowania. Ja też. Natomiast widziałem jak na lakierni,mniejsze elementy po wstępnym oczyszczeniu,po prostu bezdotykowo spryskiwali odtłuszczaczem. To samo robię,odtłuszczam,przecieram,potem na koniec odtłuszczaczem w sprayu,zawsze się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Motorex Power Brake Clean Spray, czytam skład: CAS: 64742-49-0 Benzyna lekka obrabiana wodorem (ropa naftowa) Przecież to jest benzyna ekstrakcyjna w spraju 50-70% Benzyny, reszta to 10-25% propanu, i 10-25% butanu 35 zł za 0,75 L Power K-Spray , czytam skład: Benzyna ekstrakcyjna CAS: 8032-32-4, zawartość <35 % Alkohol izopropylowy 6% Mieszanina propanu i butanu <60% Cena ok.60 zł za 500ml Benzyna ekstrakcyjna z alkoholem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 11 Września 2017 Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Ręcznik papierowy nasączony rozpuszczalnikiem nitro, trzymany dłonią odzianą w nitrylową rękawiczkę w taki sposób, aby płyn nie miał zbyt dużego kontaktu z rękawicą... Bo ją zeżre. Potem tarczę wypolerować suchym ręcznikiem papierowym, resztki papieru z tarczy wydmuchać. Klocki wyjęte z zacisku, czyścić szczoteczką do zębów i płynem do mycia naczyń, potem spłukać wodą i zawinąć w ręcznik papierowy żeby wyschły... Co wygrałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Września 2017 Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Z nitro, acetonem i toluenem (ten ostatni nie ma sobie równych jeśli chodzi o właściwości odtłuszczające) z daleka od gumy, plastików i elementów lakierowanych (piasta, niektóre szprychy i obręcze, korpusy zacisków hamulcowych...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Ten co podałem od dirt wash jest bezpieczny na wszystko co podałeś, agresywnie pozbywa sie tłuszczu. Dużo lepiej jak inne, ładnie pachnie ale jest trochę drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
funshy Napisano 12 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2017 K2 kupiłem za 8 zł i ujdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 12 Września 2017 Udostępnij Napisano 12 Września 2017 No i super! Będzie Pan zadowolony ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.