_GoGoL_ Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Cześć, Posiadam ten rower http://www.gtbicycles.pl/rowery/2016-amortyzowane-gorskie/xc/helion-expert Damper to: OX PERFORMANCE ELITE 36 FLOAT, 6.5"x1.5" Air Shock, w/ Rebound Adjust & Remote Lockout Jestem jego drugim właścicielem. Dziś byłem z rowerem w serwisie w celu zlokalizowania i usunięcia trzasków dobiegających z okolić dampera/suportu, które najbardziej się nasycają przy podjazdach jak mocno amor pracuje i pedałuję. Wszystkie połączenia śrubowe zostały sprawdzone, oczyszczone, nasmarowane, wkład suportu również - działa jakl nowy. Nigdzie nie ma luzów. Serwis rozłożył ręce, nie wie co jest przyczyną trzasków. Spotkaliście sie kiedys z czymś takim ? Na 100% nie wiem, czy to kwestia dampera, ale wydaje mi się, że tak, a na pewno coś w "okolicy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 To żaden serwis... To nie jest suport ani damper, może to być pęknięta rama, ale u mnie to jest łożysko przy suporcie, może to być też tuleja któraś przy łożysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_GoGoL_ Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Rama nie jest pęknięta, chyba że coś przeoczyłem, ale wydaje mi się że dość uważnie ja obejrzałem. Na 24go jestem umówiony do serwisu z prawdziwego zdarzenia. Ciekawe co tam stwierdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Sprawdź na własną rękę wszystkie tuleje i łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Tu nawet najlepszy serwis nie pomoże. Wystarczy jakaś drobinka piasku i będzie trzeszczeć, taki urok ram z pełnym zawieszeniem. Oczywiście, można spróbować rozebrać wszelkie połączenia w ramie - tulejki, łożyska, wyczyścić, przesmarować, poskładać ale nie gwarantuje to że problem zniknie, albo że zniknie na długo. Pytałem o to w serwisie bo mam podobny problem i odpowiedź jest jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Zacznij może od błachych spraw. Zaciski kół, sztyca, siodło, hak przerzutki, zębatki korby. Dźwięki po ramie tak się rozchodzą, że trudno odgadnąć. Sam od kilku tyg poszukuję trzasków i co jazdę zorbieram, czyszczę i sprawdzam kolejny element układanki. P.S. Kiedyś miałem ziarnko piasku między hakiem ramy, a osią tylnej piasty. Strzelało jakby rama miała się zaraz połamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 17 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Nie ma sensu z tym do serwisu iść. Jak koledzy wyżej pisali trzeba sprawdzać wiele możliwości, a jedyny pewny sposób to full serwis, czyli rozebranie wszystkiego na części, dokładne wyczyszczenie, nasmarowanie i złożenie. W serwisie zapłacisz za to ok. 100pln, a można sobie samemu ogarnąć powoli za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_GoGoL_ Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Do serwisu jadę z czym innym, a z tym trzaskaniem przy okazji. Mam dwie lewe ręce do rowerów, więc wątpie abym sobie poradził. Pomijając dobrę chęci nawet nie mam odpowiedniego klucza (torxa) żeby wykręcić te tuleje. Gdybym jednak od kogoś np pożycyzł to czym smarować ? Mam tylko wd40 i rohloffa do łańcucha. Brunoxa kupiłem wczoraj, ale jeszcze przesyłka nie dotarła. Czy brunox deo,. który jest poniekąd przeznaczony do goleni amortyzatorów nada się również do smarowania elementów łączących zawieszenie dampera (tuleje) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 17 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Nie, Brunox się do tego nie nadaje. Zwykły smar, chroniący przed wodą. RockShox Military będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_GoGoL_ Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 119zl haha, już bo tyle wydam na jakies smarowidło. A coś tańszego,tak max do 30zeta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Mobil Mobilgrease XHP 222 powinien być okej, uniwersalny i tani smar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 17 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Zanim kupisz to się zastanów co chcesz smarować. Mam dwie lewe ręce do rowerów, więc wątpie abym sobie poradził. Naprawdę nie jesteś w stanie wyjąć sztycy i zdjąć zacisku koła? Bardzo często skrzypi sztyca w rurze podsiodłowej, mocowanie siodełka i pręty siodełka . Wystarczy odrobin brudu ,które się tam dostanie z tylnego koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_GoGoL_ Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 To nie koło ani sztyca, ani siodełko, na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 17 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Zakładam,że sprawdziłeś? w sensie ,ze rozebrałeś, wyczyściłeś i nasmarowałeś co trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_GoGoL_ Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Inna sztyce i inne siodełko sprawdziłem, było tak samo. Mówię po raz kolejny że to na 100% coś z okolic tylnego dampera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi