Skocz do zawartości

[thru axle] opory toczenia

ajkwak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc, pytanie do mądrzejszych ode mnie czy thru axle bez obciążenia ma dość spore opory toczenia?

Przykład na filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=xS5TyosKf9M

Oś dokręcona jest z normalną siłą, hamulce też ustawione i nie trą.

Podczas jazdy w sumie się tego nie odczuwa i nie przejmuję się tym jakoś specjalnie ale ciekawy jestem czy to normalne.

Napisano

Teoretycznie to się docierają jeszcze, 2 miesiące / 2 tyś km dopiero ale faktycznie może trafiłem na wadliwą sztukę, rzucę na nie okiem, dzięki za wskazówkę.

• Mod Team
Napisano

Rodzaj osi nie ma nic do rzeczy. Przednie koło podejrzanie ciężko się kręci- przeważnie tył zatrzymuje się szybciej niż przód. Jakie masz piasty ?

Napisano

Młodemu kupiłem Meridkę nową, tylne koło miało zakręcone konusy tak, że kółko się 20sek kręciło i koniec. Jak u Ciebie. Sklep stwierdził, że wszystko jest ok, przecież jadąc takie małe dziecko nie jest w stanie tych oporów wyczuć. No to rozkręciłem konusy o tę 1/10 obrotu, dosłownie kawałeczek. Kółko się kręci jak ta lala, zero luzu oczywiście.

Napisano

. No to rozkręciłem konusy o tę 1/10 obrotu, dosłownie kawałeczek. Kółko się kręci jak ta lala, zero luzu oczywiście.

A jeśli koło zwalnia niejednostajnie (tzn. momentami przyhamowuje bardziej - takie mam wrażenie po obejrzeniu filmu, ale to może być tylko kwestia nagrania), to możliwe, że któraś bieżnia lub kulki są uszkodzone.

Napisano

Czyli nie kombinować tylko wymienić na nowe.

Nie zauważyłem żeby niejednostajnie zwalniał ale przyjrzę się temu. Jedyne co zaobserwowałem jeszcze to gdy ruszam kołem przód / tył (tak szybko, po kilka cm) to słychać takie popiskiwanie / szuranie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...