ajkwak Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Czesc, pytanie do mądrzejszych ode mnie czy thru axle bez obciążenia ma dość spore opory toczenia? Przykład na filmie:https://www.youtube.com/watch?v=xS5TyosKf9M Oś dokręcona jest z normalną siłą, hamulce też ustawione i nie trą. Podczas jazdy w sumie się tego nie odczuwa i nie przejmuję się tym jakoś specjalnie ale ciekawy jestem czy to normalne.
byh81 Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Zapewne łożyska w piaście już wołają o serwis.
ajkwak Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Napisano 16 Sierpnia 2017 Teoretycznie to się docierają jeszcze, 2 miesiące / 2 tyś km dopiero ale faktycznie może trafiłem na wadliwą sztukę, rzucę na nie okiem, dzięki za wskazówkę.
TheJW Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Że co, że łożyska się docierają? A to dobre...całe życie w nieświadomości...
Mod Team durnykot Napisano 16 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2017 Rodzaj osi nie ma nic do rzeczy. Przednie koło podejrzanie ciężko się kręci- przeważnie tył zatrzymuje się szybciej niż przód. Jakie masz piasty ?
ajkwak Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Napisano 16 Sierpnia 2017 Rower to Merida Cyclo Cross 500, na chwile obecna jedyne co zmieniłem to opony na szosowe, piasty wg info na stronie producenta https://www.merida-bikes.com/en_int/bikes/road-fitness/cx/2017/cyclo-cross-500-6554.html to: Bearing Disc-15 Road Axle Po pracy sprawdzę czy jest na nich jakieś konkretniejsze info co to dokładnie jest.
cervandes Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Młodemu kupiłem Meridkę nową, tylne koło miało zakręcone konusy tak, że kółko się 20sek kręciło i koniec. Jak u Ciebie. Sklep stwierdził, że wszystko jest ok, przecież jadąc takie małe dziecko nie jest w stanie tych oporów wyczuć. No to rozkręciłem konusy o tę 1/10 obrotu, dosłownie kawałeczek. Kółko się kręci jak ta lala, zero luzu oczywiście.
TheJW Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 . No to rozkręciłem konusy o tę 1/10 obrotu, dosłownie kawałeczek. Kółko się kręci jak ta lala, zero luzu oczywiście. A jeśli koło zwalnia niejednostajnie (tzn. momentami przyhamowuje bardziej - takie mam wrażenie po obejrzeniu filmu, ale to może być tylko kwestia nagrania), to możliwe, że któraś bieżnia lub kulki są uszkodzone.
ajkwak Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Napisano 16 Sierpnia 2017 Czyli nie kombinować tylko wymienić na nowe. Nie zauważyłem żeby niejednostajnie zwalniał ale przyjrzę się temu. Jedyne co zaobserwowałem jeszcze to gdy ruszam kołem przód / tył (tak szybko, po kilka cm) to słychać takie popiskiwanie / szuranie.
byh81 Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Jeżeli jesteś pewien że hamulce nie ocierają to na pewno to łożyska
ajkwak Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Napisano 16 Sierpnia 2017 Byłem z tym kołem w serwisie - faktycznie łożyska. Dzięki wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.