Horban Napisano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Witam Dzisiaj zakupiłem GIANT ROAM 1 DISC 2018. W czawrtek lub piątek mam do odbioru.... Do tego czasu chciałbym zakupić akcesoria... Na pierwszym miejscu stawiam licznik. W sklepie mają np. bezprzewodowy GIANT od 100zł w górę.... Pytanie czy warto czy kupić coś przewodowego? Słyszałem że liczniki bezprzewodowe są problematyczne i startują z opóźnieniem a w zimne pory roku są z nimi problemy... Jak wygląda montaż takiego licznika? Czy jest on problematyczny czy łatwy? Dodatkowo jakie polecacie oświetlenie do roweru?Czy wystarczą na początek odblaskowe czy od razu kupic normalne do jazdy po zmroku? Jeszcze myślę o zakupie dzwonka, który na pewno się przyda w mieście oraz o zestawie kluczy imbusowych i pompce. Bardzo fane są pompki GIANT, teleskopowe z mocowaniem na rame w miejsce bidonu. W Giant są dwa mocowania więc jedno będzie na koszyk bidonu drugie na pompke. Jeśli chodzi o przedział cenowy to bez szaleństw, nie znalazłem tematu pt. "polecane do 100zł", ale np jaki licznik do 100zł jest opłacalny? Tak samo z oświetleniem... Które warto kupić do 100zł? Jeszcze co do funkcji licznika, to chciałbym aby licznik mierzył:- prędkość - dystans - czas przejazdu - temperatureWysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Trek Napisano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Jeszcze warto kupić koszyk+bidon, dętkę, łyżki oraz torebkę podsiodłową. Pompkę można zamontować w tym samym miejscu co bidon , na tych samych śrubach. Licznik mam bezprzewodowy i nie mam z nim problemów. Jedyne co, to częściej trzeba w nim wymieniać baterię niż w przewodowym. W sumie co sezon wypadałoby zmienić w liczniku. W czujniku u mnie dłużej trzyma, ze 2 sezony. Montaż jeszcze łatwiejszy niż przewodowego. W przewodowym bateria nawet 2-3 lata potrafi działać. A czym bym się kierował przy wyborze licznika to funkcjami i tym żeby wyświetlał duże wyraźne cyfry. No i jakością i wielkością przycisków. Jak zamierzasz jeździć po zmroku to warto oświetlenie na baterię. Jak nie to można za jakiś czas. Osobiście polecam tylne lampki mactronic model walle. Na temat przednich się nie wypowiadam . Dzwonek spoko jak zamierzasz jeździć po ścieżkach rowerowych. Imbusy to najlepiej jakiegoś sprytnego multitoola. Podstawowe liczniki mają te funkcje. Liczą jeszcze średnią prędkość. Z temperaturą to już gorzej, mniejszość liczników ma tą opcję. Liczniki miałem już cateye, sigma, echowell i wszystkie są ok. Chyba sigma najprostsza i najmniej problematyczna. Nie ma jakiś zbędnych opcji. Może coś takiego. Ma nawet czujnik temperatury. http://allegro.pl/licznik-rowerowy-bezprzewodowy-sigma-base-1200wl-i5311239817.html http://allegro.pl/sigma-16-16-licznik-rowerowy-16-funkcji-menu-pl-i6793086962.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Polecam Sigmę 1200 na kabelku Wystarczjace funkcje, dobry kontrast - czytelny wyświetlacz. A co do reszty to zależy jak będziesz jeździł - oświetlenie - nastawiasz siena nocnę jazdę i gdzie? Czy tylko awaryjnie jakbys przed zmrokiem nie zdążył itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horban Napisano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Ta Sigma to fajny wybór ale nie ma termometru.... Co do świateł to na razie kupię obowiązkowe tylne odblaskowe i dzwonek, reszta jest do ogarnięcia z czasem. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Sigma 1200? Oczywiście, że ma termometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horban Napisano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Idę do sklepu Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Niestety nie mieli I będą pod koniec tygodnia dopiero... Jednak sprzedawca uświadomił mnie że termometr to taka zabawka, bo wystarczy że słońce poświęci chwilę na licznik i już zakłamuje pomiar. Czy to prawda? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Również polecam Sigmę 1200. Termometr u mnie pokazuje tak jak trzeba, bez żadnych zastrzeżeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horban Napisano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Jeszcze się zastanowiam nad tym bezprzewodowym Sigma BC 16.12. Kosztuje w okolicach 100zł, a Sigma Base 1200 jest za 80zł więc pytanie czy dokładać te 20zł? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Jeszcze się zastanowiam nad tym bezprzewodowym Sigma BC 16.12. Kosztuje w okolicach 100zł .... To kup od razu kilka bo chodzą powyżej 200 PLN. Bezprzewodowy to 16.12.STS. Ten licznik ma czujnik kadencji (czasem sprzedawany oddzielnie). Czujnik kadencji zmieni sposób w jaki jeździsz : ) Przekonasz się. Do tego oczywiście wszystko co chciałeś plus stoper, minutnik itd ... Podświetlanie - imho bardzo przydatne. Producent zapewnia, ze po dokupieniu czujników można go stosować do 2 rowerów ... w menu oodzielnie ustawiasz obwód koła dla jednego i drugiego roweru. Potem sobie rozpoznaje. Ja nie testowałem. Licznik bardzo polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Co do termometru, to jak każdy, który nie jest w odpowiednich warunkach - klatka meteorologiczna i nie odpowiednio wzorcowany, to może przekłamywać, raz w wielki upał z synem postawiliśmy jeden taki na słońcu i chyba 45 C wskoczyło, ale na każdym innym też byśmy tyle uzyskali. A tak w normalnej jeździe itp. Wyniki hmm powiedział bym, że są akceptowalne (a jedną z moich pasji jest "meteorologia"). Nie wiem tylko jak by się sprawdził przy -20°C itp. Ale uważam, że że średnimi temperaturami radzi sobie całkiem dobrze. Co do ceny to widziałem nawet poniżej 70 zł, a na centrum rowerowym chyba kiedyś był koło 50 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horban Napisano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Pytanie ostateczne.. Bo jednak zdecyduję sie chyba na coś lepszego jako pierwszy licznik... Poczytałem trochę i zainwestuję w kadencje, może nie od razu ale dokupie sam czujnik kadencji później więc wchodzi w gre licznik Sigma BC 14.16 STS lub Sigma BC 16.16 STS - oba maja opcej kadencji. Który wybrać? To co mnie interesuje w liczniku:- aktualna prędkość - dystans - czas jazdy - zegarek - temperatura - NFC - możliwość zgrania do telefonu danych - czujnik kadencji (nie od razu ale dokupienie go poźniej) Czy aplikacja Endomondo ma możliwość np importu danych z licznika? Sprawdzał ktoś czy soft Sigma Link ma możliwosć importu danych do Endomondo? Czy wersje przewodowe np Sigma BC 16.16/ 14.16 ma możliwość podpięcia bezprzewodowego czunika kadencji czy musi być to już wersja wireless? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Wszystko albo przewodowe albo bezprzewodowe. Nie wiem, czy zakup wszystkiego razem nie wyjdzie taniej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horban Napisano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Ostatecznie zdecyduję się chyba na bezprzewodowy: Sigma 7.16 ATS - czyli podstawowy bezprzewodowy (~90zł) Sigma BC 16.16 STS - bezprzewodowy z możłiwościa podpięcia czyjnika kadencji (znalazłem za ~150zł) Jeszcze przewodowy jest wart uwagi: Sigma BC 16.12 - daje możliwość dokupienia przewodowej kadencji (licznik ~100zł, kadencja ~25zł) Co ciekawe model Sigma BC 14.16 STS jest droższy od Sigma BC 16.16 STS mimo że ma mniej funkcji... Ciekawe skąd taki trend cenowy... Jakieś opinie użytkowników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Ano bo najlepszy to 16.12, potem 14.16 potem 16.16. Tam numeracja nie zgadza sie z wartością; ( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Możesz też na początek rozważyć opcję z samym czujnikiem prędkości i kadencji ANT+/Bluetooth. Takie urządzenie łatwo paruje się ze smartphone'm. Aplikacji do sczytywania sygnałów i prezentowania statystyk jest wiele, tak więc można potestować i znaleźć coś pod siebie. Jeśli stwierdzisz, że smartphone się nie sprawdza to zawsze możesz w przyszłości dokupić sam licznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horban Napisano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Raczej zainwestuje od razu w licznik... Aplikacje w telefonie maja wadę - jak wjadę do lasu i zgubi zasieg GPS to już nie oblicza prawidłowo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Miałem na myśli aplikacje, które sczytują sygnał z czujnika w rowerze (ANT+ lub Bluetooth), nie z GPS. Z tego co widzę w opisie to ta Sigma transmituje sygnał w standardzie "System STS". Oznacza to, że czujnik będzie współpracował tylko z ich licznikami. Tracisz tu "odrobinę" elastyczności, ale jeśli taka opcja jest Ci wystarczająca, to czemu nie. Moim wymaganiem było, aby dane biegły bezpośrednio na telefon, więc brałem tylko czujniki z Bluetooth-em pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horban Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Finalnie kupiłem w promocji w markecie licznik Sigma 1200 za 68zł. Co prawda nie ma polskiego menu ale jest ok. Na razie wystarczy, co dalej zobaczymy. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.