Skocz do zawartości

[Crossowy] Rower do tras miejskich oraz do dróg przełajowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatni rower maiłęm 15 lat temu... Od tego czasu sporo się zmieniło. Zarówno w moim zyciu prywatnym jak i w zawodowym a przede wszystkim na rynku rowerowym...

Typ...

Już trochę poczytałem i wiem że jak dla mnie idealny bezie rower crossowy, dawniej były albo składaki, albo kolarzówki albo górskie. Więc teraz było trudnie ale już wiem że crossowy to taki uniwersał więc będzie dla mnie idealny... Zamirzeam robić co drugi dzień około 20-40km.

Rozmiar...

Z uwagi iż jestem wzrostu 187cm oraz ważę 110kg to będę potrzebował roweru dużego, któy utrzyma mój ciężar. Obecnie prowadze zdrowy tryb życia, jestem aktywny sportowo (bieganie i basen). Obstawiam że koła roweru będą musiały mieć 28 cali...

Osprzęt....

Jeśłi chodzi o hamulce, to wiem że kiedyś były hamulce szczękowe, potem weszły v-bakake i teraz są tarczowe... NIe wiem które wybrać... 

Co do przerzutek to klasycznie chciałbym 3 z przdu oraz 6-8 z tyłu.

Amortyzacja to wygoda, z uwagi iż będę jeździł po leśnych drogach, dojeżdżał nad wodę to raczej amortyzator przedni, natomiast z tyłu nie jest mi potrzebny.

Akcesoria....

Przede wszystkim oświetlenie, bo przepisy wymagają tego. Myślę że też zainwestuję w kask i rękawiczki. 

Pytanie mam co do licnzika... Mam telefon Samsung Galaxy S7 Edge, czy można go wykorzystać np przez aplikację Endomondo czy lepiej kupić licznik cyfrowy do roweru? Cena licznika jest w granicach sensownego uchwytu na telefon... Posiadam już bezprzewodowe słuchawki więc na pewno przydadza sie na rowerze....

Zastanawiam się na pompką i zestawem kluczy... Czy takie rzeczy są w rowerze czy trzeba to dokupić? Jadąc  w trasę warto chyba to mieć ze soba na wszelki wypdek...

Na jesieni zaplanuje dokupienie błotników. Tutaj mam pytanie czy np. rower można umyś na myjni bezdotykowej? 

Cena...

Tutaj raczej nie ma granic z tego co przeglądałem... Myślę że rozsądna cena jak dla mnie to rower do 2000-2400zł

Z modeli którymi jestetem zainteresowny to Merida Crossoway 40-D lub Merida Crossway 100.

Z uwagi na masę sugerowałbym coś firmy unibike - rozsądny osprzęt  wprawdzie dopiero od modelu viper gts się zaczyna, ale sezon obniżek coraz bliżej...

Możesz też sprawdzić zdolności negocjacyjne :)

Pewnym problemem jest konieczność odbioru roweru ze sklepu, bo unikają wysyłki ...

Ewentualnie expedition - z wyposażeniem turystycznym w standardzie i  swobodniejszą pozycją .

Edytowane przez Pablo59

Typ...
Typ wybrany dobrze. Jeszcze można zastanowić się na trekingowym. Te mają zwykle bardziej wyprostowana pozycja do spokojnej jazdy, błotniki/bagażniki/oświetlenie z dynamem w piaście/regulowana kierownica w komplecie kosztem większej wagi i nieco tańszych komponentów. 

Rozmiar...
110 kg to nie jest mało, ale większość crossów/trekingów to wytrzyma. Oczywiście jeżeli nie będzie ostrego skakania i innych wyczynów. Najważniejsze nie kupować rower z wolnobiegiem. Rozmiar rama 20-22 cali w zależności od producenta i upodobań.

Osprzęt....
Przy 110 kg jeżeli zamierzasz jeździć bardziej dynamicznie to warto mieć hydrauliki. Jeżeli spokojnie - Vbrake wystarczy. Ilość biegów - koniecznie ma być co najmniej 8 z tylu. 6 lub 7 z tylu to jest wolnobieg i trzeba go unikać. 

Akcesoria....
Crossy sprzedawane są zwykle gole, ale z z akcesoriami się nie spiesz. Bo można dużo wydać a się nie przyda zbyt. Pojeździsz, zrozumiesz czego potrzebujesz.

Na bezdotykowej można myć, tylko nie polewać piasty i suport. No i smarować łańcuch po myciu. 

Cena...

Merida 100 może być. Ale do 2500 spokojnie można też coś innego porządnego znaleźć. Zależy co masz w lokalnych sklepach. Zobacz Unibike Crossfire disk GTS/Viper GTS, Romet Orkan 4m.  Northtec CALEDON DB AL, Kross evado 5.0. Nieco powyżej 2500 na allegro można upolować Orkan 5, a jest bardzo fajny rower.