Skocz do zawartości

[opaski antyprzebiciowe] Problemy z opaskami

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po chyba 1,5 roku eksploatacji opasek antyprzebiciowych Zefal w trekkingu chciałem podzielić się z Wami wrażeniami. Ogólnie opaski spełniają swoją rolę, zabezpieczają przed przebiciem dętki przez np. okruchy szkła, jednak są problemy innego rodzaju. Niedawno na wycieczce zaczęło mi uciekać powietrze, dopompowałem i dojechałem do domu. Okazało się, że dętka zaczyna się rozłazić na szwie. Wymieniłem na nową, bo już kiedyś miałem podobny przypadek, załatałem, jednak się rozlazło. Spotkałem tez kolegę, który kupił opaski kevlarowe do szosy i od momentu ich założenia miał problemy - właśnie z rozłażącymi się na szwie oponami. Dziwna sprawa - skąd taki efekt?

Tak więc na plusy opasek można zaliczyć chyba tylko: znacznie zmniejszone prawdopodobieństwo przebicia, natomiast na minus: koszty zakupy, zwiększona masa koła, nieco kłopotliwe zakładanie, no i rozłażenie się dętek.

Napisano

Hmmm dziwna sprawa. Stosuje opaski w jednym z rowerów od dwóch lat i w zasadzie dwa razy w roku muszę lekko napompować koła.

Stosujesz talk ? Może tu leży przyczyna przecierania się na szwie. 

Napisano

Stosujesz talk ? Może tu leży przyczyna przecierania się na szwie.

Nie

Napisano

Może warto spróbować.

Zobaczę. Na razie planuję zakupić Schwalbe Smart Sam, oponki te mają wysokie klocki, więc chroni to przed przebiciami i opaski nie sa potrzebne

Napisano

Opaski nie powodują pękania dętek na szwach.

Najwyżej przecierają się na styku z krawędziami opaski.

Tak się może dziać w przypadku gumowych i plastikowych opasek.

Mam kevlarowe opaski oraz cieniutkie dętki i nie ma problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...