Wlodas Napisano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 12 minut temu, KurczakNorris napisał: Oczywiście, że tak. Zmieniaj. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Donkichot Napisano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Witam szanowne grono, mam rower na pełnej grupie SLX; kasetę Shimano SLX CS-M7000 11-42T 11rz., z przodu mechanizm korbowy 2rz FC-M7000 36-26T. Na terenie, gdzie jeżdżę mam fajne górki do podjeżdżania i czasami brakuje mi bardziej miękkiego przełożenia. Chciałbym zrobić 2 rzeczy i stąd pytania: 1. czy jak zmienię małą tarczę z przodu na 24T, to nie będzie problemu z przejściem łańcucha między młynkiem a dużą tarczą? 2. alternatywnym wyjściem jest zakup kasety CS-M7000 11-46T. Będzie już dużo bardziej miękko. Ale czy nie będzie obcierać największa tarcza kasety o przerzutkę? Można to jakoś zweryfikować przed zakupem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Kaseta 11-46 jest dla napędu 1x, a nie 2x, ocierać nie będzie, ale zabraknie pojemności. Co do mniejszego młynka, na stronie Shimano nie ma informacji czy jest dopuszczalne 12T czy 14T różnicy dla przedniej przerzutki, ale korby dedykowane mają z reguły 10-12T różnicy tylko. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 W dniu 27.08.2020 o 23:17, Piterro napisał: Witam szanowne grono, mam rower na pełnej grupie SLX; kasetę Shimano SLX CS-M7000 11-42T 11rz., z przodu mechanizm korbowy 2rz FC-M7000 36-26T. Na terenie, gdzie jeżdżę mam fajne górki do podjeżdżania i czasami brakuje mi bardziej miękkiego przełożenia. Chciałbym zrobić 2 rzeczy i stąd pytania: 1. czy jak zmienię małą tarczę z przodu na 24T, to nie będzie problemu z przejściem łańcucha między młynkiem a dużą tarczą? 2. alternatywnym wyjściem jest zakup kasety CS-M7000 11-46T. Będzie już dużo bardziej miękko. Ale czy nie będzie obcierać największa tarcza kasety o przerzutkę? Można to jakoś zweryfikować przed zakupem? Spójrz u mnie w sygnaturze, jaki miałem napęd w Cube Reaction wszystko działało bez problemu. Nie było najmniejszego problemu z przeniesieniem łańcucha na duży blat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrearan Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Panowie, mam takie małe pytanko odnośnie kompatybilności poniższych komponentów: Kaseta - Shimano CSHG500 11-32 Korba - Shimano FC4700 172,5mm 52x36 Tiagra suport - Shimano BB-RS500 Łańcuch - Shimano CNHG54 Przerzutka przednia - Shimano FD4700BL Przerzutka tylna - Shimano RD4700GS Będzie to wszystko ze sobą współgrać? Planuję wstawić taki napęd do fitnessa z flat barem, jazda 90% miasto i dłuższe wycieczki, 10% szutry i inne lekkie "bezdroża". Edytowane 2 Września 2020 przez andrearan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Manetki jeszcze sl-4700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Warto wziąć inny łańcuch, Shimano jest kiepskie. Rozejrzyj się np. za KMC X10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrearan Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Tak, manetki i klamki też Tiagry na prostą kierownicę, ale to raczej innej opcji nie ma, no chyba, że ewentualnie inne klamki, ale nie ma co kombinować wg mnie. Co do łańcucha to sam nie wiem, trochę się naczytałem o tym jak te łańcuchy KMC się ludziom urywały podczas jazdy, choć to było raczej w rowerach mtb. Za to najmniej "awaryjne" i najmniej negatywnych opinii znalazłem o łańcuchach SRAMa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Każdy może się zerwać, choć to raczej sporadyczne przypadki, zwykle jak łańcuch jest mocno wyeksploatowany. Łańcuchy Shimano, zwłaszcza te z niższych grup po około 1000 km wyglądają tragicznie, całe rozklekotane, wyciągnięte, a kaseta już tym samym może nie przyjąć nowego łańcucha. Odnośnie łańcuchów Sram to dobre zdaniem mam na ten moment tylko o łańcuchach z serii Eagle i to najlepiej modele X01 lub XX1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrearan Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Teoretycznie łańcuchy Shimano cn-hg54 i cn-4601 są bardziej kompatybilne z tą kasetą, przynajmniej według opisów producenta :D. W sumie przeglądając różne modele nasuwa się pytanie jak zachowa się łańcuch KMC x10 z 114 ogniwami w porównaniu do łańcuchów Shimano z 116 ogniwami, no i konstrukcja niekierunkowa KMC vs kierunkowa Shimano? Jest jakaś odczuwalna różnica w pracy napędu? Edytowane 2 Września 2020 przez andrearan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Nie mam porównania, natomiast wiele osób używa 10-rzędowych łańcuchów KMC z komponentami Shimano i nikt specjalnie nie narzeka. Shimano z moich obserwacji jest cichsze niż KMC. Łańcuch czy to 114 czy 116 ogniw i tak będzie wymagał skrócenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrearan Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Okej, dzięki za pomoc. W razie czego będę jeszcze pytał, gdyby pojawiły się jakieś wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 W dniu 27.08.2020 o 23:17, Piterro napisał: 1. czy jak zmienię małą tarczę z przodu na 24T, to nie będzie problemu z przejściem łańcucha między młynkiem a dużą tarczą? Musi być zestaw o różnicy 10 zębów. W Twoim przypadku 24/34. Wodzik przerzutki jest za niski, by obsłużyć większą różnicę średnic. Możesz natomiast kupić przerzutkę starszej serii o pojemności 14 zębów i wtedy może być 24/36. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slav10 Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 A mógłbyś podać konkretny model bo też jestem zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Na przykład fd-m677. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slav10 Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Ona jest 2x10. Czy obsłuży 2x11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 U mnie obsługiwała ;-) Sprzedałem dwa dni temu za 10zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danny. Napisano 4 Września 2020 Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Witam, mam pytanko. W moim rowerze są 3 tarcze z przodu i 7 z tyłu. Chciałbym wymienić korbę na taką która ma tylko jedną tarczę z przodu i zachować jedynie przerzutki z tyłu. 1 i 3 i tak w zasadzie nie używam, więc wolałbym zachować tylko jedną "uniwersalną" tarczę. Czy to może prowadzić do jakiś kłopotów? Gdzieś wyczytałem że łańcuch może spadać. Są jeszcze jakieś przeciwwskazania dla takiego zabiegu? Pozdrawiam. https://allegro.pl/oferta/mechanizm-korbowy-1rz-46z-na-kwadrat-stal-9549157392 Myślałem o czymś takim. Tanizna jakaś nic wymyślnego, ale żeby osłonę miała. Wtedy tak myślę, łańcuch nie powinien spadać prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Jeśli nie korzystasz z młynka i blatu to nowa zębatka/korbą powinna mieć 30+ zębów, bo tyle ma zapewne obecna środkowa. Ta co podałeś ma aż 46 zębów. Niestety przy przerzutce bez sprzęgła łańcuch może spadać. Do tego w korbie konieczna będzie zębatka narrow wide. Jeśli masz 7 przełożeń to przerzutka to zapewne coś pokroju Shimano Tourney i nie odważyłbym się używać tego z jednym blatem z przodu z uwagi na fakt, że przerzutka tej klasy nie ma wystarczającej sztywności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 4 Września 2020 Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Zostaw sobie zablokowaną w pozycji środkowej przednią przerzutkę (skręcasz śruby L i H) i nie będziesz musiał się stresować żadnymi osłonami, sprężynami czy osłonami. Ale korbę to raczej wybierz inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danny. Napisano 4 Września 2020 Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Ok. Rozumiem że ta korba odpada, ale zostawienie korby z 3 tarczami i zablokowanym łańcuchem na drugiej mnie nie satysfakcjonuje, bo to po prostu źle wygląda. Mogli byście może zaproponować jakąś korbę, która będzie spoko i raczej w niskiej cenie? Przerzutki to shimano ale napis jest zdarty, nie wiem jaki to dokładnie model. Zębatka z przodu ma 38 zębów. Dodam że jestem w temacie zielony i połowy wypowiedzi Bogusa nie zrozumiałem xd Dodam, że rower katowany nie będzie. Raz czy dwa w roku jakiś wypad w teren, a tak to jazda po mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 4 Września 2020 Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Korbę sobie zmień, po prostu najtańszym sposobem dla kogoś kto jest w Twojej sytuacji jest wymiana korby ale pozostawienie przedniej zablokowanej przerzutki po to żeby nie spadał łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danny. Napisano 4 Września 2020 Udostępnij Napisano 4 Września 2020 A może coś takiego załatwi sprawę? Chcę zmienić korbę na taką z jedną zębatką, a przednich przerzutek pozbyć się całkowicie. https://allegro.pl/oferta/prowadnica-lancucha-uchwyt-bb-czarny-9518468059 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Września 2020 Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Ewentualnie zakup używanej korby na 4 śruby ( chodzi o ilość śrub mocujących koronki do pająka ) w bdb/db+ stanie nawet bez zębatek i założenie zębatki NW ( narrow wide ) która to trzyma znacznie lepiej łańcuch niż zwykła. ( korba ok 50-70 pln, zębatka z aliexpress ok 30 pln do 40 pln ze śrubami ) Dobierając korbę trzeba pamiętać o długości osi jaką masz obecnie - najprawdopodobniej masz ok. 122,5 mm więc trzeba szukać korby pod tę długość ( większość tanich, ale nie wszystkie ) przyklad : fc-m341 na suport 122,5 mm ( suport będziesz miał w zapasie - a może nawet będzie lepszy niż Twój obecny ) https://www.olx.pl/oferta/korba-i-suport-shimano-CID767-IDFUb8n.html#650a9067ef + 27 pln bez śrub https://pl.aliexpress.com/item/32833995257.html lub 38 pln ze śrubami ( być może będą potrzebne krótsze niż standardowe w korbie - bo standardowe trzymają 2 zębatki, a Ty potrzebujesz tylko do jednej ) https://pl.aliexpress.com/item/4001061261212.html 14 dni i gotowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi