Tatanka Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Chodziło mi o to , że można próbować na obecnej przerzutce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Obecna niby max 28, ale trzeba by sprawdzić gdzie jest jej max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Witam. Posiadam rower Kross Hexagon R6 i ze względu już na problemy z przerzutkami, zastanawiam się na upgrade zestawu, stąd moje pytanie, czy taki zestaw Deore M6000 2x10rz zamontuje bez problemu w tym rowerze czy coś nie będzie pasowało np suport? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skinwalker Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Cześć, Czy ktoś spotkał się może z tego rodzaju suportem i wie czym i w jaki sposób można go zdemontować? Rower: Gazelle Olympia Race '85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Rzuć okiem tutaj 5 godzin temu, wlprzemek napisał: Witam. Posiadam rower Kross Hexagon R6 i ze względu już na problemy z przerzutkami, zastanawiam się na upgrade zestawu, stąd moje pytanie, czy taki zestaw Deore M6000 2x10rz zamontuje bez problemu w tym rowerze czy coś nie będzie pasowało np suport? Pozdrawiam Chcesz wymienić całą grupę ? Korbę , przerzutki , manetki itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 9 minut temu, Tatanka napisał: Chcesz wymienić całą grupę ? Korbę , przerzutki , manetki itp.? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Przednia przerzutka ma inne mocowanie. Reszta ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Godzinę temu, Tatanka napisał: Przednia przerzutka ma inne mocowanie. Reszta ok. Ale da się normalnie zamocować? I czy będę musiał cały suport wymieniać czy wystarczy korbę? bo u mnie jest na kwadrat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Suport do wymiany. W nowej jest zintegrowana oś , więc suport z łożyskami zewnętrznymi. Co do przerzutki , to na pewno da się dobrać przerzutkę do tej korby , ze standardową obejmą , taką jak masz teraz. Pytanie tylko , czy potrzebujesz wymieniać cały napęd i osprzęt , jak masz problem tylko z przerzutkami. Zapewne to tylko kwestia regulacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
munioman Napisano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 @SoloTM @Tatanka Serdeczne dzięki za porady. Nie znalazłem nigdzie opisu jaka dokładnie przerzutka jest zamontowana w moim rowerze ale patrząc po zdjęciach zakładam że będzie to Microshift RD42, i raczej z dłuższym wózkiem niż z krótszym (mój ma pomiędzy osiami kółeczek 80mm). Nie dowierzam, że przy tej długości wózka max to 28 zębów, w miarę możliwości spróbuję pożyczyć gdzieś kasetę 32 zęby i przynajmniej taką przymierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Witajcie, zakupiłem na AliExpress zacisk sztycy karbonowy. Link o jaki zacisk dokładnie chodzi: https://www.aliexpress.com/item/4000240137308.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.892f5545NWZzCn&algo_pvid=fbef3179-a885-412e-8d76-b6da21ee593a&algo_expid=fbef3179-a885-412e-8d76-b6da21ee593a-2&btsid=0b0a22a415965325991163929e1176&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Czy taki zacisk wymaga zastosowania jakiegoś smaru przed jego załozeniem. Oczywiście rama jest aluminiowa i sztyca tez aluminiowa. Nie posiadam klucza dynanometrycznego i z jakim momentem dokrecić imbusem, ewentualnie żeby nie przedobrzyć? Pytam osób które miały styczność z zaciskami karbonowymi lub sa kumate w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Cześć, sam zacisk nie wymaga smaru, bo nie ma się po czym ślizgać a tylko ściska komin. Jeśli nie masz klucza dynamometrycznego, to ja bym dokręcał metodą prób i błędów, tzn. dokręcasz lekko, próbujesz swoim ciężarem na siodełku czy się nie wsuwa, jeśli tak, to znowu 1/8 obrotu i tak dalej aż do skutku. Swoją drogą, to ja bym w niezbędniku i tak woził zacisk alu, żeby się kiedyś nie zdziwić w trasie Po prostu nie ufam tym obejmom z węgla. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Karbon fajnie wygląda nie powiem, mam naklejki na korbie w imitacji karbonu, ale własnie może pęknąć. Tez myślałem o wrzuceniu w rezerwie zacisku do torebki. Mam tez taki aluminiowy z chin na imbusa ale odpukać nic złego się nie dzieje. Jeśli chodzi o resztę komponentów węglowych z chin to bym nie kupił ( sztycy, kierownicy i ramy). Ewentualnie mostek ale nad tym tez bym się zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 @Thomass13 i @lukwycz, a jaki jest sens kupowania karbonowego zacisku i wożenia aluminiowego A tak w ogóle - zacisków pod napęd trudno zaliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Sierpnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Kupujesz lekki karbonowy zacisk sztycy, a wozisz że sobą zacisk aluminiowy. Tylko po co? Lepiej chyba było zainwestować w lekki zacisk alu, zwłaszcza że za kilkadziesiąt złotych są zaciski znanych firm ważące poniżej 20g. Gdzie tu sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Thomass13 napisał: Karbon fajnie wygląda nie powiem, mam naklejki na korbie w imitacji karbonu, ale własnie może pęknąć. Tez myślałem o wrzuceniu w rezerwie zacisku do torebki. Mam tez taki aluminiowy z chin na imbusa ale odpukać nic złego się nie dzieje. Jeśli chodzi o resztę komponentów węglowych z chin to bym nie kupił ( sztycy, kierownicy i ramy). Ewentualnie mostek ale nad tym tez bym się zastanawiał. To ja mam odwrotnie Obejmy mam alu, a jeżdżę na dwóch chińskich ramach (jedna ma 3 lata - ścigana 2 lata) ze sztycami i kierownicami. Nie kupiłem tego na aliexpressie, tylko od producentów. Jak to mówią chińczyk chińczykowi nie równy. Ale ja ważę niecałe 70 kg. @chudzinki No, nie ma sensu. Tylko dla "looku" jak ktoś lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 5 godzin temu, Thomass13 napisał: Karbon fajnie wygląda nie powiem, mam naklejki na korbie w imitacji karbonu, ale własnie może pęknąć. Tez myślałem o wrzuceniu w rezerwie zacisku do torebki Ja mam ramę karbonową, powinienem wozić w zapasie alu albo stal? Z redundantnych rzeczy zabieram często trzy dętki, bo już dwie mi się trafiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 43 minuty temu, JWO napisał: Ja mam ramę karbonową, powinienem wozić w zapasie alu albo stal? Z redundantnych rzeczy zabieram często trzy dętki, bo już dwie mi się trafiły. JWO w sumie można zabrać alu ramę dodatkowo;))). Tak poważnie teraz, to czytając co piszecie wyżej jak ma coś się stać na trasie i tak się stanie. Także nie mam zamiaru brać dodatkowego zacisku. Ale każdy inny zrobi jak uważa. Nawet ta ramę zapasową wrzuci na plecy dla pewności żeby wrócić do domu :))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) Czy do klamkomanetek Shimano 105 5700 2x10 da się założyć jakaś przerzutkę MTB? Mam teraz przerzutkę 105 z krótkim wózkiem i dodatkowo przedłużkę haka z kaseta 11-34 ale średnio to działa (w gravelu). Zastanawiam się czy jakaś przerzutka MTB będzie lepiej działać ( nie będzie tak obijać o ramę i lepsza precyzja). Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez shiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Tak, da się 8/9s i będzie działać normalnie jako 10s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Rozumiem że z rodziny Shimano? Bo mam gdzieś starą Sram 9s ale one chyba miały inny ciąg linki. Do korby 50/34 i kasety 11-34 szukać średni wózek czy długi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Zależy od przerzutki, do każdej masz manual, policz pojemność. Ważne żeby nie była z dyna sys (pojęcia nie mam jakie w mtb to miały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Z shimano 8-9 sp. Sram nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 7 minut temu, shiler napisał: Rozumiem że z rodziny Shimano? No... przy klamotkach 5700 wydało mi się zbyt oczywiste żeby o tym pisać. Biorąc pod uwagę dostępność innych mtb niż długi wózek oraz obsługiwanie max koronki kasety przez konkretne przerzutki, to pojemnością nie musisz się zajmować - zabangla każda 9s (i na nich warto się skupić) i część 8s bo niektore mogą mieć problem z 34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 Posiadam nowa tiagre w gravelu. Niestety problemem jest korba na kwadrat FSA Chciałbym wymienić ją na coś innego. Wiem że grx podejdzie ale linia lancucha jest o 2,5 mm inna niz w mojej. Obawiam sie ze bede musial wymienic tez przednia przerzutke. Może są jakeiś inne opcje aby znależć korbe z taka sama linia ? Powiem, że stopniowanie 46/30 jest fajne no jak bedzie 46/32 to tez moze byc. Prosze o porade bo juz nie wiem co i jak. Co do jeszcze jednego pytania. Jezeli mam korbe na pressfit to podjdzie tam normalny bb30 ? Chodzi o korby praxisa alba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi