marcelmtbmz Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć, mam pytanie. Składam rower i będzie tam napęd 1x10 z zębatką narrow-wide. Będzie to współpracować z korbą na hollowtec 2 od shimano. Pytanie brzmi czy mogę zamontować zębatkę od zewnętrznej strony mocowania zębatki? Chodzi mi tylko i wyłącznie o estetykę. Z tego co widzę na zdjęciach montuje się je od wewnątrz tak jak np. tu: Edytowane 30 Stycznia 2020 przez marcelmtbmz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaloryfer Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Jeśli korba na to pozwala to czemu nie. Korby 3 baltowe maja jedną zębatkę po stronie zewnętrznej przecież, Zauważ tylko, że zmienia ci się linia łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Lepiej założyć od zewnątrz takie zaślepki. Na ali za kilka/kilkanaście pln. https://pl.aliexpress.com/item/4000018126504.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.27e7127e3x3sVM&algo_pvid=7b417caa-099a-4cb0-8512-7d9bb2a96a48&algo_expid=7b417caa-099a-4cb0-8512-7d9bb2a96a48-0&btsid=2ae458de-4feb-403b-8a93-a349f19aa1f9&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_6,searchweb201603_53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Zamontowana na zewnątrz będzie tragicznie obsługiwać miękkie biegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 To się nie będzie prawidłowo trzymało korby i wyjdzie masakryczne przekos łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 4 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Zanim przekopię się przez 1/10 wątku, szybciej będzie jak zadam pytanie. Napęd 1x10, kaseta 11-36, przerzutka Zee FR, manetka GX. Czy mogą być jakieś problemy z wyregulowanem takiej konfiguracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 4 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 4 godziny temu, Roballinho napisał: Czy mogą być jakieś problemy z wyregulowanem takiej konfiguracji? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian76 Napisano 4 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Mam korbę 3X9 Shimano Deore FC-M590, chcę wymienić zębatkę 44T na 40T. Czy znajdę do tej korby coś co będzie bez problemu pasować, może ktoś z was wymieniał ? Jeśli nie to pozostanie mi kompatybilna 42T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 4 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 5 godzin temu, uzurpator napisał: Tak. Możesz rzucić nieco światła... Czy GX ma inny ciąg od starszych Sramów ESP? Nie jestem już na bieżąco z nowoczesnymi napędami i wszystkie te parametry zaczynają mi się mieszać. Jedyne co na razie stwierdziłem, to to, że jest bardzo ciasno między częścią pantografu, a kasetą. Może to poniekąd wynikać z krótkiego haka w Inbredzie, a może jednak obsługa 36 zębów podana w specyfikacji Zee, to mit. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 4 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) 51 minut temu, Roballinho napisał: Możesz rzucić nieco światła... ...u synka w rowerze postawione jest manetka NX 11rz z przerzutką 10rz XT i kasetą 10rz. Działa to BDB. Idąc ty tropem jeśli masz manetkę GX 11 ......to zadziała. Z tego co pamiętam manetki 10rz srama są kompatybilne tylko z przerzutkami 10 srama..... Edytowane 4 Lutego 2020 przez woojj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 No to przerzutka idzie na sprzedaż, bo już nie mam pomysłu co z nią zrobić. Czy w jej miejscu zadziała 11 biegowy sram type 3? Reszta napędu bez zmian. Zapomiałem tylko wcześniej napisać, że manetka GX jest 10 rz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 z manetką srama 10rz działają tylko napędy 10srama. próbowałem kiedyś manetkę 10rz sram 9.0 ożenić z NX- nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 W takim razie, czy jest jakaś dziesiątkowa przerzutka od amerykańców, która poradzi sobie z wiekszą ilością zębów niż te deklarowane 36 od GXa. Pytam na przyszłość, gdyby mi te 36 zębów jednak nie starczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Dzięki, pomocna tabelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 13 godzin temu, Roballinho napisał: Możesz rzucić nieco światła... Czy GX ma inny ciąg od starszych Sramów ESP? Nie jestem już na bieżąco z nowoczesnymi napędami i wszystkie te parametry zaczynają mi się mieszać. Jedyne co na razie stwierdziłem, to to, że jest bardzo ciasno między częścią pantografu, a kasetą. Może to poniekąd wynikać z krótkiego haka w Inbredzie, a może jednak obsługa 36 zębów podana w specyfikacji Zee, to mit. Mieszanie napędów różnych producentów to zwykle loteria. Rzekomo - ciąg XActuation ( sram 1x11 i 1x12 ) jest kompatybilny z Dyna-Sys. Więc powinno zadziałać. Jak masz komponenty - spróbuj. ZeeFR wchodzi na 36 bez problemu, ale przy fullach z dużym skokiem niekoniecznie starcza zakresu aby wybrać cały łańcuch. W sztywniaku - bez problemu. W Kobie Reamol ( 150 skoku ) zee FR mi ogarnia. W Cube Fritzz ( 180 skoku ) już brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 10s EXACT ACTUATION to nie to samo co 11 X-Actuation. Nie ma kompatybilności. Te systemy ze sobą nie banglają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 3 godziny temu, woojj napisał: 10s EXACT ACTUATION to nie to samo co 11 X-Actuation. Nie ma kompatybilności. Te systemy ze sobą nie banglają. GX to 11rz. 11 rzędowa kaseta ma pi*drzwi te same odległości koronek co 10 rzędowa i nie ma zwykle problemu z indeksowaniem 10 rzędowej kasety 11 rzędową manetką, jeżeli przerzutka jest z tą manetką kompatybilna. tutaj więcej na ten temat: http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Dziesiec_z_jedenastu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 GX o którym mowa to 10rz....były takie w wersji 2x10 i te pracowały w Exact Actuation Kompatybilność 11 z 10- to już pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 (edytowane) Czemu po prostu nie kupić manetki Deore M6000 i mieć spokój? Teraz widzę, że już wyszło poza shimano. Edytowane 5 Lutego 2020 przez Lawstorant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bercov Napisano 6 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Witam. Miałbym szybkie pytanie, czy mogę wymienić w napędzie SRAM Rival z łańcuchem KMC X11, kasetę PG1130 (ciężki kloc) na tę od Shimano XT CS-M8000 11-42 (nieco lżejszy kloc ;-)? W serwisie uzyskałem informację, że SRAM swoje technologie ładuje w kasetę i kształt zębów więc nie ma takiego (żadnego) znaczenia jaki łańcuch 11rz. zastosujemy. Natomiast w przypadku Shimano jest to pół na pół - część technologii w zębach kasety, a część w łańcuchu. Więc jeśli chciałbym zastosować kasetę Shimano, to najlepiej z ich łańcuchem np Shimano cn-hg901? Ktoś testował jak to wygląda, czy jest tak w rzeczywistości czy to tylko teoria? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 6 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Kończąc temat, czy są jakieś znaczące różnice w konstrukcji tylnych przerzutek 10-rzędowych GX i X9? Oba modele ze sprzęgłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marc1804 Napisano 17 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Witam, Planuję wymienić korbę FC-T4010 48/38/28T na korbę o konstrukcji HOLLOWTECH II, np Deore FC-T6010 i tu mam pytanie. Obecna kroba posiada przełożenia 48-38-28T, czy można ją zastąpić korbą z przełożeniami 48-36-26T ? Przerzutka przednia w rowerze: Shimano Deore FD-M591 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 17 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Tak. Możesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Separatysta Napisano 17 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 (edytowane) Może januszowe zapytanie. Ale czy można wstawić kasete 9 rzędów zamiast 8 rzędów, bez zmiany czegokolwiek? Bo tak patrze ciężko o 8 rzędów z mniejszą ostatnią koronką niż 28 a przy 9 rzędowej miałbym o jedną koronke więcej którą regularnie używam i ostatnią 26.Oczywiscie zdaje sobie sprawe że ostatnia byłaby na parade bo manetka jej nie złapie. Edytowane 17 Lutego 2020 przez Separatysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi