bartekss Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) podpowiedzcie proszę jak rozwiązać problem. Musiałem dać tak durzą kasetę, teraz kombinowanie jak zgrać całość. O ramę nie pytajcie bo to kawiarnia rowerowa i nie ma numeru, modelu itp. zaznaczyłem z grubsza jak wygląda miejsce do mocowania przerzutki. czyli mamy kasete SUNRACE CSMS8 do tego SHIMANO RD-M7000 11 rzędowa wózek średni. do tego łańcuch 11 rzedów SRAM Rival/GX PC-1130 120 ogniw. Całość wygląda jak na zdjęciu. zakładamy ze korzystać będę z 3 koronek tylko- największe oczywiście. Czy dobrze mi się wydaje ze trzeba jeszcze adapterem obniżyć przerzutkę oraz dodać z 10cm łańcucha by wózek był mniej ustawiony w pionie a więc mniej podatny na zahaczenie o cokolwiek co leży na ziemi. ewentualnie zastosować nowy łańcuch-11 rzędów pod e biki 138 ogniw.....ma to sens? a nie łączyć 2 łańćuchy Edytowane 11 Marca 2019 przez bartekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 @abdesign ... drogą dedukcji poprzez otwieranie kolejnych pdf Shimano oficjalnie twierdzi że ... Do fc-6800 możesz kombinować z zębatkami z fc-5800 oraz fc-9000, W tych kombinacjach dokumentacja zapewnia mechaniczna kompatybilność z zastrzeżeniem innego wykończenia / materiału. Reszta to przymiarki lub trafienie kogoś kto już to sprawdził. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeniu Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Jeśli było,to przepraszam,ale nie jest łatwo przekopać się przez tyle stron,a potrzebuję porady na szybko,bo rower na stojaku serwisowym czeka rozczłonkowany. Pytanie brzmi: jakie tarcze będą kompatybilne z korbą SLX FC-M660? musze się pchać w konkretnie tarcze slx,czy coś tańczego podpasuje? nie chce się wchodzić w zbędne koszty,bo w perpsektywie roku kolejnego jest zakup nowego wozidła, a temu chcę poprawić kulturę pracy napędu. Napęd 9s. Edytowane 13 Marca 2019 przez Grzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoms Napisano 18 Marca 2019 Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Panowie, czy w korbie poza grupowej FC-M627 38-24, można wymienić mniejszą zębatkę na 28T tak aby współpracowała ona bezproblemowo z przednią przerzutką FD-M786?. Jeśli tak to czy taka będzie odpowiednia: https://allegro.pl/oferta/shimano-zebatka-tarcza-korby-acera-fc-m361-28t-7563217779 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 18 Marca 2019 Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 38-26 na pewno będzie ok, czyli 12 różnicy, czy 10 nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 W dniu 13.03.2019 o 18:55, Grzeniu napisał: Jeśli było,to przepraszam,ale nie jest łatwo przekopać się przez tyle stron,a potrzebuję porady na szybko,bo rower na stojaku serwisowym czeka rozczłonkowany. Pytanie brzmi: jakie tarcze będą kompatybilne z korbą SLX FC-M660? musze się pchać w konkretnie tarcze slx,czy coś tańczego podpasuje? nie chce się wchodzić w zbędne koszty,bo w perpsektywie roku kolejnego jest zakup nowego wozidła, a temu chcę poprawić kulturę pracy napędu. Napęd 9s. Będą pasować dowolne tarcze na BCD 104/64mm 15 godzin temu, leoms napisał: Panowie, czy w korbie poza grupowej FC-M627 38-24, można wymienić mniejszą zębatkę na 28T tak aby współpracowała ona bezproblemowo z przednią przerzutką FD-M786?. Jeśli tak to czy taka będzie odpowiednia: https://allegro.pl/oferta/shimano-zebatka-tarcza-korby-acera-fc-m361-28t-7563217779 Sprawdź. Na pewno pasowanie dwóch nie przeznaczonych do współpracy zębatek _jakoś_ wpłynie na zmianę biegów, ale pewno dramatu nie będzie i da się wyregulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeniu Napisano 20 Marca 2019 Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Dzięki @uzurpator Przekonałem się samemu,że tak faktycznie jest. Zrobiłem składaka z tarcz 22 i 32 Deore i najwięszej 42 Acera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cook1e Napisano 22 Marca 2019 Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Na serwisie w nowym rowerze koleżka serwisant nie mógł wyregulować przedniej przerzutki, aż ostatecznie przekrecił gwint i poszla w odstawkę - Alivio FD4000. Zdjął z półki Deore FD M610 i zamontował. Dojechałem do domu, ale wydaje mi się, że na niektórych przełożeniach trochę sie ociera łańcuch o przerzutkę. Wyczytałem, że to dynasys do 10 rzędów, ja rzędów mam 9. Dodatkowo dedykowanie największa tarcza powinna mieć w maksie 42 zęby, a u mnie w alivio T4010 jest 48. W związku z tym, czy można tak jeździć i czy to w teorii jest kompatybilne, czy jednak jechać do gościa, zeby wsadził mi prawilnie przerzutkę dedykowaną do 9 rzędów z tyłu i 48 zębów na korbie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 22 Marca 2019 Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 (edytowane) Wróć i zażądaj przerzutki dopasowanej do Twojej korby. FD-m610 nie pasuje do korby 48/36/26 ( taką masz ? ) Fd-m610 pasuje do korb 40/30/22 i 42/32/24, dodatkowo jest pod łancuch 10 rzędowy ( przerzutka ma minimalnie węższą klatkę ) Model: FD M610 Przeznaczona dla napędów 3x10 Mocowanie: Obejma 34.9mm (w kpl. adaptery na 31,8mm oraz 28,6mm) Prowadzenie linki: Podwójny ciąg Kąt ramy: 66-69 stopni Całkowita pojemność: 18T Kompatybilna z dużymi tarczami korb: 40T, 42T Ty potrzebujesz przerzutki o pojemności 22 zęby ( 22T ) Max koronce 44/48 zębów i różnicy środkowa-duża tarcza 12 zębów. ( modeli jest wiele ) fd-m4000 też nie pasuje do korby 48/36/26, ma dokładnie takie same parametry jak fd-m610 poza tym, że jest pod 9 rzędowy łańcuch ( fd-t4000 by pasowała - i wiele innych ) Edytowane 22 Marca 2019 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cook1e Napisano 22 Marca 2019 Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 (edytowane) Dokładnie tak mam 48x36x26. Właśnie w domu przeczytałem, co mi wsadzili (odnośnie specydikacji) i stąd to pytanie właśnie. Dla uściślenia z tyłu mam deore M592 i kasete hg400-9s. Więc czeka mnie więc kolejna ciężka przeprawa, rower tydzień stał w serwisie i czuję, że postoi tam jeszcze jeden, biorąc pod uwage, że pewnie nawet części nie mają na stanie. Edytowane 22 Marca 2019 przez Cook1e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radarrr Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Witam. Mam następujące pytanie, muszę wymienić przerzutke zarówno przednią jak i tylną w rowerze szisiwym, obecnie jest ultegra 6700 2x10. Pytanie brzmi, czy mogę założyć zestaw przód i tył z wersji ultegra 6800 dedykowany pod napęd 2x11? Póki co chce zostawić napęd 2x10 a w przyszłości pójść przeskoczyć na 2x11. Przerzutki dedykowane pod 2x11 będą normalnie działać pod z 2x10? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Przód - powinien działać bez problemu, Tył - nie będzie. 10 rzędowe szosowe shimano ( z wyjątkiem tiagry 4700 ) działa na innym uciągu linki niż 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekss Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 (edytowane) Odnośnie mojej kawiarni rowerowej. Założyłem koło, okazało się że przy piascie arhera połączonej z kasetą 46t koło zrobiło sie asymetryczne. Więc po włożeniu w ramę koło siedzi asymetrycznie ,z jednej strony ociera o widelec , z drugiej strony jest ponad 1,5cm luzu .Da się to wygubić podkładkami. Problemem jest linia łańcucha : w ramę włożyłem suport 68mm o całkowitej długości 122mm bo taką długość do określonej korby zalecił producent. korba 3 blatowa ale interesuje mnie tylko najmniejszy 22T czyli łańcuch jest najbliżej ramy. Przy ustawieniu : z przodu blat 22 a z tyłu koronka 46t łańcuch jest wygięty i to mocno bo o około 2cm . Jeśli przesunę koło przy użyciu podkładek o około 6-7 mm by koło nie ocierało , to i tak łańcuch będzie wygięty o około 1,3cm ( ciągle liczymy przy założeniu 22t i 46T ) I tu pytanie: jeśli zakładam że z przodu będzie tylko w użyciu 22T a z tyłu będę używał koronki 36,40 i 46T - 46 przy ruszaniu tego mobilnego potworka o sporej wadze. To jak ustawić łańcuch? Mogę wyregulować jego odległość od ramy - a więc zminimalizować wygięcie łańcucha - przez założenie innego suportu-krótszego- mam 122mm , pomierzyłem suporty krótsze i np. 116 mm i w realu korba będzie siedzieć w nim głębiej -bliżej ramy- to oczywiste. Realna różnica wynosi około 7mm. Więc wtedy mniej więcej łańcuch będzie w linii prostej tzn kiedy jest na blacie 22 z przodu i 40 z tyłu. Mogę założyć jeszcze krótszy suport by jeszcze bardziej przesunąć łańcuch tak by był w linii koronki 46 . Pytanie jak to ustawić ( liczę że koronka najczęściej używana będzie to 40T ) Czy ustawiać tak by łańcuch był w linii 46 bo wtedy przy największym obciążeniu łańcuch jest w linii prostej? Czy raczej ustawić łańcuch tak by był w linii zębatki 40T? Czyli w linii zębatki którą liczę że najczęściej będę używał. Upraszczając pytanie: jakie jest dopuszczalne wygięcie łańcucha - tzn różnica między przednią zębatką a tylną koronką - 2 zębatki? czy więcej? lub tylko 1 ? Edytowane 24 Marca 2019 przez bartekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Z twojego opisu wynika ze odwalasz jakaś totalna manianę z tym rowerem ... Jakie 1,5 cm luzu z jednej a ocieranie z drugiej ... jakie regulowanie tego luzu podkładkami. Koło zaplatasz na piaście tak aby było centrycznie w osi roweru a nie regulujesz podkładkami ... Postępujesz dokładnie tak samo jak z każdą inną piasta z bębenkiem na kasetę. Wkładasz koło w haki i obręcz nie siedzi w osi roweru to musisz wrócić z tym kołem na centrownicę tylko tyle i aż tyle. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekss Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 a skąd ja mam wiedzieć jak to ma być plecione? Nie odwalam maniany tylko się nie znam i dlatego pytam. czyli koło powinno być zaplecione tak by już z kasetą opona była centrycznie na srodku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Ale to jest chyba logiczne ze obrecz ma być w środku piasty a nie w środku miedzy jej kołnierzami. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekss Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 A właśnie ze nie jest to logiczne w tym wypadku. zerknij na piaste X-RD Archera z hamulcem bębnowym pod wolnobieg. Jej środek geometryczny jest przesunięty względem środka między kołnierzami . Jej środek geometryczny wypada mniej więcej na wysokości gdzie zaczyna się bęben, kiedy zapleciesz koło z tą piastą plus dodasz wolnobieg 7 rzędów to już to inaczej wygląda bo trzeba tak pleść by obręcz była na środku ale układu piasta plus kaseta czyli na srodku licząc od nakrętek kończących z jednej strony wolnobieg a z drugiej zakończenie piasty-od strony bębna hamulca. Czyli oś w jakiej ma być ustawiona obręcz musi być nieco przesunięta w stronę kasety . I wtedy to plecenie jest asymetryczne, obejrzałem stare koło jakie wyjąłem z kawiarni, jest zaplecione właśnie asymetrycznie. Tyle ze ta asymetria jest mała ,na tyle ze mi nie wpadła w oko. Inna sprawa to zaplecenie z taką piastą -tyle że piasta pod kasetę i do tego kaseta 11 rzędów, tu asymetria musi być większa. rozmawiałem z serwisem, stwierdzili ze to ( przesunięty parasol ) z tego co rozmawiałem jakby ta asymetria byłą mniejsza to podkładki są ok. ale przy 1,5cm różnicy to za dużo, trzeba zapleść tak by przesunąć oś obręczy o około 6mm w stronę kasety. Dzięki za podpowiedź ,jak widać to nie manniana ale specyfika piasty plus kasety:) czyli koło do przeplecenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Kolego środek piasty to środek między podparciem w ramie, zawsze, koniec i kropka. Obręcz musi być w środku osi podłużnej roweru ... bo musi , bo rower jest jednośladem. Z tego wynika że obręcz musi być w środku piasty między jej podparciami w ramie. To że koło z jednej strony ma innej długości szprychy wpadające w kołnierz pod innym kątem niż z drugiej JEST NORMALNE. "Typowym" wyjątkiem jest piasta przednia pod hamulec obręczowy, ona niemal zawsze ma zbieżny środek miedzy podparciem i miedzy kołnierzami. Szukanie innej symetrii jest błędem w sztuce budowy koła, jakakolwiek korekta podkładkami nawet minimalna jest zwyczajnym dziadowaniem. Jak serwis rowerowy sugeruje że koło można wyosiować podkładkami to dla mnie to zwyczajni partacze i należy ich unikać szerokim łukiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robsonG Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) Witam. Krótkie pytanie o kompatybilność. Korba trzy blaty FC-4703 Manetki SL-4700 Chce do tego zakupić przerzutkę tylną RD-R7000 GS z kasetą 11-28. Ciąg linki jest jak najbardziej kompatybilny, ale czy ma znaczenie, że przerzutka jest zaprojektowana do dwóch blatów i czy fakt ciągnięcia łańcucha po trzech blatach z przodu może mieć negatywny wpływ na przerzutkę (np. wózek będzie zbyt mocno się wyginał)? Pomijam fakt, że jest dedykowana do 11 rzędowego napędu. Edytowane 26 Marca 2019 przez robsonG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) GS ma max pojemność 39T ... z podanych danych u ciebie jest 37T ... 37T<39T ... w tym punkcie nie powinno być problemów. Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2019 przez rzezniol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robsonG Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 A więc nie ma sensu przejmować się oznaczeniem producenta o 2x11, tylko zwracać uwagę na pojemność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 No tak ... x11 to dedykowana przynależność do grupy. Jak masz sprawdzone że ciąg linki/indeksacja będzie odpowiednia dla twoich zastosowań, to różnica w szerokości łańcucha jest do pominięcia a zakres wychyłu przerzutki jest niemal identyczny jak x10. Jedyne co cie interesuje to fakt czy wózek wyciągnie nadmiar łańcucha miedzy skrajnymi przełożeniami ( duża>duża / mała>mała). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Donayo Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Nie wiem czy post tu pasuje, ale po czym można rozpoznać dokładny model i rocznik przerzutek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) 28 minut temu, Donayo napisał: Nie wiem czy post tu pasuje, ale po czym można rozpoznać dokładny model i rocznik przerzutek? Z tyłu, gdzieś tam, jest wybite - przynajmniej w shimano. Z tego dowiesz się rocznik modelu. Rocznik samej przerzutki da się chyba wydedukować z innych rzeczy wybitych gdzieś tam ( zwykle koło napisu VIA ). Przy czym w przypadku shimano, najczęściej nr modelu wystarczy. Jeżeli shimano robi dużą zmianę, to zmienia także nr modelu. Np SL-M660 to SLX 9 rżędowy, zaś SL-M660-10 to 10 rzędowy. Podobnie np RD-M660 to wersja 9rz, RD-M660-10 to wersja 10 rzędowa. Edytowane 26 Marca 2019 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Jak już znamy model to wtedy katalog - internet i patrzymy kiedy była produkowana. Często jest tak, że dany model był produkowany przez kilka lat ( jedne krócej, inne dłużej ) i wiemy tylko orientacyjnie czy np. 2010 czy 2018 ( np. rd-m591 ), niektóre wychodziły w konkretnym malowaniu które wychodziło np. przez rok itp. ale to już szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi