kamar59 Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Waza SoloTM pawel2208 Sprawdziłem realne wydłużenie łańcucha, odpowiednim narzędziem i jest bardzo dobrze, jak widać mało co wchodzi w łańcuch. Nasze obliczenia były dobre. Kupiłem spinkę 10rz KMC (wiadomo że jest kompatybilna ze wszystkimi 10rz łańcuchami kmc shimano sram itp) i jest wyraźnie luźniejsza w wypięciu względem spinki KMC 11 rz którą rękoma nie rozepnę a tylko kombinerkami, a tą 10 rz co jest na łańcuchu Shimano jest za luźna jak na moje bardzo nawet. Podczas jazdy nic się nie stanie nie rozepnie się? W sumie łańcuch jest bardziej napięty. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Nic się nie stanie. Chyba, że będziesz kręcić pedalami do tylu pół godziny przy sporym skosie łańcucha czy bardzo brudnym, oblepionym napędzie, który będzie stawiał duży opór to może Ci się w drodze wyjątku uda wreszcie Mówisz, że spinkę 11 udalo Ci się założyć kombinerkami do łańcucha 10 sp? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Jestem pedantem w czystości łańcucha, a po przekosie ekstremalnym nie jeżdżę, z wiadomych przyczyn technicznych, no może chwilę. Założyć czyli włożyć w te "tulejki" ale nie spiąć nawet szczypcami próbowałem, ale za duży opór był i nie chciałem czegoś wygiąć. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Czyli wszystko ok. Co do spinki 11 rz do łańcucha 10 rz to osobiście nie próbowałem ( 5.65 vs 5.88 ) ale próbowałem kmc cl571 dac do łańcucha 7.3 mm, czyli spinkę 7.1 do łańcucha 7.3. Nie udało się za żadne skarby. Musiałem szlifować i ogniwo wewnętrzne i samą spinkę na szlifierce, żeby z dużym trudem wskoczylo. Rozpięcie bez kombinerek niemożliwe. Ale to z ciekawości robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Krótkie pytanie: które korby szosowe będą pasowały do tego suportu? Wszystkie octalinki od 105 w górę czy są jakieś wyjątki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 To stary model octalink w wersji v1, a obecnie są v2. Jeśli znajdziesz korbę która potrzebuje wersji v1 , oraz dodatkowo suport w tej długości to będzie pasowała. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Z tego co pamiętam to Shimano niemal na raz wprowadziło oba standardy - V1 dla xtr'a, dura-ace, ultegry, rok później doszedł v1 w 105, a tańsze grupy dostały V2 i ten standard trwa w jakiś altusach do dziś. Suport ten ze zdjęcia jest mój - zdrowy. Ramion korb ultegry czy 105 na octalink jest trochę na allegro. Po prostu nie jestem pewien czy były tez modele na V2 i czy ta konkretna długość (chyba dla szosy były tylko dwie) podejdzie do każdych ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Octalinki v2 z tego co wiem weszły ładnych kilka lat po v1, co do długości osi v1 do korb szosowych to róznie korby mogły mieć ( trzeba sprawdzić każdy model jakiej długości suport shimano przwidywało ) najczęściej dla dwurzędowych 109,5 mm a dla trzyrzędowych 118,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 10 minut temu, abdesign napisał: Ramion korb ultegry czy 105 na octalink jest trochę na allegro Zgadza się , nawet to ,że pod V1. Ale dopasowanie pod długość suportu którą masz może być trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Jeśli będzie korba 2 rzędowa i suport 112,5 to linia łańcucha będzie większa o 1,5 mm. Jeśli przednia przerzutka to obsłuży ( max wychylenie ) ale pewnie tak, to pozostaje kwestia ocierania łańcucha o wózek przerzutki przedniej przy skrajnych położeniach. ( 1,5 mm to nie duzo, ale jednak ) Natomiast z manetką z półbiegami chyba powinno być ok. ( ale zgaduję, mogę się mylić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Dziękuję Panowie, daruję sobie chyba w razie ten pomysł. Będę polował na jakąś tiagrę czy sorę z ośką. Niestety pech (albo i nie pech) chciał że mam wolne korby tiagrę i ultegre ale 175ki po sobie a potrzebuję krótkich 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 W dniu 14.12.2018 o 22:15, SoloTM napisał: Nic się nie stanie. Chyba, że będziesz kręcić pedalami do tylu pół godziny przy sporym skosie łańcucha czy bardzo brudnym, oblepionym napędzie, który będzie stawiał duży opór to może Ci się w drodze wyjątku uda wreszcie Mówisz, że spinkę 11 udalo Ci się założyć kombinerkami do łańcucha 10 sp? "Tak ma być, spinka jest rozpinana bez narzędzi, a podczas kręcenia korbą i na postoju łańcuch jest napięty i nic się nie rozepnie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tau271182 Napisano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Witam proszę o pomoc. Posiadam Author Ronin 2017r. Zamierzam przejść na napęd 1x10. Plan mam taki przednia zębatka firmy banless 36T nw a do tyłu chciałbym włożyć kasetę 11-42. Moje pytanie czy to będzie działać. Tylnia przerzutka to Shimano Tiagra 4700. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Tylna przerzutka nie ogarnie takiej kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Jak chcesz 1x w szosie/przełaju na "szerokiej" kasecie to musisz wziąć Sram Rival lub Apex(z długim wózkiem) i będziesz miał wtedy 1x11. ... albo przerzutkę MTB od Shimano. Edytowane 26 Grudnia 2018 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Teraz, phoe napisał: ... albo przerzutkę MTB od Shimano. Tylko co wtedy z kompatybilnością przerzutka-klamkomanetka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 ... ktora ma niekompatybilny ciag z ichszymi klamkomanetkami ... bo Shimano tak ma wysoce nuestabdardiwy produkt standardowy ... W grupach szosowych jedyny słuszny kierunek na 1xXX to SRAM Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Jakie niesyety ... SRAM to świetny sprzęt w wielu aspektach zjada Shimano na śniadanie. Dla mnie poza ceną Shimano nie ma wyraźnych przewag nad SRAMem ... Dla kogoś kto z jakiegoś powodu nie trawi gripshiftow argumentem mogą być jeszcze manetki w grupach MTB. Co najistotniejsze SRAM jest wewnatrz siebie kompatybilny niemal wszędzie i zawsze ... A Shimano zachowuje się jakby konstruktorzy sprzetu MTB i szosowego mieli zakaz komunikacji miedzydziałowej ... tam każdy sobie rzepkę skrobie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Niestety , bo nie przekonuje mnie funkcja double tap w klamkomanetkach Srama. Zrobiłem małą rundkę i mam mieszane uczucia.Jestem przyzwyczajony do klasyki w stylu Shimano. To mnie najbardziej blokuje na chwilę obecną przed pójściem w napęd 1x.. No i cenowo wychodzi trochę drożej , chociaż to akurat najmniejszy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Double tap jest świetny ale ja mogę być nieobiektywny bo nigdy nie jezdzilem na klamkomanetkach Shimano . Kwestia przyzwyczajenia i nienastawiania się na "nie bo nie" . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Nie nastawiam się. Miałem okazję go sprawdzić , co prawda bardzo krótko. Jak będę miał okazję , to dam mu jeszcze szansę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Przerzutka Shimano 11s MTB z klamkomanetkami szosowymi może działać :) Jest to co prawda "druciarstwo", ale u mnie działa perfekt jeśli chodzi o dokładność zmiany biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Jeśli działa bez przeróbek , to żadne druciarstwo. Możesz podać co dokładnie połączyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tau271182 Napisano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Mam pytanko czy ktoś oprócz firmy banless produkuje zębatki nw w rozstawie 4x110 bcd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi