Cagiva4 Napisano 14 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Następne pytanko. Jakie zadanie ma długość wózka, jaką pracę wykonuje? Wiem że dobiera się wózek do obliczonej pojemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandacik Napisano 14 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Czy przerzutka RD-M7000 będzie współpracować z korbą np. Tiagra ale z zębatką narrow wide 40? Czy jednak musi pozostać schemat szosza-szosa, mtb-mtb? Ogólnie zmieniała się koncepcja i chcę stworzyć napęd 1x10, ale wstępnie przerabiając obecną korbę FC-M521 26/36/48 na 38 narrow wide. Kaseta HG81 11-36. Obawiam się jedynie, że 38 może być mi mało (rower to taka hybryda na sztywnym widelcu, coś gravel na prostej kierownicy). Przy obecnej kasecie 12-25 nigdy jej nie użyłem zębatek 12,13 a już używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 14 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Sama korba i tylna przerzutka nie ma nic do siebie, tutaj zawsze będzie to ze sobą działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plate Napisano 15 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Witam Wszystkich! Posiadam rower KONA PRECEPT 130. Chciałbym dać swojemu dziecku nowy napęd. Stary set wygląda następująco: NAPĘD PRZERZUTKA PRZEDNIA Shimano SLX PRZERZUTKA TYLNA Shimano Deore Shadow MECHANIZM KORBOWY Shimano Deore 22/32/44 zęby SUPORT Shimano Alivio KASETA Shimano Acera 11-34 zęby 9 biegów ŁAŃCUCH KMC Z99 Z przodu chciałbym wrzucić napinacz - jaki oraz jaki mechanizm korbowy? Czy kasetę oraz łańcuch kupić takie, jakie były oryginalnie? Czy przerzutkę tylną kupić również taką, jak była oryginalnie czy może zamienic na XT RD-M772? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 15 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Napinacz? Po co? Rozumiem że rozważasz napęd 1x ale od tego dziś są zębatki NW. Trudno dociec po co wymienisz cały napęd ale zrobić z 3x9 napęd 1x9 dziecku, rozważając dodatkowo kasetę z max 34t... Napisz czemu zmieniasz i co chcesz osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plate Napisano 15 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Mówiąc dziecku, miałem na myśli swój rower Tempo jazdy mam rekreacyjne, za to w mieście jeżdżę dość agresywnie. Jeśli mam na drodze schody, to z nich skacze. Wskakuje na murki, przeskakuje przeszkody. Bawie się w lekki street jak mogę i gdzie mogę. W teren jeżdżę rzadko, ale w obydwóch przypadkach często łańcuch nie był moim zdaniem wystarczająco napięty, a w tym stylu jazdy kończy się to czasem źle. W dodatku prawie nigdy nie zmieniam przedniego przełożenia, wiec wolałbym je zamienić na jeden solidny, a zarazem napięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mataz01 Napisano 15 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Ile kosztowałoby mnie domontowanie tylniej kasety, przerzutki i manetki do tego roweru? https://www.olx.pl/oferta/cube-flying-circus-dirt-bike-downhill-CID767-IDwzV5B.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 16 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Koło jest z bębenkiem na kasetę , czy single speed ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mataz01 Napisano 16 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 16 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 (edytowane) I czy rama ma możliwość montażu przerzutki. Internet mówi że tak, ale haka w tym rowerze co dałeś link nie widać, albo model bez haka albo jest on niewidoczny/ułamany. Edytowane 16 Lipca 2018 przez phoe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 16 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Jeśli rama ma hak , a koło jest przystosowane pod kasetę , to ok.200 zł . Ale to przy tańszym sprzęcie , czyli 8/9 s. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plate Napisano 17 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radarrr Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Witam, mam pytanie, czy korbe Shimano XT 785 przeznaczoną do napędu 2x10 da się przerobić pod napęd 1x10 lub 1x11? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Niby się da, ale linia łańcucha zostanie skopana gdy zamontujesz jeden blat w miejsce dużego.Można ją poprawić dając zębatkę z offsetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radarrr Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Blat z jakim offsetem musiałbym założyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Z tego co pamiętam , to korba 1rz ma linię 50,3 lub 50,4 mm.Natomiast duży blat w korbie 2rz ma ok. 52,5 mm.Czyli offset 2,2 mm da linię jak w korbie 1rz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radarrr Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Czyli taka zębatka będzie ok? http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7003091488 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Jeśli w obecnej korbie masz BCD 104 , a raczej tak , to będzie odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radarrr Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Tak tak, BCD 104 jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwutlenek Napisano 19 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 (edytowane) Czy przerzutka przednia np. jak poniżej (10 rz.) https://www.cyklomania.pl/shimano-przerzutka-slx-fd-m672-l-side-swing-3rz-low,id6036.html będzie prawidłowo współpracować z przednią manetką 3 rzędową od grupy 9 rzędowej? Edytowane 19 Lipca 2018 przez dwutlenek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Tak.Manetka 9s obsłuży przerzutkę 10s . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwutlenek Napisano 19 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Dziękuje bardzo - a czy może pojawić się efekt obcierania łańcucha o przerzutkę na skrajnych przełożeniach (w związku z tym iż łańcuch 9 rzędowy jest trochę szerszy od 10 rz.) lub w najgorszym wypadku uniemożliwiający prawidłową zmianę przełożeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Powiedźmy że na 1-2 skrajnych może , ale nie ma obawy że uniemożliwi zmianę przełożeń. Można natomiast bez najmniejszych problemów dać łańcuch 10s do kasety 9s , wtedy wszystko będzie śmigać. A przerzutka dobrze dobrana do korby ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwutlenek Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Korba to stara Shimano Deore FC-M532 lecz z wymienionym blatem z 44 na 42 (pojemność to 42-22=20, przerzutka ma 18). Wiem że korby 9 rzędowe są wrażliwe na pracę z 10 rzędowymi przerzutkami + dodatkowo pojemność przerzutki jest mniejsza - czy taki układ będzie się dało prawidłowo wyregulować tylko dla przednich zębatek korby 24 oraz 32 (blatu 42 praktycznie w ogóle nie używam - tutaj może obcierać) dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miller348 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Witam. Czy przerzutka shimano rd m670 slx 10 rzędowa będzie kompatybilna z manetką sram x7 10rz i kasetą srama ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi