Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry, czy mogę łączyć przedni blat narrow wide z kasetą 9rz i łańcuchem 9rz? Przednia zębatka wg opisu dedykowana do napędów 10-12.

Edytowane przez endriu
Napisano (edytowane)

Cześć, teraz odkryłem ten temat i zacząłem się zastanawiać, czy niezbyt frywolnie wybrałem rzeczy do wymiany w starym rowerze. Myślałem, że to wszystko się ze sobą jakoś dogada, ale może jestem w błędzie i jednak trzeba to jakoś bardziej dobrać? Chcę tam wrzucić korbę shimano fc-m311, wolnobieg mf-tz500 i łańcuch KMC X8. Będzie ok?

Edytowane przez trocha
Napisano

Witam, proszę o pinie fachowców, 

mam zamiar zmontować taki zestaw:

Korba: Shimano Ultegra FC-R8100 (12-rzędowa, 46/36T)

Kaseta: Shimano Ultegra CS-R8000 (11-rzędowa, 30/11T)

Przerzutka TYŁ: Shimano 105 RD-R7000 (11-rzędowa) krótki wózek

Przerzutka PRZÓD: Shimano 105 FD-R7000 lub Shimano Ultegra FD-R8000  (11-rzędowa)

Łańcuch: Shimano Ultegra CN-HG701 (11-rzędowy)

Klamkomanetki: Shimano 105 ST-R7000 (11-rzędowe)

Korba jest 12 rzędowa ale tylko taka ma ten układ zębów który mi odpowiada. Czy taki zestaw będzie dobrze pracował? Zastanawiam się nad przerzutką przednią - mam już kupioną 105 R7000, ale podobno przy różnych grupach korby i napędu lepiej jest zamontować przerzutkę wyższej klasy (w tym wypadku FD-R8000) aby płynniej pracowała - czy to rozumowanie jest prawidłowe?

z góry dziękuję za porady i pozdrawiam M.

Napisano

@maszp Z korbą nie powinno być problemów. Przy tej generacji przerzutek nie będziesz raczej czuł różnicy. W poprzednich może to było bardziej odczuwalne, a już szczególnie przeskok między generacjami. Ale jak róznica nie jest duża, możesz dopłacić ;)

• +1 pomógł 1
Napisano
7 godzin temu, maszp napisał:

Korba jest 12 rzędowa ale tylko taka ma ten układ zębów który mi odpowiada.

Była ultegra r8000 46-36 ale pewnie ciężko dostać, za to rs510 46-36 kupisz za 5 stów

7 godzin temu, maszp napisał:

Zastanawiam się nad przerzutką przednią - mam już kupioną 105 R7000, ale podobno przy różnych grupach korby i napędu lepiej jest zamontować przerzutkę wyższej klasy (w tym wypadku FD-R8000) aby płynniej pracowała - czy to rozumowanie jest prawidłowe?

Bez znaczenia. BTW regulacja przednich przerzutek r7000/8000 i w górę jest trochę upierdliwa, u siebie wywaliłem r8000 i zamontowałem 6800😁

• +1 pomógł 1