Skocz do zawartości

[Kompatybilność napędów] Temat do dyskusji, zadawania pytań, etc.

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Zacytuję samego siebie:

"Nie jestem pewny ale chyba cuesy mają dla wszystkich kaset taki sam rozstaw koronek czyli jak 11s - jeśli tak to sąsiednie koronki kasety cues9 są bliżej/ciaśniej niż w kasetach hg9s .... ale to do potwiedzenia bo ja nie jestem mechanik"

Czyli można oczekiwać że uciągi linki manetki cues są inne niż w klasycznych oldschoolowych 9s... tyle że ja gdybam bo nie próbowałem kleić cuesa z hg9

W dniu 25.10.2024 o 22:25, ppd4791 napisał:

Aktualnie posiadam przerzutkę tylną Alivio 3100 i przednią Acera (napęd 2x9). Czy manetki Cues 2x9 będą z tymi przerzutkami współpracować?

zapomnij, niedawno przerabiałem próbę obsługi deore cuesem, nic z tego, można ustawić, że będzie od dołu 1 bieg, potem 3, 4,6,7 i 9, tylko że większość z tych biegów trochę ściąga na górę lub dół, innymi słowy aktuacja jest nieliniowa, tylko do końca nie wiem gdzie, czy w manetce i przerzutce, czy tylko w manetce, czy może tylko w przerzutce, np. sram robi aktuację 1:1 (m. inn. w Apex), czyli każdy uciąg linki bez względu na bieg jest taki sam, w ogóle kultura obsługi linki jest zupełnie inna, jest specjalna prowadnica na przerzutce po której jest prowadzona linka zanim trafi pod śrubę blokującą, a jak to jest w Deore?  idzie po dzikim łuku z ramy, po to żeby przechodzić do śruby tuż nad śrubami regulującymi, więc w razie regulacji zawsze nieco naciągam śrubokrętem linkę.
Co ciekawe chatgpt mi to podowiedział, miałem iść z tym do mechanika, bo myślałem że coś źle robię, chociaż już wiele razy wymieniałem manetkę bądź przerzutkę, ale tym razem czas produkcji przerzutki to ok. 2008, a manetka CUES 2019 lub później, technologia miała sporo czasu na zmianę, i zrobiła to.

Trzeba zadać precyzyjne pytanie "czy manetka Shimano CUES jest kompatybilna z przerzutką Shimano Deore?"

odpowiedź: "

Manetka Shimano CUES nie jest kompatybilna z przerzutką Shimano Deore, ponieważ obie grupy wykorzystują różne systemy indeksowania biegów. Shimano CUES stosuje technologię LinkGlide, natomiast Shimano Deore działa w oparciu o system HyperGlide. LinkGlide i HyperGlide mają inną liczbę skoków oraz charakterystykę przesuwania, przez co łączenie komponentów z obu systemów może prowadzić do problemów z precyzją i płynnością zmiany biegów.

Aby uzyskać najlepsze działanie, zaleca się, aby manetki i przerzutki były zgodne z tą samą technologią, czyli LinkGlide dla Shimano CUES i HyperGlide dla Shimano Deore.

"

teraz to oczywiste, jak śmiałem łączyć HG z LG, no cóż.. mimo że wiedziałem że używam łańcucha HG nie miałem pojęcia że HG może dotyczyć sposobu działania manetki.

Szukam przerzutki z dolnym ciągiem linki i niską obejmą, która będzie współpracowała z zębatką 48t. Mam do was kilka pytań :)

Znalazłem kilka opcji ale w tych najfajniejszych teoretyczna maksymalna pojemność to 42-44t.

Czy teoria w przypadku przednich przerzutek równa się praktyce, a może da się "nagiąć" specyfikację? :)

Mam napęd 2x10 - tu myślę, że możemyu potwierdzić kompatybilność przedniej przerzutki 3x do manetki 2x? Mogę mieszać manetkę Sram x-7 z przerzutką Shimano?