ppd4791 Napisano 25 Października Udostępnij Napisano 25 Października Aktualnie posiadam przerzutkę tylną Alivio 3100 i przednią Acera (napęd 2x9). Czy manetki Cues 2x9 będą z tymi przerzutkami współpracować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano Sobota o 23:14 Udostępnij Napisano Sobota o 23:14 Zacytuję samego siebie: "Nie jestem pewny ale chyba cuesy mają dla wszystkich kaset taki sam rozstaw koronek czyli jak 11s - jeśli tak to sąsiednie koronki kasety cues9 są bliżej/ciaśniej niż w kasetach hg9s .... ale to do potwiedzenia bo ja nie jestem mechanik" Czyli można oczekiwać że uciągi linki manetki cues są inne niż w klasycznych oldschoolowych 9s... tyle że ja gdybam bo nie próbowałem kleić cuesa z hg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano Niedziela o 05:20 Mod Team Udostępnij Napisano Niedziela o 05:20 Shimano oficjalnie podaje że Cues jest kompatybilne tylko z Linkglide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pemekscreen Napisano Niedziela o 10:00 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:00 W dniu 25.10.2024 o 22:25, ppd4791 napisał: Aktualnie posiadam przerzutkę tylną Alivio 3100 i przednią Acera (napęd 2x9). Czy manetki Cues 2x9 będą z tymi przerzutkami współpracować? zapomnij, niedawno przerabiałem próbę obsługi deore cuesem, nic z tego, można ustawić, że będzie od dołu 1 bieg, potem 3, 4,6,7 i 9, tylko że większość z tych biegów trochę ściąga na górę lub dół, innymi słowy aktuacja jest nieliniowa, tylko do końca nie wiem gdzie, czy w manetce i przerzutce, czy tylko w manetce, czy może tylko w przerzutce, np. sram robi aktuację 1:1 (m. inn. w Apex), czyli każdy uciąg linki bez względu na bieg jest taki sam, w ogóle kultura obsługi linki jest zupełnie inna, jest specjalna prowadnica na przerzutce po której jest prowadzona linka zanim trafi pod śrubę blokującą, a jak to jest w Deore? idzie po dzikim łuku z ramy, po to żeby przechodzić do śruby tuż nad śrubami regulującymi, więc w razie regulacji zawsze nieco naciągam śrubokrętem linkę. Co ciekawe chatgpt mi to podowiedział, miałem iść z tym do mechanika, bo myślałem że coś źle robię, chociaż już wiele razy wymieniałem manetkę bądź przerzutkę, ale tym razem czas produkcji przerzutki to ok. 2008, a manetka CUES 2019 lub później, technologia miała sporo czasu na zmianę, i zrobiła to. Trzeba zadać precyzyjne pytanie "czy manetka Shimano CUES jest kompatybilna z przerzutką Shimano Deore?" odpowiedź: " Manetka Shimano CUES nie jest kompatybilna z przerzutką Shimano Deore, ponieważ obie grupy wykorzystują różne systemy indeksowania biegów. Shimano CUES stosuje technologię LinkGlide, natomiast Shimano Deore działa w oparciu o system HyperGlide. LinkGlide i HyperGlide mają inną liczbę skoków oraz charakterystykę przesuwania, przez co łączenie komponentów z obu systemów może prowadzić do problemów z precyzją i płynnością zmiany biegów. Aby uzyskać najlepsze działanie, zaleca się, aby manetki i przerzutki były zgodne z tą samą technologią, czyli LinkGlide dla Shimano CUES i HyperGlide dla Shimano Deore. " teraz to oczywiste, jak śmiałem łączyć HG z LG, no cóż.. mimo że wiedziałem że używam łańcucha HG nie miałem pojęcia że HG może dotyczyć sposobu działania manetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppd4791 Napisano Niedziela o 21:08 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:08 Dziękuję za odpowiedzi. W takim razie czy ktoś może wie jaka jest różnica między manetkami 9 rzędowymi Alivio SL-M3100 a Altus SL-M2010. Poza napisem wyglądają identycznie. Mam teraz Altusy i nie wiem czy warto przejść na Alivio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano Poniedziałek o 10:49 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:49 Czy tarcze z korby tiagry 4700 podejdą do korby ultegry 6800? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano Wtorek o 19:17 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:17 Szukam przerzutki z dolnym ciągiem linki i niską obejmą, która będzie współpracowała z zębatką 48t. Mam do was kilka pytań Znalazłem kilka opcji ale w tych najfajniejszych teoretyczna maksymalna pojemność to 42-44t. Czy teoria w przypadku przednich przerzutek równa się praktyce, a może da się "nagiąć" specyfikację? Mam napęd 2x10 - tu myślę, że możemyu potwierdzić kompatybilność przedniej przerzutki 3x do manetki 2x? Mogę mieszać manetkę Sram x-7 z przerzutką Shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano Środa o 09:49 Udostępnij Napisano Środa o 09:49 Czy jest szansa, że poniższe klamkomanetki szosowe microNEW będą działać z napędem 3x8 (przód Tourney, tył Acera) i hamulcami v-brake? https://www.aliexpress.com/item/1005007170286147.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.228a1e8fSj5ZMJ&algo_pvid=0f5994f5-82f5-463b-bf61-abbbb6635f0f&algo_exp_id=0f5994f5-82f5-463b-bf61-abbbb6635f0f-0&pdp_npi=4%40dis!PLN!386.20!173.79!!!669.09!301.09!%40211b430817302067786201111e952f!12000039686365528!sea!PL!710259158!X&curPageLogUid=vv8KKRiyMvjM&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A#nav-review Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi