Mod Team bogus Napisano 1 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Jeśli kaseta LinkGlide to taki musi być cały napęd. LG nie jest kompatybilny z niczym innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Zaraz zaraz, nie istnieje twór oznaczony cs-m8000 w standardzie link glide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prunt Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Tak, popierniczyłem wszystko, nie wiem w sumie czemu. Znalazłem też zestawienie kompatybilności na stronie Shimano, więc pytanie ... no ... do wyrzucenia. https://productinfo.shimano.com/#/com/?acid=C-435&cid=C-432 Sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xgrzehoox Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 W dniu 23.09.2023 o 15:24, sztorm napisał: A hak przerzutki masz prosty ? No i nie było całkiem dobrze i to nie dawało mi spokoju. Jednak hak był trochę krzywy, bo jak podgiąłem francuzem w odpowiednim kierunku kółka się ułożyły bardziej równolegle do zębatek i od razu lepiej wchodzą biegi W dniu 23.09.2023 o 17:47, sztorm napisał: odpowiednią odległość górnego kółka przerzutki od największej zębaki Ile mm powinno być licząc od końców zębatek? Kaseta 9rz. 11-34 Alivio, Przerzutka Deore RD M-531. Regulacja wkręcona do hak prawie na max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztorm Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 5-6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 4 Października 2023 Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Jaką najmniejszą zębatkę można zamontować na korbie z BCD 104? Wejdzie coś poniżej 32 zębów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 4 Października 2023 Udostępnij Napisano 4 Października 2023 30ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KellysI50 Napisano 8 Października 2023 Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Cześć, Czy na piaście Shimano MT400-B zamontuje kasetę 11 rzędową M5100 bo wg. kompatybilności na stronie Shimano w teorii nie ale czytając opis piasty to pasuje do 11 rzędów. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/altus-m370/FH-MT400-B.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m5100/CS-M5100-11.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 8 Października 2023 Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Tak, zamontujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blood Napisano 8 Października 2023 Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Kojarzy ktoś czy na korbie Shimano Deore FC-M6100-1, Boost, 32T zamontuję jakąś tarczę 36T? Czy 36 zębów to tylko na Deore XT jeśli chodzi o napędy 1x12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Zamontujesz bez problemu. Przecież to tak samo DM jak w SLX, XT i XTR. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blood Napisano 8 Października 2023 Udostępnij Napisano 8 Października 2023 A czy w związku z założeniem większej zębatki niż to jakie przewiduje producent (30T i 32T) to oznacza że będę musiał np unikać wtedy największych przełożeń na tylnej przerzutce bo może to spowodować zbyt duże napięcie na tylnej przerzutce czy coś w ten deseń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Unikać nie, pod warunkiem, że zastosujesz dłuższy łańcuch, bo obecny może być za krótki. Druga sprawa to czy zębatka 36T zmieści się w ogóle w ramie. Co to za rower? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blood Napisano 8 Października 2023 Udostępnij Napisano 8 Października 2023 (edytowane) https://www.cube.eu/pl/cube-reaction-c-62-race-fireorange-n-black/616310 Myślisz że może być problem? Edytowane 8 Października 2023 przez Blood Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Może być problem. Kwestia ilości miejsca w ramie. Sprawdź ile masz miejsca pomiędzy obecną zębatką 32T a widełkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 3 godziny temu, bogus napisał: Unikać nie, pod warunkiem, że zastosujesz dłuższy łańcuch, bo obecny może być za krótki. Druga sprawa to czy zębatka 36T zmieści się w ogóle w ramie. Co to za rower? Potwierdzam, działa bez problemu, u mnie 12sp. GX w połączeniu z korbą Deore na której jest blat 36T. Swoją drogą, zastanawiam się, czy nie zmienić korby na inną. Wybierając nową korbę urodziło mi się pytanie: Jeśli na zębatce jest napisane, że "Shimano 12sp chain only", to łańcuch Eagle serio nie podejdzie? Czy może to bujda na resorach i łańcuch Sram 12sp. na zębatce Shimano będzie działał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Już teraz dokładnie nie pamiętam jak to jest, ale jeśli dobrze kojarzę to zęby Shimano są szersze niż Sram. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurak Napisano 12 Października 2023 Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Mam napęd 1x11 z kasetą slx 11/40 +customowa zębatka 45 zastosowana nowa przerzutka 5100 działa średnio jaką polecasz przerzutkę do napędu 1x11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 12 Października 2023 Udostępnij Napisano 12 Października 2023 M5120/M6000/M7000/M8000/M9000 M4120 odpuść bo nie ma sprzęgła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurak Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Miałem 8000 przed zmianą napędu , a coś na dużych kółkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Wiesz ze masz kasetę "nie kompatybilną" z obecną przerzutką? Możesz zmienić kasetę dobierając właściwą długość łańcucha tak jak mówi instrukcja, albo spróbować z łańcuchem odpowiednio dłuższym tak jakbyś miał kasetę 51. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 (edytowane) Kiedyś nad tym się tu teoretycznie zastanawioałem a teraz mam w ręce obie przerzutki, więc może moje spostrzeżenia się komuś przydadzą, no albo ktoś je zaneguje 😉 Dwie przerzutki 12 biegowe jak poniżej, lewa GRX SGS, prawa Deore. Pomierzyłem wszystkie odległości w pantografie, długość ramienia pod opór pancerza, i wszystkie te odległości wyglądająsą wg mnie na takie same. Jedna rzecz je różni, i chyba tu jest uwzględniany inny ciąg manetek GRX vs te MTB. Moim zdaniem to punkt mocowania linki na ramieniu ciągnącym co zmienia przełożenie. Linka idzie od oporu do tego ramieniania jak zielona linia w GRX, i żółta w Deore. W Deore jest zawrotka o 180st, a w GRX idzie prosto na przestrzał – tak są kanały na linkę zrobione pod podkładką. Wg mnie wystarczy cienki pilniczek i w tej Deore na pomarańczowo zaznaczony kanał zrobić i można ją używać (i pewnie inne MTB) zamiast przerzutki GRX. Będę to próbował jak w końcu mi rama gravelowa dojdzie i wszystko będę składał. I można też w drugą stronę, czyli GRX w MTB używać, robiąc na czerwono zaznaczony kanał. Swoją drogą trochę nie rozumiem S. Można było przecież zrobić w tych zmieniarkach MTB uniwersalne ramie z kanałami po obu stronach, oznaczyć to jakoś GRX/MTB, i można by je używać i w gravelu i w MTB zamiennie. Ewentualnie zmienić ciąg klamkomanetek GRX na taki jak w MTB i używać obecne zmieniarki MTB bez ich zmian. Przecież S nie straciłoby na tym gdyby do graveli sprzedawało przerzutki MTB. Dziwne to. p.s. wózek w Deore cały stalowy + kółeczka bez łożysk/uszczelnień, GRX wózek cały alu i kółka na łożyskach/uszczelnione, wagowo cała GRX 288g czyli lżej o 68g od Deore, ale +4g względem XT SGS, pewnie ze względu na baryłkę 😉. Cenowo XT są tańsze, ale nie jest to powalająca różnica. Edytowane 13 Października 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 W dniu 9.10.2023 o 02:19, klon napisał: Potwierdzam, działa bez problemu, u mnie 12sp. GX w połączeniu z korbą Deore na której jest blat 36T. Swoją drogą, zastanawiam się, czy nie zmienić korby na inną. Wybierając nową korbę urodziło mi się pytanie: Jeśli na zębatce jest napisane, że "Shimano 12sp chain only", to łańcuch Eagle serio nie podejdzie? Czy może to bujda na resorach i łańcuch Sram 12sp. na zębatce Shimano będzie działał? Będzie działał. W drugą stronę niekoniecznie tzn. łańcuch shimano 12s na (nieużywanej) korbie sram bo shimano jest węższy wewnętrzbie od reszty świata 12s. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurak Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 6 godzin temu, wolek napisał: Wiesz ze masz kasetę "nie kompatybilną" z obecną przerzutką? Możesz zmienić kasetę dobierając właściwą długość łańcucha tak jak mówi instrukcja, albo spróbować z łańcuchem odpowiednio dłuższym tak jakbyś miał kasetę 51. Zmieniłem hak na inny jest lepiej ale nie idealnie Z przodu 32 z tyłu 11/45 długość łańcucha 116 ogniw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Jak @wolek wspomniał żeby rd-m5100 jako tako działała z kasetą inną niż 11-51 musisz mieć dł łańcucha dobraną tak jakbyś miał tam kasetę 11-51 (czyli dłuższy o te kilka ogniw). Poza tym górne kółko ustawiasz nie na znak na wózku tylko na czuja (w manualu jakiejś starej dwunastkowej xtr podawali nawet odległość w mm jaka ma być od osi kółka przerzutki di zębów kasety dla takiej kobinacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi