KellysI50 Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Cześć, Chciałbym zmienić u siebie w rowerze przerzutki z 10 na 11 Obecnie posiadam: Korby: SHIMANO E8000 (38T) - length 170mm Kaseta: SHIMANO CS-HG4100-10 (11-46T) Piasty: SHIMANO MT400-B Disc Center Lock (15x110mm / 12x148mm / 32 holes) jestem zainteresowany wymiana tego sprzętu ze względu na podjazdy na: Przerzutka: RD-M5100-SGS Kaseta: CS-M5100-11 Moje pytanie czy będę musiał zmieniać piastę? Dodatkowo jaki dobrać do tego łańcuch i jaka wtedy powinna być jego długość? Rower kellys i50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Sierpnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Musisz zmienić kasetę, przerzutkę, łańcuch i manetkę. Nie ma potrzeby wymiany piasty bo to nadal kaseta na bębenek HG. Długość łańcucha dobiera się na rowerze i raczej nikt w ciemno nie strzeli jaka będzie odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KellysI50 Napisano 3 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Dziękuje za informacje. Chciałbym jeszcze zapytać jeszcze jaki łańcuch do tego dobrać? Bo obecnie mam KMC e10 i czy pójść w takim razie w KMC e11 czy z grupy Shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Sierpnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Osobiście brałbym Shimano, najlepiej z wyższych grup 11s. KMC z tego co można poczytać nie za dobrze współgra z nowymi kasetami Shimano, głównie kuleje kultura pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 3 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Cytat KMC z tego co można poczytać nie za dobrze współgra z nowymi kasetami Shimano, głównie kuleje kultura pracy. Na 1x11 na 2 i pol lancucha, przejechalem szosa 20000km i ciagle dzialaja. Do Fula 1x12 tez kupilem KMC i wszyscy tu mowili ze zle dziala. Po kilkuset kilometrach nie widze problemow. Ja pozostane przy KMC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin2023 Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) Chciałem zapytać i prosić o pomoc jaki łańcuch kupić do tego napędu. Jest strasznie luźny, koło jest przesunięte do samego tyłu. Zębatka z przodu ma 44 zęby, a z tyłu 19 zębów łańcuch ma 108 ogniw. Jaki by tu łańcuch pasował? Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez bogus Pisownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Potrzebujesz łańcucha 1 rzędowego - Shimano Nexus, Sram PC-1, KMC Z1. Jezeli będziesz robił wymianę sam, to jest potrzebny rozkuwacz do łańcucha do demontażu starego i skrócenia nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Witam. Może już było takie pytanie , ale tylu stron nie przejrzę . Czy 11 biegowa manetka będzie współgrała z tylną przerzutką Sram ? Bodajże model Apex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) Apex 1 to Exact actuation, to ma "cable pull"*"derailleur ratio" - 3.1*1.3. Shimano MTB 11 jest - 3.6*1.1. Shimano z Apexem będzie miało 3.6*1.3, aż 17% różnicy. Więc ze strony matematyki to będzie kiepsko chodzić. Ale może poprowadzenie linki z innej strony śruby czy podobna magia może polepszy sytuację. Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez remover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, Tatanka napisał: Czy 11 biegowa manetka będzie współgrała z tylną przerzutką Sram ? Bodajże model Apex. ...ale jaka manetka 11 biegowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 No tak , nie napisałem😳 Coś z Shimano. Model jeszcze nie wybrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Witam. Żona ma Orkana z napędem 3x8 (48x38x28, a tył chyba 11-32). przerzutki przód Tourney, tył Alivio. Manetki ST-EF500. Problem to zmiana przełożeń z przodu. Żona nie ma siły na zmianę przełożeń. Tzn nie jest w stanie zrobić tego kciukiem, robi to całą dłonią. W starym rowerze miałem właściwie tak samo i po całym dniu kciuk odpadał. A używane są tylko dwa blaty. Chciałbym jej ulżyć, aby jazda stała się przyjemniejsza. Wg mnie to przerzutka ma za mocną sprężynę. Ale jakieś Alivio na przód nie obsługuje takich dużych blatów. Czy jest jakaś lepsza przerzutka, która będzie chodzić lżej niż Shimano FD-TY510. Nie wykluczam wymiany manetki. A może przejść na napęd 2 rzędowy, pytanie czy można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 A może wystarczy dać nowe pancerze i nierdzewną linkę? Bo to z reguły jest przyczyna, nie przerzutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Ja w Kandsie mam z przodu taki sam zestaw i też ciężko to chodziło. A linki i pancerze zmieniałem. W Romecie przeczyściłem jej przerzutkę, dałem smaru, nasmarowałem również linki. Mam wrażenie że jest lepiej, ale to wciąż za ciężko dla niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Żonka ma Acerę FD-M360 i jest spoko. Nie namawiam , ale mam drugą sztukę nówkę na zbyciu😉 A swoją drogą to przesiadka na 2rz to nie jest zły pomysł. Jak nie szkoda kasy , to czemu nie. Ale jeśli korba jest w dobrym stanie , to może najpierw dojechać napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLUCJAN Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Witam. Jestem nowym i szczęśliwym użytkownikiem budżetowego roweru krosowego. Mam korbę 3 rzędową na kwadrat SR Suntour (48/38/28Tx175mm), przerzutkę przód Tourney FD-TY710, klamko-manetki Shimano ST-TX800 (3x8), kaseta Altus CS-HG31-8 (11-32T), przerzutka tył ACERA RD-M360. Chciałbym założyć suport BB-MT800 68/73 mm Hollowtech II BSA i korbę, SHIMANO FC-T4060 175MM 48-36-26. Z tego co wiem (wg. specyfikacji) to moja przerzutka nie pójdzie z tą korbą. Co o tym myślicie? Czy może jakieś inne rozwiązanie? Rower jest nowy, więc nie chciał bym od razu pakować w niego 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) To że producent tak podaje , nie znaczy że tak musi być na 100% Możesz próbować wyregulować , a jak nie da rady ,to dopiero wymień. Chociaż do lepszej korby można coś dać lepszego nawet jeśli stara przerzutka działa. Tanio Acera FD-M371 lub M370 Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez Tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLUCJAN Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) Ok, a polecasz może jakąś inną korbę zamiast SHIMANO FC-T4060. To jedyna dostępna do zakupu(jaką znalazłem) 3 rzędowa do suportu BB-MT800. Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez MrLUCJAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Rozumiem że szukasz korby 3rz pod suport BSA ? Jeśli już konkretnie musi być BB-MT800 to raczej każda tańsza korba ze zintegrowaną osią będzie z nim współpracowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLUCJAN Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Szukam korby 3rz pod suport BSA. To nie musi być BB-MT800. Liczę na wszą poradę ponieważ jestem laikiem. Dobry suport i dobra korba 3rz do roweru krosowego zamiast kwadratu. Fajnie, żeby było niedrogo ale w dość dobrej jakości dla roweru krosowego i bez komplikacji typu zmiana manetek itp. Piszę o BB-MT800 tylko dlatego, że zobaczyłem na internetach, że jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 No więc jak na mój gust to tak : Korba FC-T4060 to grupa Alivio , więc nie jest już źle , ale też nie przepłaca się za jakieś urwane gramy z wagi jak w wyższych grupach. Tu jeszcze się upewnij czy potrzebujesz takiego stopniowania korby. 48 zębów na blacie to sporo , ale też jak dla kogo. Suport BB-MT800 to już wyższa grupa , ale przy cenie ok.80 zł i dobrych opiniach można brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLUCJAN Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Teraz mam korbę SR Suntour (48/38/28Tx175mm). Jeździ mi się na niej dobrze aczkolwiek 48 zębów nie wykorzystam. Zależy mi żeby dobrać taką korbę, która dobrze współpracuje z moją przerzutką i resztą napędu. Polecisz jakąś niedrogą, dobrej jakości korbę do tej przerzutki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) Jakie chcesz przeznaczyć pieniądze na modernizację ? Teoretycznie każda korba ze zintegrowaną osią będzie lepsza od obecnej , więc nawet Altus lub Alivio ( dwie nazwy funkcjonują) FC-T4010 za niecałe 200 zł będzie ok. Tym bardziej że rower raczej do rekreacyjnej jazdy ? Nic za bardzo nie widzę co wg. producenta będzie pasowało na 100% do obecnej przerzutki. Ale jak dla mnie , nie ma sensu dobierania korby za 200-300 zł do najtańszej przerzutki . Wybierz korbę z odpowiednim dla Ciebie stopniowaniem z modeli T4060 lub T4010 i jak przerzutka nie przypasuje ,to zmień na Acerę o której wyżej pisałem. Parę dych to nie majątek. Edit. Te Acery o których wcześniej pisałem to chyba jednak Altusy. Gdzieś na szybko tak zobaczyłem , ale to była zmyła. Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez Tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Acera FD-T3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 16 godzin temu, Tatanka napisał: Żonka ma Acerę FD-M360 i jest spoko. Nie namawiam , ale mam drugą sztukę nówkę na zbyciu😉 A swoją drogą to przesiadka na 2rz to nie jest zły pomysł. Jak nie szkoda kasy , to czemu nie. Ale jeśli korba jest w dobrym stanie , to może najpierw dojechać napęd. A manetki też ma Acery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi