dutrasilva Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Wdarła się literówka, korba to T3010 (nie 4010). Nie zmienia to może nic w kwestii zębatek ale zmiana mocowania na kwadrat pozostaje ciągle. Może więc T4010 z Octalinkiem będzie dobrą opcją odejścia od kwadratu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Nie. Przechodzenie na octalink nie ma sensu. Poszukaj korby HT2 z podobna ilością zębów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 A co Ci nie pasuje w tym kwadracie? Jeżeli nie dropisz na płaskie od śniadania do podwieczorka, kwadrat jest porządnym wyborem. Jedynym sensownym upgradem z kwadratu jest przelotowa ośka HTII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strawny Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Czy korba 53/39 FC-R8000 Ultegra byłaby kompatybilna z nową grupą Di2 (8150) ? W nowej grupie brak takich przełożeń więc fajnie byłoby móc je sobie zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamael9 Napisano 1 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Hej. Mam w gravelu napęd Shimano Sora GS 2x9 z kaseta 11- 32T. Po wymianie łańcucha okazało się że kaseta jest do wymiany. Ogólnie Sora działa dobrze, jedynie przydałoby mi się lżejsze przełożenie na podjazdy natomiast niemal nie korzystam z najmocniejszego... Gdzieś czytałem że jest coś takiego co montuje się do mocowania przerzutki, na tym montuje się przerzutkę i wtedy można założyć większą kasetę, teoretycznie nie obsługiwaną przez dany model, czy kojarzycie o co chodzi? Czy ktoś testował jak to działa i jaką kasetę mógłbym wrzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Tak, masz na myśli tzw. goatlink. Zmartwię cię, zauważalnie upośledza on pracę przerzutki. Jaka masz obecnie kasetę i jaki to dokładnie model przerzutki. Często jest tak, że przerzutka bez problemu ogarnie 2-4 zęby więcej niż mówi o tym specyfikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 2 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Dokładnie, przerzutki często mają delikatny zapas. Jeżeli ta sora to r3000 z długim wózkiem to lepiej niż na goatlinku wyjdziesz na zakupie kasety HG400-9 o takim stopniowaniu: 12-14-16-18-21-24-28-32-36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 2 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Wg shimano w r3000 najdłuższy wózek to GS i obsluguje do 34. Kolega chyba właśnie napisał ze taki ma. Moze jednak obsłuży 12-36. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Jeszcze można iść a druga stronę i zmniejszyć tarcze korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamael9 Napisano 2 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Tak mam r3000 GS i z tego co właśnie pytałem w serwisie max to 34. Hmm to może rzeczywiście pomyśle z tą korbą.... Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 2 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 8 godzin temu, remover napisał: Wg shimano w r3000 najdłuższy wózek to GS i obsluguje do 34. Kolega chyba właśnie napisał ze taki ma. Moze jednak obsłuży 12-36. Obsłuży bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 5 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Z tyłu RD-M591-L, SGS 9-SPEED TOP-NORMAL DIRECT ATTACHMENT, z przodu FD-M390. Jakie manetki polecicie? Teraz szitmano zdaje się SL-M430 - duży skok oraz przy zesztywniałych palcach brak czucia. XT albo dworki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borowiak397 Napisano 7 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 A i czy będzie mi pasować przerzutka tył sram x3 długi wózek z manetką x3??? czy przednia przerzutka shimano tourney Tz będzie kompatybilna z manetką sram x3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) Przerzutka X3 do manetki X3 jak najbardziej. Przednia przerzutka i manetka Sram i Shimano są ze sobą w pełni kompatybilne. Edytowane 9 Lipca 2022 przez bogus Błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 9 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 W dniu 9.06.2022 o 21:01, Dokumosa napisał: Nie. To najlepszy stosunek jakość/cena. Przy instalacji nie cisnąć za wewnętrzne miski ani tym bardziej nie walić młotem. Oś korby uszczelnić dobrym smarem (między osią a miskami suportu). Nie skręcać mocno plastikowej śruby (delikatnie wyłacznie w celu wyeliminowania luzu osiiwego). Wytrzymują kilkadziesiąt kkm. Mufę wystarczy przesmarować Motorexem 2000 czy na sucho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Pressfity shimano wyłącznie na sucho. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 10 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Dzięki. Bardzo różne opinie krążą w sieci na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perzon Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Witam, W moim mocno budżetowym MTB mam obecnie układ kaseta 9s i korba 3s (dedykowana do układów 3x9). Mam okazję zakupu kasety 10s, przerzutki oraz manetki do niej, również 10S. Pytanie - czy przednia korba dedykowana pod 9S zadziała z "tyłem" 10S ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Tak, zadziała. Pamiętaj o łancuchu, bo 9s będzie działał na kasecie 10s, tyle że zdecydowanie mniej kulturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perzon Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Czy fakt że tylna przerzutka to dyna sis cos komplikuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Jeśli wymieniasz razem z manetką to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 3 godziny temu, Fikander napisał: Tak, zadziała. Pamiętaj o łancuchu, bo 9s będzie działał na kasecie 10s, tyle że zdecydowanie mniej kulturalnie. Nie będzie, odwrotnie tak, ale nie łańcuch 9s na 10s kasecie. Ten łańcuch będzie za szeroki po prostu i będzie haczył o większe koronki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Ostatnio w jednym rowerze zmieniłem przednia tarczę z okrągłej na owalną o takiej samej ilości zębów, łańcuch został ten co wcześniej, wszystko ładnie chodzi. Czy w przypadku zmiany (w innym rowerze) przedniej tarczy (napęd 1x11) na owalną, mniejszą o dwa ząbki od okrągłej, powinienem skrócić łańcuch czy powinno hulać? Wg mnie powinno być ok, bo dwa ząbki to niewiele, ale jeszcze nie robiłem takiej zmiany, więc pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamcia Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Witam proszę o poradę szukam korby na zamianę obecna to Shimano tourney 301 chciałabym coś troszkę lepszego dla syna czy zamiast korby 42 34 24 można założyć 42 32 22 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 @chopmaz powinno być ok, chociaż należy zweryfikować jakiej długości jest łańcuch obecnie. Jeśli jest prawidłowo dobrany to wszystko powinno grać. @Mamcia możesz założyć taką korbę, przednia przerzutka powinna dać radę. Proponuję szukać czegoś pokroju Alivio lub Deore ze starszych grup które miały zbliżone stopniowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi