funshy Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Jeśli łańcuch ociera na najwyższym biegu przerzutki o wewnętrzną jej część to powinienem odkręcać śrubę H czy L też powinienem pokręcić? Wcześniej nie wydaje mi się żeby ocierało, jakoś po zimie po pierwszej jeździe chyba zaczęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 H przykręcić, ograniczysz tym skrajna pozycje łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) 16 godzin temu, Once napisał: Czy przerzutka tylna slx m7000 przeznaczona do napędu 11sp Będzie działać. Tylko zwróć uwagę na to że są dwa modele tej przerzutki z wózkiem GS i SGS, przerzutki te różnią się od siebie parametrami pracy i budową. Edytowane 15 Marca 2021 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
funshy Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 @JWO Dzięki, pomieszało mi się i zamiast przykręcić to odkręcałem, teraz już się poprawiło. Jak łańcuch ociera od strony roweru to dokręcamy, a jak z zewnętrznej strony to odkręcamy i tak samo jest na niskich L i wysokich H? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolajbe Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Cześć, krótkie pytanko: czy 10-rzędowa kaseta Deore jest kompatybilna z 10-rzędową przerzutką 105? Z góry dzięki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 To nie jest krótkie pytanko... która 105 'ka z którą deore...? Bo można odpowiedzieć na Twoje pytanie zarówno "tak" jaki i "nie" - obie odpowiedzi będą prawdziwe... a i tak obie będą zawierały błąd nieuwzględniający zębatek korby i obie będą nieprawdziwe... 105ka ma więcej niż jedną długość wózka a kaseta deore występuje w więcej niż jednym stopniowaniu, napędy zbudowane na konkretnej kasecie muszą uwzględniać dodatkowo różnicę koronek korby bo może być ogólna pojemność przekroczona... Tak więc pytaj konkretnie bo wykładu dla wszystkich możliwych wariantów nikt nie będzie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolajbe Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Sry nie byłem świadom złożoności sprawy Deore CS-HG50-10 105 RD-5600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 To odpowiedź brzmi - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 16 Marca 2021 Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 10 godzin temu, funshy napisał: Jak łańcuch ociera od strony roweru to dokręcamy, a jak z zewnętrznej strony to odkręcamy i tak samo jest na niskich L i wysokich H? Nie. Logika jest trochę inna. Dokręcanie śruby mniejsza zakres, odkręcanie zmniejsza. L od strony najmniejszej zębatki, H od największej. Przenosząc to na ocieranie od zewnętrznej/wewnętrznej strony, przykręcanie/odkręcanie dla L i H działa odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Itech Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Cześć, pod kastę cs-m771-10 11-34 lepiej kupić przerzutkę m6000gs czy sgs ? Czy gs lepiej nie wychodzi przyszłościowo pod większą kasetę? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Przyszłościowo lepszą będzie m6000 GS, w układzie 1x10, 1x11, 1x12 przerzutka obsłuży kasetę max. 11-50, w układzie 2x10, 2x11 obsłuży kasetę max. 11-42. Dlatego lepszym wyborem będzie m6000 GS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 W dniu 16.03.2021 o 08:30, JWO napisał: Dokręcanie śruby mniejsza zakres, odkręcanie zmniejsza. Co za brednie ktoś napisał , chyba pomroczność jasna Dokręcanie śruby zmniejsza zakres, odkręcanie zwiększa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akte Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Witajcie, mam szybkie pytanie odnośnie kompatybilności korby SLX FC-MT600 36x26 z przerzutką Alivio RD-M400 i kasetą CS-HG300 (11-32). Czy taki duet ma prawo działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akte Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 6 minut temu, leejoonidas napisał: Będzie działać. Dzięki za odpowiedź, czyli mam rozumieć, że zębom w takiej korbie wszystko jedno, czy będą pracować z łańcuchem 9 rzędowym czy też 11 rzędowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Safar Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Łańcuchy x9 i x11 masz różnej grubości. Jak chcesz na tym jeździć to musisz założyć łańcuch x9, ale na pewno nie jest poprawnie złożony napę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akte Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Cytat Łańcuchy x9 i x11 masz różnej grubości Dokładnie, jestem tego świadomy, stąd też moje pytanie o kompatybilność takiego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Cześć Posiadam koła DT Swiss m1900 spline 27,5 z tym krótszym bębenkiem typowo pod 10rz. Wymieniam napęd z 10 na 11rz. Na zdjęciu widać że kaseta 11rz wystaje ciut więcej poza bębenek jednak pierścień mocujący da się spokojnie przykręcić jednak nie łapie on całego gwintu przez to że kaseta jest za szeroka.. czy tak można jeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Rozwiązanie jest jedno, zmiana bębenka. Jeździć tak nie polecam bo szkody mogą być większe nie pożytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Na stronie dt4you jest podane, że bębenek jest 9/10/11rz więc nic z tego nie rozumiem.. Sam facet z oficjalnego polskiego serwisu dt swiss w obornikach mi napisał, że ten bębenek jest kompatybilny z 11rz kasetą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ovcaPL Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Cześć. Czy ktoś jest mi w stanie wskazać zamiennik do tej kasety ? Shimano HG31-8 11-32T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 24 minuty temu, curtis171 napisał: Na stronie dt4you jest podane, że bębenek jest 9/10/11rz więc nic z tego nie rozumiem.. Bo jest... Masz coś założone źle. Albo wsadziłeś niepotrzebnie podkładkę, albo kaseta nie jest dociśnięta, albo oparła się kaseta o szprychy... bębenek mtb 10 i 11 to jedno i to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Nie mam podkładki, nie opiera się o szprychy (jest jeszcze sporo luzu), oraz wszystko dobrze założyłem. Kaseta 11rz różni się minimalnie szerokością o jakieś około 1,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztorm Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Koło DT Swiss X1900 spline z bębenkiem na kasetę 11 gdzie nie występował ten problem wymiar zmierzony na zdjęciu to 34,9 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 (edytowane) Kaseta szosowa 11s jest szersza o 1,85mm od 11s kasety mtb. Możesz sobie zmienić bębenek na szosowy i to załatwi sprawę. Aczkolwiek wszystkie piasty DT SP MTB są kompatybilne bez zmiany bębenka z kasetami mtb do 11s włącznie. Zmierzyłem walającą się pod stołem kasetę mtb 11s i ona potrzebuje wieloklinu na bębnie o dł. 34,7mm... Edytowane 20 Marca 2021 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi