stonas Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Tak zrobię 😁 a co do korby, jeszcze jakieś alternatywy czy brać to co polecił @marvelo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonas Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Słyszałem, że wstawiają korby pod suport 123mm na suport 118mm i choć linia łańcucha się zmienia wszystko gra po wyregulowaniu przerzutek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave99 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 23 godziny temu, bogus92 napisał: To sprawdź ile kosztuje Sram AXS 😉 Swoją drogą warianty przewodowe elektrycznych przerzutek dzisiaj już lekko trącą myszką. Ok! Dostałem potwierdzenie z centrum rowerowe i faktycznie jest to cena tylko za przerzutkę! Kosmos! Bezprzewodowe ssą bo trzeba je ładować co 1,5 tygodnia. Przewodowy Shimano wytrzymuje 10-20x dłużej. Myślałem o elektrycznej przerzutce żeby mieć poprostu wzorowe przerzucanie biegów za każdym razem. Ale jeśli to tyle kosztuje to niech spadają na drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 16 godzin temu, stonas napisał: Słyszałem, że wstawiają korby pod suport 123mm na suport 118mm i choć linia łańcucha się zmienia wszystko gra po wyregulowaniu przerzutek? Zależy od konkretnej korby i ramy, może się okazać że po wrzuceniu krotszego suportu będziesz walił ramieniem korby o trójkąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 @Dave99 nie widzę problemu w lądowaniu zad na tydzień czy dwa, ale co kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klausPL Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Dzień dobry, tydzień temu kupiłem nowe kółka przerzutki M6000 i po tygodniu zaczęły piszczeć. Wyczyściłem szmatką całe kółka, ale nadal piszczą. Trzeba je czymś posmarować od środka? Nada się do tego ŁT-43? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Rozbierz kółka i posmaruj tulejki smarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SteFcio1 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Witam, ma zestaw SHIMANO FC-TX801 i SHIMANO CS-HG200-8 i moje pytanie na jaki zestaw byście zamienili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Po taniości na to samo, a jak chcesz ulepszyć sprzęt to określ budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawka Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Chciałabym zastąpić tarcze 30z taką z 34z, korba go grx rx600 z napędu 2x10, taka z grupy 4700 będzie kompatybilna? Ktoś już może tak kombinował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Na 100% nie pasuje. Inne bcd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz0722 Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Cześć wszystkim jestem świeży na forum (także jeżeli chodzi o rowery), mam luzy na przerzutce z tyłu moja przerzutka to stary SLX RD-M622 9 rzędowa i szperam w necie i nigdzie nie mogę znaleźć tej przerzutki .... będę wdzięczny jeżeli mi ktoś podpowie co zamiast tej przerzutki mogę kupić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawka Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Co chcesz, byle miało taką samą pojemność jak stary slx, przerzutka nie jest indeksowana, będzie działać tak jak jej manetka rozkaże. 3 godziny temu, abdesign napisał: Na 100% nie pasuje. Inne bcd. A jest wgle jakaś alternatywa do tego setu? 5 lat jeździłam na kompaktowej korbie 50/34 i się przyzwyczaiłam, teraz się nie mogę odnaleźć z przełożeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motobecane_ Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 cześć, w rowerze ojca skończyła się chyba tylna przerzutka bo na wyższych biegach (tzn. gdy łańcuch jest z tyłu na najmniejszej zębatce), to wózek przerzutki podjeżdża do góry i łańcuch na zębatce wózka trze o łańcuch na kasecie. ogólnie w rowerze siedzi grupa shimano 2300. kaseta 8 rz, ostatnia koronka 11t, z przodu korba dwurzędowa. jaką przerzutkę można wrzucić do takiej konfiguracji, żeby wszystko działało bez kombinowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 A może by ją tak najpierw wyregulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 41 minut temu, truskawka napisał: Co chcesz, byle miało taką samą pojemność jak stary slx, przerzutka nie jest indeksowana, będzie działać tak jak jej manetka rozkaże. To akurat za duży skrót myślowy. Jest to prawda ale tylko dla przerzutek zgodnych z rapidfire... dynasysowymi kolega by sobie zrobił krzywdę, sramem tak samo... więc nie "co chcesz". Co do Twojego problemu... cóż pasuje tam tylko 30 i 31t od grx'a. Więc albo godzisz się na to co masz albo wymieniasz korbę na jakąś tiagrę, 105'kę, ultegrę... razem z przednią przerzutką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motobecane_ Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 W dniu 6.03.2021 o 16:08, Mihau_ napisał: A może by ją tak najpierw wyregulować? no i namówiłeś. tak sobie myślę, że powodem może być za długi łańcuch i od tego zacznę. długość trzeba dostosować na rowerze, czy są jakieś wytyczne ile powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Najlepiej na rowerze, wrzuć zdjęcie jak wygląda napęd w skrajnych przełożeniach mały blat - mała koronka i duży blat - największa koronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Itech Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Cześć, przymierzam się do zmiany napędu z3x9 na 2x10 na starszym napędzie miałem przerzutkę slx rd-m662, teraz pod kasetę cs-m771-10 myślałem nad zakupem rd-m4120. Czy w takiej sytuacji nie będzie to tak zwany downgrade pod względem m.in. np.: sztywności sprężyny? Lepiej w takiej sytuacji dołożyć te kilkadziesiąt złotych do modelu rd-m5120(posiada sprzęgiełko) czy może nawet do rd-m6000 ? Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Lepiej dołożyć do sprzęgła. Dzisiaj nie kupiłbym przerzutki bez tego udogodnienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 (edytowane) 46 minut temu, Itech napisał: Lepiej w takiej sytuacji dołożyć te kilkadziesiąt złotych do modelu rd-m5120(posiada sprzęgiełko) czy może nawet do rd-m6000 ? To są w zasadzie dwie te same przerzutki, obie mają podobny zakres pracy. M6000 GS to sprawdzona konstrukcja i jest o niej bardzo dużo informacji i dużo części zamiennych. W zasadzie tylko te dwa modele bierz pod uwagę.Którą wybierzesz każda będzie dobra. Maksymalna kaseta dla tych przerzutek to 11-42 w układzie 2x10 lub 2x11. W układzie 1x10 lub 1x11 nawet obsłużą kasetę 11-50. Edytowane 13 Marca 2021 przez leejoonidas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1991ksg Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Witam serdecznie. Miło dołączyć do grona forumowiczów. Mam pytanie, prośbę. Zaznaczam od razu, że użyłem wyszukiwarki, ale nic nie wyszukałem. Mianowicie uszkodzeniu w moim rowerze Kross level B3 uszkodzeniu uległ 1 i 2 blat w przednim napędzie. Na serwisie niestety nie ma części na stanie. Pytanie czym mogę zastąpić korbe sr suntour xcm 44/32/22t w moim rowerze? Korba na tzw. kwadrat. Niestety sam nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie bo poprostu nie wiem na co zwrócić uwagę przy doborze innego osprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 https://allegro.pl/oferta/korba-miranda-alfa-3r-plus-cnc-9545869324?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_rowery-nca&ev_adgr=Rowery&gclid=EAIaIQobChMItOeZ0KCt7wIVkd_tCh0HmAIfEAQYBSABEgJITfD_BwE Powyższa korba będzie wymagała zapewne innej długości osi suportu, ale ma odkręcane zębatki i jeśli stary suport jest dobry to można na razie tylko pozyskać z niej zębatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Itech Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Myślę o zakupie przedniej przerzutki fd-m618 pod korbę fc-m4100. Jakie macie o niej opinię? Czy może jest coś lepszego w podobnym budżecie? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Once Napisano 14 Marca 2021 Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Czy przerzutka tylna slx m7000 przeznaczona do napędu 11sp będzie działać popranie w napędzie 10 sp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi